Христо Благоев консултира пациента с лоу вижън

Предаването "О! Здравей" по Би Ай Ти излъчи интервю с един от малкото квалифицилани оптометристи в България

"Умна" апаратура в помощ на слабозрящите

2959 | 12 ян. 2018 | 20:55

Оптометрист съветва как да изберем помощно средство за страдащите от лоу вижън -силно нарушено зрение


Христо Благоев, оптометрист

 

Авторът Христо Благоев е магистър по оптометрия, с дългогодишна практика в областта на очната оптика, уреди за оптометрия и оптика, грижа и увеличителни средства за слабо зрящи. Лектор е на специализирани обучения в областта на лоу вижън. Дипломиран инженер по „Топло-ядрена енергетика", завършил Техникума по Фина механика и оптика със специалност Лазерна техника. Специализирал лоу вижън в Германия, Швейцария и Белгия. 

 

Проблемът с дефицита на зрение засяга около 135 милиона човека от населението в световен мащаб, а с нарастване на продължителността на живота прогресивно се увеличава и статистиката. Голяма част от тези хора живеят в изолация и не знаят как да се справят с това състояние. Една от причините е невъзможността за достъп до информация на слабо зрящите. Затова близките в повечето случаи са тяхната връзка със света. И въпреки, че намаленото зрение предимно засяга възрастовата група 65-80, не рядко се наблюдава при деца и по-млади хора.

 

За съжаление е невъзможно изгубено зрение под 30% да бъде коригирано, но съвременната оптика е разработила помощни иновативни увеличителни уреди.

 

Специални решения, извън възможностите на традиционните оптични средства, с които слабо зрящите могат отново да се радват на красивите моменти и да ги споделят с любими хора. Да се любуват на цветовете на природата, да практикуват своето хоби и изцяло да подобрят качеството си на живот. Да гледат телевизия и домашно кино със семейството си, да четат книги, да шофират и да възприемат образи и надписи на по-голяма дистанция - информационни табла на спирки, летища и гари, улични табели и обекти. Дори могат да получават информация от интернет и да участват активно в обучения и конференции. Да се върнат изцяло към ежедневните си занимания и задачи.

 

КАКВО Е ЛОУ ВИЖЪН

 

Лоу вижън е състояние, свързано с остър дефицит на зрението в следствие на органични заболявания на очите, които водят до невъзможност за корекция  на зрението с конвенционални оптични средства като очила и контактни лещи.

 

Едно от тези заболявания е  дегенeрация на макулата - централната част от ретината на окото, отговорна за детайлното и цветно зрение. Симптомите, които обуславят появата на проблема, са спад на централното зрение и зрителната острота под 30%, намален обхват на зрителното поле и затруднено зрение при преминаване от светло на тъмно и обратно.

 

Често симптомите са комбинирани. А хората, засегнати от проблема, не са в състояние да изпълняват ежедневните си задачи като четене, шофиране, припознаване на лица и други.

 

Макулната дегенерация се наблюдава предимно с напредването на възрастта и дегенеративните промени на ретината. 90% от пациентите, които идват на консултация в нашия оптичен център са над 65-70 години. По-голяма част от тези заболявания са генетични. Важно е проблемът да бъде открит на време, за да се избегнат усложнения и прогресивно развитие. Също, така съвременните LED светлини на екраните, излъчващи в синия спектър (компютри и други електронни уреди), могат да доведат до повишаване риска от подобно заболяване. Затова е препоръчително да се носят специални очила, които да редуцират синия спектър, за да се намали и опасността.

 

 

КОНСУЛТАЦИЯ

 

В България специалистите, които консултират пациенти с лоу вижън са много малко. Изисква се специфична квалификация и широки познания по оптика, физика и обща медицина. Повечето хора с такъв проблем са много възрастни и психологически обременени от невъзможността да виждат.

 

Индивидуалната консултация обикновено се провежда в рамките на един час и изисква по-деликатно отношение и внимание. Тази група пациенти са изключително чувствителни, в много от случаите изолирани и депресирани.

 

Оптичните увеличителни средства, които могат да бъдат препоръчани след консултация са: телескопични очила, ръчни телескопи, TV очила, стоящи и електронни лупи, телескопични и видеотелевизионни системи за екрани.  Обикновено тези пациенти имат нужда от значително време, за да се адаптират към специалните помощни средства за виждане.

 

Препоръчително е специалист или член от семейството да бъдат близо до пациента, помагайки му с инструкции за да привикне с използването на увеличителните средства. Също така, нуждите на пациентите с лоу вижън се променят с течение на времето, затова е хубаво да се правят периодични консултации – веднъж или два пъти в годината.

 

Изборът на средство, което да облекчи ежедневието на хората с нарушено зрение, е строго индивидуално. Освен това за всяка дейност има специфични решения. Въпреки това има някои универсални решения, като например очилата с медицински филтър, които в множеството от случаите повишават зрителния комфорт на потребителя.

