Кадър: YouTube

Целта на кампанията е да привлече вниманието към проблемите на болните с коварното заболяване, разкриват създателите му

"Тръмп" сложи край на СПИН епидемията... във фалшиво видео

507 | 9 окт. 2019 | 16:04

„Солидарите Сида” определят своя клип като „първата „ДийпФейк” реклама". Видеото с обръщението на президент Тръмп е изключително майсторски направено и ако неговите създатели не бяха разкрили, че е фалшиво, много хора щяха да бъдат заблудени


Във видеообръщение в „ЮТуб” човек, който определено изглежда като президента на САЩ Доналд Тръмп обявява, че със заплахата от СПИН е свършено и светът е успял да се пребори с опасната болест.

 

Клипът е разпространен и в социалните мрежи, където е харесан и споделен хиляди пъти. Това обаче се оказа „фалшива новина, която може да стане истина”. Разкритието направиха самите създатели на видеото от френската организация „Солидарите Сида”, чиято дейност е да помага на заразените с ХИВ.

 

Целта на френските активисти е била да привлече вниманието на обществеността към срещата на световните лидери в Лион, на която ще се обсъди борбата с разпространението на болестта.

 

„Ако на тази среща бъде решено да бъде дадено лечение за всички със СПИН, наистина е свършено. Това е възможно и новото поколение ще живее без опасността от тази зараза”, казват от „Солидарите Сида”.

 

„Солидарите Сида” определят своя клип като „първата „ДийпФейк” реклама". Видеото с обръщението на президент Тръмп е изключително майсторски направено и ако неговите създатели не бяха разкрили, че е фалшиво, много хора щяха да бъдат заблудени. 

 

Технологията „ДийпФейк” синтезира реалистично реанимирани човешки образи с реален прототип с помощта на изкуствен интелект и нашумя много в последно време. На практика това означава, че по компютърен път може да се направи видео, в което привидно всеки може да каже всичко. Това не е първият път, когато тази техника е използвана за създаването на фалшиви новини.

 

Самият Тръмп заяви в своя реч в началото на годината, че ще ликвидира болестта, от която страдат близо 1 милион американци. Тогава американският президент обеща и скорошно откриване на лек за рака.

 

Министерството на здравеопазването поиска Тръмп да обърне внимание на епидемията със СПИН и в неговата Реч за състоянието на съюза (на САЩ).

 

Източник: бТВ"Тръмп" сложи край на СПИН епидемията... във фалшиво видео

„Солидарите Сида” определят своя клип като „първата „ДийпФейк” реклама". Видеото с обръщението на президент Тръмп е изключително майсторски направено и ако неговите създатели не бяха разкрили, че е фалшиво, много хора щяха да бъдат заблудени

От категорията

Ройтерс/Ипсо: 44% от пълнолетните американци смятат, че трябва да има импийчмънт на Тръмп

44% от пълнолетните американци смятат, че трябва да има импийчмънт на Тръмп-1573886364.jpg

Сред обръщащите внимание, 41 процента заявяват, че в резултат на излушванията ...

16 ноем. 2019 | 08:33

Ген. Хайнрих Браус:В момента само американският щит може да защити европейците при заплаха от Русия

Ген. Хайнрих Браус:В момента само американският щит може да защити европейците при заплаха от Русия-1573886922.jpg

С изключение на Франция нито една друга европейска страна не притежава ядрено ...

16 ноем. 2019 | 08:47

Стотици хиляди излязоха на протест срещу чешкия премиер

Сн. БГНЕС-1573989438.jpg

Митингът беше свикан от движението „Милион моменти демокрация”, което ...

17 ноем. 2019 | 13:16

Два самолета се сблъскаха на летището във Франкфурт

-1552140395.jpg

На двата самолета са нанесени щети, но до ранени хора не се е стигнало, защото ...

17 ноем. 2019 | 12:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.