Сянка върху най-престижната награда за журналистика

"Пулицър" с аромат на плагиатство

811 | 11 май 2020 | 15:47

Вестник „Ню Йорк Таймс” се сблъсква с обвинения за некоректно използване на източници на информация


След като „Ню Йорк Таймс” спечели тази година три премии „Пулицър” – най-престижната награда за журналистика, последва гневна реакция от страна на руското посолство във Вашингтон. Вестникът стана носител на наградата и заради материалите си, посветени на Русия. Става въпрос за „завладяващи истории, проучвани при голям риск, които показват хищническия характер на режима на Владимир Путин”. В нито една от статиите не става въпрос за вътрешната ситуация в царството на Путин, а авторите им се занимават с войната в Либия и Сирия, с изборите в Мадагаскар и Централна Африка, както и с убийства в България и Украйна.

И в един от тези материали се появи миризма на плагиатство, пише германският "Тагесшпигел", цитиран от БГНЕС.

Руското посолство на своята фейсбук-страница определи наградените статии като „впечатляваща колекция от неуморни русофобски измислици”. Възмутената реакция на руските дипломати във Вашингтон не е изненада, тъй като това е част от служебните им задължения. Реакция последва и от критичния спрямо Кремъл журналист Роман Баданин – главен редактор на разследващия уебсайт „Проект”.

Той изрази изненада, че „Ню Йорк Таймс” е използвал информации, които „Проект” е публикувал преди това. В статия по повод изборите в Мадагаскар от ноември 2019 г., огласени от Баданин в уебсайта „Медуза”, вестникът е препечатал всички основни и вторични факти относно Мадагаскар и Африка, които вече са били публикувани през март и април миналата година”.

Баданин не иска да отправя тежки упреци в плагиатство. Той е сигурен, че „Ню Йорк Таймс” са направили собствено проучване.
„Те имат източници, били са на терен. Но главният въпрос за мен се състои в друго – никъде не се споменава, че вече сме разказвали тази история,” споделя Баданин.

Пари в брой, тролове и култов водач

През март „Проект” публикува статия под заглавие „Кръстник и главен готвач. Как ръководи Евгений Пригошин руската офанзива в Африка”. През ноември в „Ню Йорк Таймс” се появява материал за това как печели Русия в чужбина – „Пари в брой, тролове и култов водач” от Михаел Швирц. Съдържанието и на двете публикации си приличат много.

И в двете статии се говори за използването на частни армии като групата „Вагнер” за прокарването на руски външнополитически цели в Африка. На наемниците в тях се гледа с недобро око дори и от страна на отговорните лица в руската армия. Официалните руски сили за сигурност претендират за единственото право да решават къде и кога да се намесят военните сили.

Комитетът, определящ номинациите, и „Ню Йорк Таймс” реагираха хладнокръвно на твърденията на Баданин. Когато „Проект” е публикувал своите материали, Швирц вече месеци наред е работил по темата, обявиха те. "Той не е използвал никакви материали на „Проект” – твърдение, което поддържа и самият автор.

Междувременно журналисти от „Инсайдър” – друг проект за разследваща журналистика, съобщиха за подобен случай, при който техни публикации са били използвани от американски медии без позоваване на източника.

 


От категорията

Мария Захарова: Русия не възнамерява да се отказва от мораториума върху ядрените опити

-1549575156.jpg

Дипломатът обърна внимание на факта, че многократно представители на САЩ на ...

28 май 2020 | 18:10

Скопско издание: Европейският съд в Страсбург отсъди в полза на македонците в България

-1584439911.jpg

Спечелихме голяма победа срещу българската държава в Страсбургския съд по ...

28 май 2020 | 15:50

Украйна ни обеща, но в крайна сметка раздели Болградска област

-1558096531.jpg

Според украински депутат административната реформа е предизвикана от частни ...

29 май 2020 | 21:37

Извънредно положение в Минесота след убийство на чернокож

Извънредно положение в Минесота след убийство на чернокож -1590762654.jpg

Кореспондент на телевизия Си Ен Ен, отразяващ на живо протестите и размириците ...

29 май 2020 | 17:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незнакомов


11 май 2020 | 21:15Това не е "аромат на плагиатство", а смрад на мърша, изхождаща от американските fake news lamestream media. нацвъкали върху великата статуя на свободата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.