Трябва да се мисли за дребните производители и търговци, твърдят от организацията

"Произведено в България" подкрепя кабинета за закона за горивата

1219 | 11 ян. 2019 | 12:46

Спорът между големите и малките в бранша остро поставя въпроса за практиката на приемане на закони от Народното събрание, пишат от съюза на малкия и среден бизнес


Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес” подкрепя предложението на правителството за отлагане влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Това пише в деклерация на организацията, разпратена до медиите.

Ето и пълния текст на съобщението:

ДЕКЛАРАЦИЯ

Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес” подкрепя предложението на правителството за отлагане влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Законът бе приет под натиска на големите петролни компании, без да бъдат консултирани всички представители на бранша и по-специално Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, в което членуват представители на дребния бизнес с петролни продукти и които оперират основно в малки населени или отдалечени места. А признак за цивилизованост на една държава и на едно управление е да се мисли най-напред за дребните производители и търговци, да се спазва основният принцип, залегнал в Акта за малките и средни предприятия на Европейския съюз „Мисли първо за малкия”.

Спорът между големите и малките в бранша обаче остро поставя въпроса за практиката на приемане на закони от Народното събрание. В повечето случаи това става вследствие на лобистки натиск, без широко обществено обсъждане, без задълбочена оценка на въздействието на съответното законодателно решение. В резултат се провокира обществено напрежение, накърняват се права на определени обществени групи или бизнес интереси, от което в крайна сметка страда обществото.

Подобна практика на законодателния орган води до вредната практика на отмяна, промяна или отлагане на действието на закони, което влошава и без това не добрата законова рамка и практика за регулиране на обществените отношения. Именно тази дейност на Народното събрание е причина за изключително ниското доверие, което обществото има към него.

 


От категорията

Караниколов: Разбивката за цената на бензина може да не е на всяка касова бележка, а онлайн

Министър Емил Караниколов в ефира на БНТ-1553332735.jpg

Министърът на икономиката призна, че нито България като държава, нито фирмите у ...

23 март 2019 | 11:18

"Фич" повиши перспективата на кредитния рейтинг на България

-1480749582.jpg

Агенцията оценява високо добрите макроикономически показатели на страната ни и ...

23 март 2019 | 10:07

Строителните предприемачи разтревожени от апартаментгейт

-1553009001.png

От браншовата организация посочват, че подкрепят прозрачността, законността, ...

24 март 2019 | 18:23

Специални предложения от ЗОРА и Indesit

Специални предложения от ЗОРА и Indesit-1553409493.jpg

24 март 2019 | 08:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.