Дистанционното отчитане позволява прецизно снемане на показанията за изразходваната топлинна енергия и гореща вода

"Топлофикация Враца": Дистанционното отчитане води до плащане на реалното потребление всеки месец

1417 | 14 септ. 2021 | 13:18

Отчитането на данните се извършва от разстояние, без да се осигурява достъп на топлинния счетоводител. Отпадат изравнителните сметки. Оборудвайки дома с новите уреди, клиентите преминават на месечен отчет. Те получават и плащат реалната сметка


"Топлофикация Враца" напомня на клиентите, че до 2027 г. всички индивидуални уреди в сградите трябва да са с възможност за дистанционен отчет.

 

"От 12 март 2021 г. с промени в Закона за енергетиката стана задължително монтирането на водомери за топла вода и топломери, с които показанията се снемат от разстояние. На практика, от тази дата, ако се наложи подмяна на измервателни устройства поради повреда или изтекъл срок на годност, то следва уредът да бъде с възможност за отчет отвън.

"Дистанционното отчитане позволява прецизно снемане на показанията за изразходваната топлинна енергия и гореща вода. Отчитането на данните се извършва от разстояние, без да се осигурява достъп на топлинния счетоводител. Отпадат изравнителните сметки. Оборудвайки дома с новите уреди, клиентите преминават на месечен отчет. Те получават и плащат реалната сметка за потреблението, което са извършили всеки месец.", заявиха експертите от топлофикацията. "Това е важна стъпка към отчитане на реалното месечно потребление, а не на база прогнозни сметки от предишната година и изравнителна през лятото.", категорични бяха те.

От дружеството уточниха, че независимо какви са уредите за отчет, ако поради някаква причина, като например затваряне на държавата, се премине на самоотчет. След това задължително се изготвя изравнителна сметка.

"Ако в блока всички потребители са поставили новите уреди и са взели решение да се изготвя ежемесечен реален отчет, ще получават информация за фактурирането на база реалното потребление. Във всички останали случаи реалното потребление се засича 2 или 4 пъти годишно, съгласно текстовете на транспонираните в българското законодателство европейски директиви.“, заявиха от дружеството. "След 1 януари 2027 г. няма да има значение какви решения са взели етажните собственици, защото законът задължава дружествата за дялово разпределение да изготвят сметките за парно и битова гореща вода ежемесечно на база реален дистанционен отчет.“, допълниха специалистите от предприятието.

От "Топлофикация Враца" разясниха, че монтираните топломери и водомери за топла вода с дистанционен отчет, трябва да са доставени или одобрени от фирмата топлинен счетоводител. Експертите посочиха, че този, който „чете“ топломерите, трябва да може да отчита и дистанционните водомери за топла вода в сградата, за да се гарантират коректни сметки.


ОЗК

От категорията

Решено! Общината подкрепи газовото трасе до ТЕЦ “Бобов дол”

-1524209944.jpg

Радостен съм, че местната управа подкрепя нашите инвестиционни проекти, защото ...

16 септ. 2021 | 11:35

Румен Гълъбинов: Инфлацията бавно затяга примката около врата на българските потребители

-1552918750.png

Фискалната политика е възможно да абсорбира инфлационния шок от покачащите се ...

16 септ. 2021 | 11:53

Евростат: България e сред страните в ЕС с най-нисък дял на свободните работни места

-1585820659.png

Сред държавите членки, за които има налични сравними данни, най-висок дял на ...

16 септ. 2021 | 14:16

The Telegraph: Европа се нуждае от природен газ – Русия вече може да диктува правилата

-1451817824.jpg

Цените на "синьото гориво" в Европа и Великобритания скочиха ...

16 септ. 2021 | 13:46