Майк Помпео и Сергей Наришкин

Преките контакти между шефовете на шпионажа могат да станат символ за възобновяването на диалога

"Взгляд": Как разузнаването може да сближи Русия и САЩ

2220 | 16 май 2019 | 15:37

Още през декември 2018 г. Сергей Наришкин отбеляза, че между СВР и ЦРУ функционира партньорски канал, като комуникацията се осъществява предимно на тема борба с тероризма


Как разузнаването може да сближи Русия и САЩ, коментира руският вестник „Взгляд“, цитиран от Агенция "Фокус".

Възможно е след няколко години на остро противопоставяне Вашингтон да е решил да предприеме някои стъпки за сближаване към Москва. Най-малкото такова предпазливо предположение може да се направи от кратка реплика на ръководителя на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин относно възможните му контакти с неговия колега от ЦРУ.

Как може сътрудничеството в разузнаването да спомогне за изграждането на политически отношения между двете държави?

Сергей Наришкин, директор на Руската външна разузнавателна служба, призна, че скоро ще се срещне с ръководителя на ЦРУ Джина Хаспел. "Да, възможно е", заяви Наришкин пред ТАСС. Той добави, че е предложил на държавния секретар на САЩ Майк Помпео да се разширят контактите между специалните служби на двете страни, предаде РИА Новости.

„Вчера в кратък разговор „на крак” след основния разговор между президента Владимир Путин и държавния секретар Майк Помпео предадох на Помпео отношението си и изразих желанието си да възстановим контактите и взаимодействието на по-високо ниво" каза Наришкин.

Според него, в периода, когато Помпео бил ръководител на ЦРУ, той активно взаимодействал с него, но на фона на нарастващия вътрешнополитически конфликт в Съединените щати и с пристигането на Хаспел, контактите отслабнали. Наришкин добави, че Русия и Съединените щати все още обменят оперативна информация - по-специално по темата за борбата с международния тероризъм.

През декември 2018 г. Наришкин отбеляза, че между СВР и ЦРУ функционира партньорски канал, комуникацията се осъществява предимно на тема борба с тероризма.

Ръководителят на СВР взе участие в срещата между Путин и Помпео. Краткият му разговор с Помпео преди, а не след преговорите, влезе в обектива на телевизионните камери. Достатъчно е само да имаш опит за четене на устни, за да разбереш за какво говорят. Но е напълно възможно Наришкин да не е излъгал и след официалната част от срещата той и Помпео отново да са обсъдили възможността за възобновяване на преките контакти между разузнавателните лидери на двете страни.

Проблемът е, че Джина Хаспел не е много контактна. Тя е свикнала да командва, а не да води диалог с равноправен партньор. Помпео по време на краткосрочния си престой като ръководител на ЦРУ в това отношение беше много по-комуникативен. Но това не е най-важното. В крайна сметка Хаспел може да бъде принудена, тя не е толкова влиятелна, че да има собствено политическо мнение. Ако Помпео може да възобнови преките контакти между ръководствата на руските и американските разузнавателни служби, това ще означава значителен пробив точно в политическата равнина, а не в разузнавателната.

Целият стил на американската реторика (предимно за вътрешното потребление) от последните пет години определи Русия като враг, контактите с правителствени агенции по определение са осъдителни. Американците странят от руснаците дори на неутрални места, сякаш живеят в сталинска Русия и се страхуват от контакти с чужденци.

Следва да се припомни, че от 2014 г. насам като цяло всички оперативни контакти между службите и структурите на двете страни бяха прекъснати до прекратяване на сътрудничеството за спасяване в морето. Сега се предполага, че разузнаването може да бъде първата служба, която да започне възстановяването на нормалния диалог. По-рано в САЩ беше изключена дори идеята, че е възможно да се свърже с вражеските руски власти. В същото време не е много важно какви конкретни проблеми Наришкин и Хаспел могат да обсъждат помежду си.

Дейността на ръководството на СВР в политическата сфера напоследък е безпрецедентна, което е нарушило поведенчески модели, за които вестникът вече е писал. Сега СВР може да стане, ако не локомотив, тогава поне символ на възобновяването на диалога между двете страни. А атмосферата на секретност е само от полза, тъй като няма да е необходимо да се демонстрира на обществеността резултатите от този диалог. Нещо зад екрана се случва - и това е добре. Основното, както казваше Михаил Горбачов, е процесът.

От реалните теми за комуникация остава само международният тероризъм. Обменът на данни по този въпрос наистина многократно е давал реални положителни резултати, а забавянето на обмена на оперативна информация или събития многократно е водило до сериозни последици, дори до загуба на човешки живот. Въпреки рутинния процес, той остава един от най-надеждните канали за предотвратяване на тези терористични актове, в които участват международни мрежи.
Местни групи, индивиди или секти попадат в такива мрежи случайно. Проблемът е, че Руската федерация и Съединените щати имат различни списъци на терористични организации, които не могат да бъдат автоматично насложени един върху друг. Следователно, дори и в този решаващ аспект, сътрудничеството ще бъде политически ограничено.

По други въпроси пълното сътрудничество между разузнавателните агенции на САЩ и Руската федерация е невъзможно. Но сега говорим само за началото на този процес, политическа демонстрация на добра воля, дори и да се превърне в няколко ритуални срещи на Наришкин и Хаспел в ресторанти във Вашингтон и Москва, които са исторически значими за разузнавателните служби на двете страни.

Такива срещи няма да бъдат прагматични, а ритуално пропагандистки, което в сегашната ситуация е забележимо по-добро от нищо.

Възобновяването на работата на работните групи по терористични теми вече ще бъде следствие от такива ритуални действия. Оперативните канали, за които говори Наришкин, винаги съществуват, въпросът е как да се представят и обработват техните дейности.

 


От категорията

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София-1571637237.jpg

В избора дали да дишаме чист въздух или да караме евтини дизели, избирам чистия ...

21 окт. 2019 | 08:52

Руски политолог: Военната операция на Ердоган в Северна Сирия всъщност помогна на Дамаск

Президентите на Турция и Сирия Реджеп Ердоган и Башар Асад-1453960987.jpg

Сирийските власти очевидно преговарят и с Анкара, защото и двете страни нямат ...

19 окт. 2019 | 11:54

The Wall Street Journal: Путин е новият цар на Сирия

-1571648199.jpg

Кюрдите, които по-рано бяха съюзници на Вашингтон, бяха принудени да се обърнат ...

21 окт. 2019 | 11:53

Любо Огнянов: Мили британци, ще изритате ли своята кралица заради нацисткия поздрав?

Любо Огнянов Снимка: Канал 3-1562416678.jpg

Британските фенове направиха истинска кочина от центъра на София, а ние ...

19 окт. 2019 | 19:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.