Илюстрация: bp.com

Европа очаква газ от Азербайджан в началото на 2020 г.

"Ведомости": Европа започна да строи газопровод – конкурент на проектите на „Газпром“

2135 | 18 май 2016 | 11:39

Според еврокомисаря Марош Шефчович тръбопровода ТАР ще бъде главният инструмент за постигането на европейската енергийна сигурност

Илюстрация: bp.com-1463561766.jpgГърция даде официален старт на строителството с тържествена церемония вчера в Солун. Снимка: Министерство на енергетикатап на България-1463561529.jpg

Каспийският природен газ, който ще потече по Трансадриатическия тръбопровод (TAP), може да измести „Газпром“ в Европа, пише „Ведомости“.

„Днес е исторически ден. За съжаление само това мога да кажа на гръцки“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

 

Еврокомисарят заговори езика на елините заради старта на строителството на Трансадриатическия тръбопровод, което беше отбелязано с тържествена церемония в Солун.

Цената на ТАР е 5,6 милиарда евро. Той е част от „Южния газов коридор“ - продължение на Трансанадолския газопровод.

 

Дължината на ТАР е 878 км, а капацитетът за пренос ще бъде 10 милиарда куб. метра годишно.

 

По него ще се транспортира азерски газ, добит в рамките на втория етап от разработването на находището „Шах Дениз“.

 

Маршрутът ще започне от гръцкия град Комотини и ще продължи през територията на Гърция и Албания, а от там по дъното на Адриатическо море за Южна Италия.

 

Получатели на този газ могат да бъдат страните от Южна Европа.

 

ТАР открива възможности за по-нататъшен експорт на каспийски газ в Германия, Франция, Великобритания, Швейцария и Австрия, съобщава операторът на проекта ТАР AG - в него ВР притежава 20%, СОКАР – 20%, Snam S.p.A. – 20%, Fluxys – 19%, Enagas – 16%, Axpo – 5%. 

През 2015 г. от „Шах-Дениз“ са добити около 9,9 милиарда куб.м. газ и 2,3 милиона тона кондензат, по данни на ВР.

 

Съществуващите мощности позволяват да се добиват 10,8 милиарда куб.м. газ годишно. „Шах-Дениз – 2“ е готов на малко повече от 66%, първите добити количества от втория етап на разработка на находището се очакват през 2018 г.

 

Първите доставки за Грузия и Турция ще се осъществят в края на 2018 г., а в Европа – в началото на 2020 г. „Южният газов коридор“ може да бъде разширен и да транспортира повече, отколкото са планираните първоначално 10 милиарда куб.м. газ годишно.

 

„В бъдеще ние ще можем да получаваме повече газ, както от Каспийския регион, така и от Централна Азия, от държави като Туркменистан“, каза Шефчович.

 

Стартирането на ТАР ще промени енергийния ландшафт на Европа, смята изпълнителният директор на ТАР Йен Бредшоу.

В момента най-големият доставчик на „синьо гориво“ в Европа е „Газпром“. През 2015 г. газовият холдинг е изнесъл в Европа, включително и Турция, 158,6 милиарда куб.м. газ, неговият пазарен дял е 30,9%.

 

Според Шефчович ТАР ще бъде главният инструмент за постигането на европейската енергийна сигурност.

 

„Магистралата ще позволи на много страни от Централна и Южна Европа да диверсифицират своите източници за доставка на газ“, се подчертава в комюнике на Европейската комисия.

ТАР е допълнителен маршрут за балансиране на пазара, заяви ръководителят на Центъра за изучаване на световните енергийни пазари към РАН Вячеслав Кулагин.

 

Страните, през които ще преминава газопроводът, ще имат по-добри цени, но той няма да окаже сериозно влияние, смята той. Държавите от Южна Европа се нуждаят от газ, но няма гаранции, че новият тръбопровод ще бъде напълно натоварен, отбелязва Кулагин.

Но „Газпром“ не е готов да отстъпи своя дял. До края на 2019 г. „Газпром“ заедно с партньорите си BASF, E.On, ENGIE, OMV и Shell възнамерява да пусне в експлоатация газопровод с мощност 55 милиарда куб.м. за доставки в Германия по дъното на Балтийско море.

 

Още един проект на „Газпром“ е „Посейдон“, газопровод за Гърция по дъното на Черно море [през България – бел.ред.] с мощност 12 милиарда куб.м. газ годишно.

 

Директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин го определя като митичен.

 

Заместник-директорът на Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач смята, че ТАР и „Посейдон“ ще се допълват един друг: през 2019 г. ще приключи договора за доставката на газ от Алжир, който постъпва в Южна Италия, и не е факт, че Алжир ще може да продължи доставките в големи обеми.

Италия е третият по големина потребител на руския газ - от началото на годината е регистриран ръст от 7,7%. През 2015 г. страната е купила от „Газпром“ 24,4 милиарда куб. м.

 

През първото тримесечие на тази година – 6,4 милиарда куб.м., се казва в отчета на „Газпром“.

 

„Доставките на руски газ в Италия през „Северен поток“ ще бъдат още по-неизгодни“, твърди Корчемкин.

 

Източник: БГНЕС

 


От категорията

Другите за Нинова: Може да кара само напред, вдигна БСП на крака, обърна я към властта

-1547559365.jpg

Политик от нов тип със силна интуиция. Но и прекалено импулсивна, твърде ...

15 ян. 2019 | 15:51

Симеон Николов: Трите варианта за избор от Народното събрание по казуса "нов тип боен самолет"

-1472586819.jpg

Политическите и имиджови щети, които нанесоха неадекватните опити да се защити ...

15 ян. 2019 | 15:09

Проф. Румен Гечев: Министрите, които подпишат за Ф-16, са заплашени от беседи в прокуратурата!

Проф. Румен Гечев: Министрите, които подпишат за Ф-16, са заплашени от беседи в прокуратурата!-1547479780.jpg

Предлаганият ни Ф-16 е на чертеж! Чакаме от умрял писмо! Сделката за ...

14 ян. 2019 | 17:02

Адв. Шейтанов: Не си играйте с международното търговско право! Швеция ще започне процедура срещу нас

-1543174755.jpg

Нарушенията на СОП (промяна на първоначалните условия на търга за самолетите) ...

14 ян. 2019 | 14:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.