Байдън, Путин

Подобна криза не е имало от зенита на Студената война насам, а Белият дом и Държавният департамент показват объркване

"Взгляд": Отзоваването на руския посланик дава шанс на САЩ да избегнат голяма грешка

128676 | 18 март 2021 | 14:20

Байдън наистина премина „червената линия“ със своята реплика за Путин като "убиец". Москва обаче играе по-фина игра, отколкото просто да реагира на провокацията


Преди спешния полет на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов до Москва "за консултации", руското посолство в САЩ хвърли цялата отговорност за кризата в отношенията между двете страни върху американската страна. Нищо подобно не се е случвало от зенита на Студената война насам, а Белият дом и Държавният департамент показват объркване. Какво цели Русия с тази стъпка и как това е свързано със скандалното интервю с Байдън, коментира руският вестник “Взгляд“, цитиран от Агенция "Фокус".

В дипломатическата практика спешното извикване на посланик за консултация е сериозен демарш, предпоследното предупреждение преди прекъсване на отношенията. В отношенията със САЩ официална Москва го направи за последен път по време на войната в Афганистан.

Не е изненадващо, че спешното извикване на Анатолий Антонов в родината му се превърна в своеобразна информационна бомба, експлозията на която веднага беше свързана със скандалното интервю на Джо Байдън. В него стопанинът на Белия дом обеща, че Русия ще „плати цената“ за „намеса“ в американските избори и нарече Владимир Путин „убиец“.

И не е чудно, че двете събития бяха свързани: минаха само няколко часа между публикуването на това интервю и съобщението на руското външно министерство. Трябва обаче да се има предвид, че „след това“ не означава непременно „следователно“. Нито в изявлението на МВнР на Русия по отношение на Антонов, нито в коментарите от самото посолство и официални представители не се споменава за връзката между тези събития.

Формално посланикът беше изтеглен от Вашингтон, за да „анализира какво да прави и как да се подходи в контекста на отношенията със САЩ“. В същото време външното министерство подчертава, че те си поставят за цел „да не допуснат необратима деградация“ на тези отношения.

Ако Кремъл и външното министерство искаха да подчертаят, че Байдън е преминал „червената линия“ със своята реплика и сега сме принудени да вземем мерки, би било странно да се мълчи за връзката между „А“ и „Б“. Нека приемем от себе си: тази връзка все още съществува. Москва обаче играе по-фина игра, отколкото просто да реагира на провокацията.

Изданието прави уговорка веднага: подобен речник в устата на президента на САЩ, адресиран до президента на Русия, е недопустим, така че острите коментари на руските политици по отношение на Белия дом са справедливи. Тоест, Байдън наистина е преминал определена линия. В Кремъл и във външното министерство обаче хората са рационални и внимателни към детайлите. И те са важни в този случай.

Първо, не говорим за специално изявление, думата убиец от Байдън беше буквално извадена. Журналистът попита директно: смята ли президентът на САЩ руския президент за убиец. – „Ммм, да“ - каза Байдън. И веднага след това той започна да разсъждава, че „можете да правите две неща едновременно“ и да си сътрудничите там, където „съвместната работа е в общ интерес“.

Това напомня на ситуацията отпреди четири години, когато друг президент на САЩ - Доналд Тръмп, даде интервю по друг телевизионен канал и пред друг журналист - Бил О'Райли и ставаше дума за същото нещо: за отношенията с Путин. Тогава Тръмп каза, че уважава Путин. "Но Путин е убиец", каза О'Райли. „Има много убийци. Имаме много убийци. Мислите ли, че страната ни е толкова невинна?" – отвърна тогава Тръмп.

Ясно е, че позицията на републиканеца е добронамерена, докато позицията на демократа е почти атакуваща, но всъщност Тръмп се съгласи с журналиста и се поддаде на подобна провокация. Никакъв скандал обаче не последва след това, с изключение на факта, че О'Райли скоро беше уволнен заради редица обвинения в сексуален тормоз.

Второ, има значение, че именно думата killer, а не например murderer. И двете се превеждат като "убиец", но в това отношение английският език е малко по-богат от руския.

