Кирил Комаров

Руската корпорация благодари, че й е поверено удължаването на живота на АЕЦ "Козлодуй"

"Росатом": Неприятният случай с АЕЦ "Белене" не ни разваля отношенията с България

4293 | 31 май 2016 | 19:45

Вероятно до края на годината българската централа ще сключи с руска компания договор за извозване, съхранение и преработка на използваното ядрено гориво


Все още няма решение на арбитражния съд в Женева по делото, което руската компания "Атомстройекспорт" води срещу НЕК заради спирането на строежа на АЕЦ "Белене".

 

Това съобщи зам.-генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом" Кирил Комаров по време на Осмия международен форум "Атомекспо 2016" в Москва. Той обаче даде да се разбере, че този неприятен случай не е развали отношенията с българската страна и конкретно с АЕЦ "Козлодуй".

 

"Решение засега няма. Всичко можем да очакваме. Да, ние имаме такъв неприятен случай по отношение на АЕЦ „Белене“ и аз се надявам, че ще има решение, което ще определи как ние ще се придвижим по-нататък по този проект. Изобщо дали ще се придвижваме или ще се разделим окончателно", каза Комаров.

 

Той обаче призова да се обърне внимание на факта, че "успоредно с тази не много приятна ситуация нашето сътрудничество с България в областта на ядрената енергетика успешно се развива".

 

"Днес е крайно важно, че ние както преди доставяме ядрено гориво за двата блока на АЕЦ „Козлодуй“. Още по-важното е, че успоредно с това ние пуснахме много сложна, много сериозна програма за модернизация на тези блокове. Ние искрено се радваме, че България повери именно на Русия да реализира този комплексен проект по модернизацията и удължаването на срока на експлоатация на двата блока", каза зам.-шефът на "Росатом".

 

Мениджърът подчерта прекрасните отношения с българските инженери.

 

"През тази година ние с много голяма степен на вероятност ще подпишем договор за извозване на отработеното ядрено гориво от АЕЦ „Козлодуй“ - за съхранението и преработването му в Русия. Тоест бизнесът върви, съвместната работа върви", обобщи Комаров.

 

Зам-генералният директор на "Росатом" подчерта ролята, която АЕЦ "Козлодуй" има в енергийния баланс на България. Централата произвежда около 40% от електроенергията в страната и това е най-евтиният ток.

 

"Всяко спиране на тези блокове – това е много голям риск за България. Ние много добре разбираме своята отговорност", каза Комаров.

 

Като любопитен факт той посочи, че макар че "Росатом" е конкурент на американската компания „Уестингхаус“, тя е подизпълнител в руски консорциум за удължаване на срока за експлоатация на АЕЦ „Козлодуй“. Участник в този консорциум е и "Електрисите дьо Франс".

 

"Ние прекрасно си взаимодействаме за благото на българската енергетика. Това е хубав пример за това как някакви политически страсти отиват встрани, а ефективната съвместна работа се изпълнява в нормален режим", заяви Комаров.

 


От категорията

По-нисък ДДС: Ще поевтинеят ли детските стоки и с колко? (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1591379174.jpg

Според мотивите на вносителите от ДПС по-ниската ставка ще облекчи значително ...

5 юни 2020 | 20:44

Петкова за цената на парното: Опитват се да опорочат безпрецедентното поевтиняване на газа (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1591370308.jpg

Енергийният министър заяви, че КЕВР не са успели да обяснят правилно ...

5 юни 2020 | 18:16

КЗК образува производство срещу bTV

-1580746338.jpg

За подписването на контракта е използвана вратичка в Закона за обществените ...

5 юни 2020 | 18:00

Чешката SAZKA подала необвързваща оферта за "Национална лотария" на Божков, собственикът я отказал

-1581526209.jpg

По-рано днес хазартният бос пусна поредна порция твърдения за държавен натиск ...

5 юни 2020 | 15:26