Трябва да се мисли за дребните производители и търговци, твърдят от организацията

"Произведено в България" подкрепя кабинета за закона за горивата

1089 | 11 ян. 2019 | 12:46

Спорът между големите и малките в бранша остро поставя въпроса за практиката на приемане на закони от Народното събрание, пишат от съюза на малкия и среден бизнес


Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес” подкрепя предложението на правителството за отлагане влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Това пише в деклерация на организацията, разпратена до медиите.

Ето и пълния текст на съобщението:

ДЕКЛАРАЦИЯ

Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес” подкрепя предложението на правителството за отлагане влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Законът бе приет под натиска на големите петролни компании, без да бъдат консултирани всички представители на бранша и по-специално Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, в което членуват представители на дребния бизнес с петролни продукти и които оперират основно в малки населени или отдалечени места. А признак за цивилизованост на една държава и на едно управление е да се мисли най-напред за дребните производители и търговци, да се спазва основният принцип, залегнал в Акта за малките и средни предприятия на Европейския съюз „Мисли първо за малкия”.

Спорът между големите и малките в бранша обаче остро поставя въпроса за практиката на приемане на закони от Народното събрание. В повечето случаи това става вследствие на лобистки натиск, без широко обществено обсъждане, без задълбочена оценка на въздействието на съответното законодателно решение. В резултат се провокира обществено напрежение, накърняват се права на определени обществени групи или бизнес интереси, от което в крайна сметка страда обществото.

Подобна практика на законодателния орган води до вредната практика на отмяна, промяна или отлагане на действието на закони, което влошава и без това не добрата законова рамка и практика за регулиране на обществените отношения. Именно тази дейност на Народното събрание е причина за изключително ниското доверие, което обществото има към него.

 


От категорията

БНБ предупреждава за рискове, свързани с кредитирането у нас: Лихвите може да тръгнат нагоре!

БНБ предупреждава за рискове, свързани с кредитирането у нас: Лихвите може да тръгнат нагоре!-1547579293.jpg

От банката посочват като риск и течащите преглед на качеството на активите и ...

15 ян. 2019 | 21:06

Вучич: За нас е най-добре "Турски поток" да стигне до Сърбия през България

-1545029256.jpg

Той посочи, че върху него се оказва натиск Сърбия да получава газ от остров ...

15 ян. 2019 | 13:57

Върнаха либийския танкер в Бургаския залив (ВИДЕО)

-1546885086.jpg

Корабът е върнат с разпореждане на Морска администрация заради опасност от ...

15 ян. 2019 | 13:43

НСИ: Годишната инфлация за декември 2018 г. спрямо декември 2017 г. е 2.7%

-1543310351.jpg

Стойността на транспортните услуги пада с почти три на сто

15 ян. 2019 | 16:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.