"Възкресение"

Филмът носи идеята за важността на делото на Спасителя за вечни времена

"Възкресение" акт на милосърдие и безприкосновенна любов към човечеството (Видео)

8510 | 18 апр. 2020 | 08:14

Арх. Пламен Мирянов е "гласът" на християнина, осъзнаващ и прекланящ се пред делото на Спасителя. Словата, подсилени с библейски цитати, са изречени с мощта на вярата, с твърдостта на благочестивостта и увереността на набожността


Христос Воскресе! Воистина Воскресе! Светите думи, изричани веднъж годишно - на най-светлия християнски празник.

Великден е денят на изкуплението, свещенната победа на Божия син над смъртта. Празникът заема специално място в Новия завет на Библията, както и в самата пролетна обредност. Кулминацията на Страстната седмица е своеобразна победа над тленността, възвеличаване на безсмъртието на духа, претворено във величието на вечността.

Саможервената смърт на Иисус Христос е израз на безграничната Му обич към човека, на вярата Му в добротата, в надеждата Му за изкупление на душата. Изкуплението със силата на съвършенната чистота на ума и тялото е сакрален акт. Възкресението е свещенодействие по възстановяване на моста между Бог и човек, преподписване на извечния договор между Него и рода человеческий.

Идеята за важността на делото на Спасителя за вечни времена е залегнала и във видеото на арх. Пламен Мирянов, посветено на Възкресение. "Най-значимото събитие в историята на човечеството", както недвусмислено определя Великия ден Мирянов, е в основата на един от най-вълнуващите клипове на режисьора. Осъзнал непреходността на Божията саможертва, родолюбецът вплита цитати от Библията с мистична небесна картина. Резултатът е вдъхновяващ, нетленен продукт на един истински вярващ човек, на един християнин, на един будител, носител на ценностите на предците ни.

Видеото, наречено "Възкресение", преразказва мита по съвремен начин, които затрогва дори обезверените, пренаписва подвига на Христос с извечно значение, за да го предаде в нов вид на човечеството, допълва го с картина, за да го изпълни с емоцията на светостта и вярата.

Късометражният филм е един от малкото, в които в кадър се появява и самият режисьор. Мирянов е "гласът" на християнина, осъзнаващ и прекланящ се пред делото на Спасителя. Словата, подсилени с библейски цитати, са изречени с мощта на вярата, с твърдостта на благочестивостта и увереността на набожността. Подсилено с космически картини, цялостното послание на видеото утвърждава непреходността на Възкресението като акт на милосърдие и безприкосновенна любов към човечеството.

Във времена на социална изолация, породена от страха за самосъхранение, вярата се обостря, за да се превърне в основен източник на надеждата, ядрото на вярата расте до невъобразими размери, прогонвайки тъмата на неизвестността.

Днес, повече от всякога се нуждаем от лъч светлина, искрица доброта и частица сила – все неща, съдържащи се в изобилие във филмите на арх. Пламен Мирянов и цялостния му проект „Нашият дом е България”.


ВЪЗКРЕСЕНИЕ from Plamen Miryanov on Vimeo.


"Възкресение" акт на милосърдие и безприкосновенна любов към човечеството (Видео)

Арх. Пламен Мирянов е "гласът" на християнина, осъзнаващ и прекланящ се пред делото на Спасителя. Словата, подсилени с библейски цитати, са изречени с мощта на вярата, с твърдостта на благочестивостта и увереността на набожността

От категорията

Проф. Марко Семов: Народ с нашите качества не заслужава нашата съдба!

Проф. Марко Семов: Народ с нашите качества не заслужава нашата съдба!-1610696036.jpg

Българският народ има много силни, много красиви качества! Но днес той ...

17 ян. 2021 | 08:58

Д-р Теофан Гер­манов: Корнелия Нинова - промяната за БСП и за България

Д-р Теофан Гер­манов: Корнелия Нинова - промяната за БСП и за Бългаария-1610795189.jpg

БСП, която е стара, сис­темна пар­тия, носеща при предишни ръковод­с­тва вина ...

16 ян. 2021 | 13:05

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова - работила с Ирина Бокова в ЮНЕСКО

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова - състудентка на Ирина Бокова -1610800360.jpg

Бившият шеф на Россътрудничество Елеонора Митрофанова е назначена за посланик ...

16 ян. 2021 | 14:32

Алена за изборите на 4 април: Кармична разплата! Големите партии прескачат пропастта, малките падат

Алена за изборите на 4 април: Кармична разплата! Големите партии прескачат пропастта, малките падат-1610814824.jpg

Войната с всички средства ще се води не само срещу известния враг ГЕРБ, а и ...

16 ян. 2021 | 18:32