Трябва да се мисли за дребните производители и търговци, твърдят от организацията

"Произведено в България" подкрепя кабинета за закона за горивата

1308 | 11 ян. 2019 | 12:46

Спорът между големите и малките в бранша остро поставя въпроса за практиката на приемане на закони от Народното събрание, пишат от съюза на малкия и среден бизнес


Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес” подкрепя предложението на правителството за отлагане влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Това пише в деклерация на организацията, разпратена до медиите.

Ето и пълния текст на съобщението:

ДЕКЛАРАЦИЯ

Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес” подкрепя предложението на правителството за отлагане влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Законът бе приет под натиска на големите петролни компании, без да бъдат консултирани всички представители на бранша и по-специално Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, в което членуват представители на дребния бизнес с петролни продукти и които оперират основно в малки населени или отдалечени места. А признак за цивилизованост на една държава и на едно управление е да се мисли най-напред за дребните производители и търговци, да се спазва основният принцип, залегнал в Акта за малките и средни предприятия на Европейския съюз „Мисли първо за малкия”.

Спорът между големите и малките в бранша обаче остро поставя въпроса за практиката на приемане на закони от Народното събрание. В повечето случаи това става вследствие на лобистки натиск, без широко обществено обсъждане, без задълбочена оценка на въздействието на съответното законодателно решение. В резултат се провокира обществено напрежение, накърняват се права на определени обществени групи или бизнес интереси, от което в крайна сметка страда обществото.

Подобна практика на законодателния орган води до вредната практика на отмяна, промяна или отлагане на действието на закони, което влошава и без това не добрата законова рамка и практика за регулиране на обществените отношения. Именно тази дейност на Народното събрание е причина за изключително ниското доверие, което обществото има към него.

 


От категорията

Кирил Домусчиев стана почетен гражданин на Небраска

Снимки: Фейсбук-1560947162.jpg

Главният изпълнителен директор на българската фармацевтична компания ...

19 юни 2019 | 15:24

Министерството на финансите емитира нов дълг от 400 млн лева, връщаме го след 20 години

-1552060248.jpg

Намалението на държавния дълг за първите 4 месеца на 2019 г. е с около 600 млн. ...

19 юни 2019 | 08:42

Държавата изненадващо поема нов дълг от 400 млн. лева

Държавата изненадващо поема нов дълг от 400 млн. лева-1561005926.jpg

Финансовото министерство вчера предложи на вътрешния пазар държавни ценни книжа ...

20 юни 2019 | 07:43

Емил Караниколов: Суперкомпютърът е безценен

-1552235082.jpg

По думите му държавата го е осигурила, оттук нататък науката и бизнесът трябва ...

19 юни 2019 | 23:32

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.