"Възкресение"

Филмът носи идеята за важността на делото на Спасителя за вечни времена

"Възкресение" акт на милосърдие и безприкосновенна любов към човечеството (Видео)

4007 | 18 апр. 2020 | 08:14

Арх. Пламен Мирянов е "гласът" на християнина, осъзнаващ и прекланящ се пред делото на Спасителя. Словата, подсилени с библейски цитати, са изречени с мощта на вярата, с твърдостта на благочестивостта и увереността на набожността


Христос Воскресе! Воистина Воскресе! Светите думи, изричани веднъж годишно - на най-светлия християнски празник.

Великден е денят на изкуплението, свещенната победа на Божия син над смъртта. Празникът заема специално място в Новия завет на Библията, както и в самата пролетна обредност. Кулминацията на Страстната седмица е своеобразна победа над тленността, възвеличаване на безсмъртието на духа, претворено във величието на вечността.

Саможервената смърт на Иисус Христос е израз на безграничната Му обич към човека, на вярата Му в добротата, в надеждата Му за изкупление на душата. Изкуплението със силата на съвършенната чистота на ума и тялото е сакрален акт. Възкресението е свещенодействие по възстановяване на моста между Бог и човек, преподписване на извечния договор между Него и рода человеческий.

Идеята за важността на делото на Спасителя за вечни времена е залегнала и във видеото на арх. Пламен Мирянов, посветено на Възкресение. "Най-значимото събитие в историята на човечеството", както недвусмислено определя Великия ден Мирянов, е в основата на един от най-вълнуващите клипове на режисьора. Осъзнал непреходността на Божията саможертва, родолюбецът вплита цитати от Библията с мистична небесна картина. Резултатът е вдъхновяващ, нетленен продукт на един истински вярващ човек, на един християнин, на един будител, носител на ценностите на предците ни.

Видеото, наречено "Възкресение", преразказва мита по съвремен начин, които затрогва дори обезверените, пренаписва подвига на Христос с извечно значение, за да го предаде в нов вид на човечеството, допълва го с картина, за да го изпълни с емоцията на светостта и вярата.

Късометражният филм е един от малкото, в които в кадър се появява и самият режисьор. Мирянов е "гласът" на християнина, осъзнаващ и прекланящ се пред делото на Спасителя. Словата, подсилени с библейски цитати, са изречени с мощта на вярата, с твърдостта на благочестивостта и увереността на набожността. Подсилено с космически картини, цялостното послание на видеото утвърждава непреходността на Възкресението като акт на милосърдие и безприкосновенна любов към човечеството.

Във времена на социална изолация, породена от страха за самосъхранение, вярата се обостря, за да се превърне в основен източник на надеждата, ядрото на вярата расте до невъобразими размери, прогонвайки тъмата на неизвестността.

Днес, повече от всякога се нуждаем от лъч светлина, искрица доброта и частица сила – все неща, съдържащи се в изобилие във филмите на арх. Пламен Мирянов и цялостния му проект „Нашият дом е България”.


ВЪЗКРЕСЕНИЕ from Plamen Miryanov on Vimeo.


"Възкресение" акт на милосърдие и безприкосновенна любов към човечеството (Видео)

Арх. Пламен Мирянов е "гласът" на християнина, осъзнаващ и прекланящ се пред делото на Спасителя. Словата, подсилени с библейски цитати, са изречени с мощта на вярата, с твърдостта на благочестивостта и увереността на набожността

От категорията

Може ли ГЕРБ да свали ...ГЕРБ?

-1552319015.jpg

Завръщането на Цветан Цветанов е въпрос на време и на външни фактори, а не на ...

4 юни 2020 | 16:17

Синята вълна на 7 юни 1990-а - един милион вярваха в победата на демокрацията!

Митингът на "Орлов мост", 7 юни 1990-1591442372.png

Три дни преди първите демократични избори на "Орлов мост" се проведе ...

6 юни 2020 | 13:33

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза-1553181004.jpg

Смятам, че Бойко ще изравни рекорда на Орбан и Меркел и ще стане за четвърти ...

4 юни 2020 | 11:52

Мирела Костадинова: Уста Генчо първи начертава проект на сграда, но остава в сянката на Кольо Фичето

-1591451568.png

Генчо Кънев издигнал истинско архитектурно бижу – църквата „Св. Богородица“ в ...

6 юни 2020 | 15:34