София е ненадежден партньор за разлика от Анкара, докато там не се случи нещо, няма да получи нищо от Москва, твърди руски експерт

"Рамблер": Втори рунд - България се опитва да изчисти опетнената си репутация за сметка на Русия

22462 | 29 май 2018 | 11:38

Борисов активно съдейства за влошаването на отношенията, спирайки "Южен поток" и АЕЦ "Белене", после осъзна грешката си, но няма да му се удаде да седи на два стола - да е лоялен към ЕС и да развива отношенията с Кремъл, анализира руск


България, сблъскала се с икономическата криза, се отказа от антируската си политика и се опитва да нормализира отношенията си с Москва в изгода за себе си, при това, съхранявайки лоялността си към Европейския съюз. В днешните условия това обаче е невъзможно, заявява пред портала "Раблмер" Екатерина Шумицкая, научен сътрудник в отдела за европейски политически изследвания на Института за световна икономика и международни отношения при Руската академия на науките. 

 

На 30 май президентът на Русия Владимир Путин ще проведе среща с министър-председателя на България Бойко Борисов.

"На 30 май 2018 г. президентът на Руската Федерация Владимир Путин ще се срещне с премиера Република България Бойко Борисов, който ще бъде в Русия на работна визита", съобщи пресслужбата на Кремъл. Предполагаемите теми са обсъждането на по-натъшното развитие на сътрудничеството между двете страни и на актуални международни въпроси.

Миналата седмица Путин се срещна с президента на България Румен Радев, който заяви, че се надява да бъде преразгледан въпросът за преките доставки на природен газ от Русия и като цяло нарече преговорите "решаваща крачка" за нормализиране на двустранните отношения.

Борисов, на свой ред, активно съдейства за влошаването на връзките между двете страни — участва в закриването и на АЕЦ "Белене", и на "Южен поток", подчертава изданието.

"Преобулият се" Борисов

Екатерина Шумицкая смята, че на практика днес между президента и министър-председателя на България няма противопоставяне, но отказът от антируския курс не е довел до нищо.

"До 2014 г. Борисов водеше твърда антируска политика, но когато страната започна да не се справя с икономическата криза, той "се преобу" (промени мнението си, бел. ред.) и още през 2016 г. дойде в Русия с молба да се пренасочи "Турски поток", да бъде направен хъб във Варна и така да бъде реализиран "Южен поток", който не му се удаде да отстои пред лицето на Евросюъюза," твърди Шумицкая. (Всъщност, Борисов не е посещавал Русия през 2016 г. На 5 август 2016 г. той проведе по своя инициатива телефонен разговор с руския президент Путин по енергийните въпроси. Това стана само 24 часа, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в писмо до Борисов, че ЕК е склонна да се съгласи руски газ да минава през бъдещия газов хъб „Балкан”, при условие, че е в съответствие с правилата на Евросъюза. Според Юнкер ЕК нямала против и страната ни да изгради нов ядрен реактор, бел. ред.).

"Що се отнася до противопоставянето между Радев и Борисов, такова няма - България в лицето на премиера се опитва през последните две години да седи на два стола - да бъде лоялна към ЕС и да развива икономическите отношения с Русия, загробени под управлението на същия този Борисов до 2016 г.", твърди експертът.

 

"България се вписва в модния тренд в Европа"

 

Позицията на Радев - намерението за сътрудничество с Русия - не е нова, просто той я огласи сега, възползвайки се от конюнктурата и тя съвпада с текущата позиция на правителството. Отделен въпрос е, че Радев, независимо от гръмките му заявления, не решава нищо, той е представително лице, пояснява Шумицкая.

"Това, което се случва днес, е втори рунд в опитите на България да се впише в икономическите отношения с Русия, нецелесъобразността на разрива с която Борисов осъзна още преди няколко години. Освен това, трябва да се има предвид, че в Европейския съюз набира сила проруското крило, редица страни подкрепят свалянето на санкциите срещу Русия и България изглежда някак в модния тренд", отбелязва експертът.

Смяната на подходите, въпреки всичко, засега не е дала почти нищо, Борисов не успя да промени ситуацията - Русия продължава да смята България за ненадежден партньор, за разлика, наприер, от Турция. И докато в отношенията с Турция не се случи нещо сериозно, България няма да получи нищо от Русия, твърди Екатерина Шумицкая:

"В сегашната ситуация на София няма да ѝ се удаде да седи на два стола".

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Нови архиви доказват, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи

Нови архиви доказват, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи -1614409067.jpg

Първият министър на правосъдието на НФР Македония Павел Шатев и ...

27 февр. 2021 | 08:55

Владимир Перев: Нашата цел трябва да бъде борбата за демокрация в Македония и в България

-1607077358.jpg

В Македония скоро няма да спре процесът, който осъжда хората, които показват ...

25 февр. 2021 | 11:12