Кадър: YouTube

Целта на кампанията е да привлече вниманието към проблемите на болните с коварното заболяване, разкриват създателите му

"Тръмп" сложи край на СПИН епидемията... във фалшиво видео

1155 | 9 окт. 2019 | 16:04

„Солидарите Сида” определят своя клип като „първата „ДийпФейк” реклама". Видеото с обръщението на президент Тръмп е изключително майсторски направено и ако неговите създатели не бяха разкрили, че е фалшиво, много хора щяха да бъдат заблудени


Във видеообръщение в „ЮТуб” човек, който определено изглежда като президента на САЩ Доналд Тръмп обявява, че със заплахата от СПИН е свършено и светът е успял да се пребори с опасната болест.

 

Клипът е разпространен и в социалните мрежи, където е харесан и споделен хиляди пъти. Това обаче се оказа „фалшива новина, която може да стане истина”. Разкритието направиха самите създатели на видеото от френската организация „Солидарите Сида”, чиято дейност е да помага на заразените с ХИВ.

 

Целта на френските активисти е била да привлече вниманието на обществеността към срещата на световните лидери в Лион, на която ще се обсъди борбата с разпространението на болестта.

 

„Ако на тази среща бъде решено да бъде дадено лечение за всички със СПИН, наистина е свършено. Това е възможно и новото поколение ще живее без опасността от тази зараза”, казват от „Солидарите Сида”.

 

„Солидарите Сида” определят своя клип като „първата „ДийпФейк” реклама". Видеото с обръщението на президент Тръмп е изключително майсторски направено и ако неговите създатели не бяха разкрили, че е фалшиво, много хора щяха да бъдат заблудени. 

 

Технологията „ДийпФейк” синтезира реалистично реанимирани човешки образи с реален прототип с помощта на изкуствен интелект и нашумя много в последно време. На практика това означава, че по компютърен път може да се направи видео, в което привидно всеки може да каже всичко. Това не е първият път, когато тази техника е използвана за създаването на фалшиви новини.

 

Самият Тръмп заяви в своя реч в началото на годината, че ще ликвидира болестта, от която страдат близо 1 милион американци. Тогава американският президент обеща и скорошно откриване на лек за рака.

 

Министерството на здравеопазването поиска Тръмп да обърне внимание на епидемията със СПИН и в неговата Реч за състоянието на съюза (на САЩ).

 

Източник: бТВ"Тръмп" сложи край на СПИН епидемията... във фалшиво видео

„Солидарите Сида” определят своя клип като „първата „ДийпФейк” реклама". Видеото с обръщението на президент Тръмп е изключително майсторски направено и ако неговите създатели не бяха разкрили, че е фалшиво, много хора щяха да бъдат заблудени

От категорията

ЕК: Няма да коментираме специфичните събития в България. Очите ни не са широко затворени

-1567945891.jpg

Колкото до цялостния подход на ЕС и Комисията за върховенството на закона в ...

13 юли 2020 | 14:16

Чавушоглу: Решението за „Света София” е законно

-1584953246.jpg

Министърът отново разкритикува Гърция, като отбеляза, че тя не зачита ...

13 юли 2020 | 16:08

Ердоган и Тръмп договориха сътрудничеството си в Либия

-1552287379.jpg

Лидерите постигнаха съгласие за по-тясно сътрудничество за постигане на ...

14 юли 2020 | 22:04

Меркел: Защитата на Европа от страна на САЩ вече не се подразбира от само себе си

-1588439059.jpg

В момента Германия е председател на Съвета на ЕС. Един от приоритетите на ...

14 юли 2020 | 17:24