 

 

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ УВЕЛИЧИТЕЛНИ УСТРОЙСТВА

 

 

Медицински филтри - oсвен UV светлината, също и синята светлина до 460 – 470 нанометра се счита за вредна. Често този спектър от светлината се възприема като дразнещ и заслепяващ, така че филтърът, който го блокира може да повиши качеството и комфорта на зрението. За хората със засегнато зрение е много важно информацията от ретината да е възможно най-чиста и ясна.

 

Различни филтри се предлагат за различни проблеми. Пациентите трябва да тестват различни опции, за да се спрат на най-подходящият филтър за тях. За хората с макулна дегенерация, които са малко или много зависими от периферното си зрение, е важно светлината да е достатъчно слаба, за да не ги заслепява. За тази цел филтрите комбинирани с поляризация или фотосоларно покритие са идеалният вариант.

 

Медицинските филтри могат да се нанесат върху слънчеви очила с корекция или без корекция, слънчеви клипове, очила над корекционните очила или на телескопични системи.

 

Ръчни и стоящи лупи за близки разстояния – предлагат се в различни стилове и диоптри и са полезни при четене или извършване на друга дейност наблизо. Използването на лупа с грешно увеличение е подобно на носенето на очила с грешен диоптър – не се вижда ясно. Освен правилното определяне на силата на лупата е важно пациенатът да бъде обучен как да я ползва правилно.

 

Колкото по-силна е лупата, толкова нейната леща е по-малка. За да се чете лесно и с добра скорост, повечето лупи трябва да се държат близко до окото. Хората със слабо зрение се нуждаят от добра директна светлина при четене. Следователно изборът на лупа с осветление (крушка с нажежаема жичка, халогенна крушка или LED) е най-добрият.

 

Телескопичните очила обикновено се използват за подпомагане на хората с ранен стадий на макулна дегенерация. Те са мощни версии на нормалните очила за четене, като изискват от потребителя да държи обекта на по-близко разстояние от нормалното.

 

Предлагат се с по-малко увеличение – 1,8 или 2,2 х за по-малко работно разстояние, достатъчно за  стабилен образ и широко зрително поле. На пазара са налични и с увеличение 4x за наблюдаване на обекти на далечна дистанция за хора, които имат необходимост от голямо увеличение.

 

Портативни и настолни електронни увеличители - тези уреди осигуряват голямо увеличение, дават възможност за регулиране на контраста на текста, а някои от тях дори го четат с глас чрез вграден високговорител. Преносимите модели са по-леки и се използват от динамични хора, като някои от тях могат да се ползват и за далечни разстояния.

 

Някои настолни модели са съвместими с компютри и могат без усилие да се свържат към операционните системи на най-популярните продукти. Когато настолните електронни увеличители са инсталирани у дома или в офиса, те играят важна роля в качеството на живота на слабо зрящия.

 

Oсигуряват по-комфортна позиция и перфектна работна дистанция при

четенеза всеки със средна и силна загуба на зрителната острота те. За хората с умерена загуба на зрителната острота предлагат най-широко зрително поле. Видео увеличителите помагат на слабозрящите да извършват ежедневните си дейности независимо и самостоятелно

 

Можете да си запишете час за консултация при Христо Благоев във Friend’s Optics на тел. 0886 642 752

Адрес: гр. София, бул. Скобелев 54 (колелото на Руски паметник)

 

Facebook: Friends Optics

https://www.facebook.com/friendsopticsbg/

 

 Откъс от предаването О!Здравей по Би Ай Ти с участието на Христо Благоев

Оптометрист съветва как да изберем помощно средство за страдащите от лоу вижън -силно нарушено зрение

От категорията

Понеделник е критичен. Внимавайте за пожар от бойлер или печка

Седмична нумерологична прогноза от 10 до 16 декември 2018г.

-1544388414.jpg

Използвайте неделята за важни неща, големи покупки на техника, обзавежнане за ...

9 дек. 2018 | 22:46

Малчуганите от "Ангелски деца" са нашата голяма надежда
(Галерия)

"Ангелски деца" -1544377331.jpg

Всеки миг е подходящ да сториш добро. Това показаха в неделя мъниците от ...

9 дек. 2018 | 19:05

Д-р Наум Шопов се дипломира! Положи Хипократовата клетва!
(Галерия)

Д-р Наум Шопов се закле!, написа звездата от „Откраднат живот“ в социалните мрежи. Снимка Фейсбук-1544361601.jpg

Той е коментирал неведнъж, че в даден момент ще трябва да се откаже от ...

9 дек. 2018 | 15:17

Диана Дафова пее любимата молитва на Ганди
(Видео)

Кадър от видеото към „Добър човек“-1544270554.jpg

Българи и македонци честват Герасим Струмишки, благодарение фондация ...

8 дек. 2018 | 13:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.