Murderer е обвинен престъпник. Такава дума е едновременно изобличение и присъда, предполага мотив и издава ужас. По подобен начин наричат Чикатило в САЩ, а сред политиците, например, Сталин. Друго нещо e killer, тук има по-широки значения.
„Любопитството уби котката“, „вие ме убивате с отношението си“, „конфликтът с участието на Русия в Сирия убива цивилното население“ - там се използва kill, а не murder.

Накратко, има нюанси. Байдън в известен смисъл бе притиснат в ъгъла - за него е трудно да спори с изявление, с което дори Тръмп преди това се е съгласил. Думата не е врабче, но говорим за президент, който все още не е провел нито една пресконференция и понякога не може да си спомни кого е назначил за шеф на Пентагона и дори самата дума „Пентагон“.

Не че това фундаментално оправдава истерията на официален Вашингтон. Но за да приемем забележките на Байдън като някаква смъртоносна обида, ще трябва да направим слон, вярно не от мухата, но от по-компактно животно, когато изследваме фразата „Байдън нареч Путин убиец“, която попадна във вестникарските заглавия.

При по-силно желание това интервю може просто да бъде отхвърлено: в края на краищата: „дядо е стар, на него му е все едно“, той има свои собствени проблеми. Но това би било слаба позиция. Но извикването на посланика за консултации е силна позиция.

В допълнение към факта, че на фона на руско-американската криза подробен разговор с посланика далеч от ЦРУ и техните шпионски трикове очевидно ще са от полза за руската кауза, Москва, като че ли, поема инициативата от Вашингтон, принуждавайки американското ръководство да разсъждава върху собственото си поведение.

Вчера ситуацията изглеждаше така. Американците обмислят силата на нов удар върху Руската федерация - да въведат своите "суперсанкции" сега или да изчакат, а ако го направят, тогава под какъв предлог: за намеса в изборите, за Навални, за Донбас, или нещо друго. Русия от своя страна се „концентрира“, тоест просто чака, инициативата не е на нейна страна.

Сега Москва вдигна залога, а американците дори не знаят как да реагират на това – следва объркване във Вашингтон. Белият дом отказва да коментира и Държавният департамент дублира мантрите на Байдън, отдалечавайки се от същността на въпроса. „Ясно казахме, че ще взаимодействаме с Русия по начин, който е в интерес на Съединените щати“ и подобни неща.

Ако те очакваха отзоваването на посланика, то може би го очакваха след налагането на санкции - като отговор и заплаха за по-нататъшни действия. И сега Байдън ще трябва да има предвид, че ако вдигне твърде много "цената", която Русия трябва да "плати" за приписаните ѝ грехове, въпросът веднага ще стане по-сериозен от отпътуването на Антонов - до степен да бъде намалено нивото на дипломатически отношения на постоянна основа.

Преведено на всекидневен език, съобщението, изпратено от Москва, изглежда така: с "убиеца" вече сте прекалили, вижте, не прекалявайте отново, помислете за вашата "цена" по-добре. Емоционалният фон просто не оставя избор. На теория това може да отслаби санкционния удар или поне да го отложи.

Вероятността американците да не правят полезни изводи и все пак да се стремят към рязко влошаване на ситуацията е все още много голяма. Но перспективата за понижаване на дипломатическите отношения може наистина да изплаши Байдън.

Като цяло, говорейки за неговата „деменция“ и очаквайки скорошното включване на Камала Харис, в Русия те отиват твърде далеч. От същото интервю става ясно, че американският президент не е толкова лош, колкото пишат за него в блоговете. Като политик, който в продължение на много десетилетия се стреми да застане начело на една суперсила, той едва ли ще позволи толкова лесно да бъде свален от власт, когато целта на целия му живот най-накрая е постигната.

Между другото, дори и при болестта на Алцхаймер, професионалните умения се губят на последно място - по-късно от способността да миете зъбите си. А Байдън е тесен специалист по външна политика.

Трудно е да се обясни нещо за практическата дипломация на човека, който е водил преговори в Кремъл за намаляване на ядрените бойни глави с Андрей Громико - той сам ще Ви обясни всичко.

Понижаването на дипломатическите отношения е, наред с други неща, намаляване на собствените инструменти, намаляване на собствените възможности. Отсъствието на руския посланик във Вашингтон тревожи американците по-малко от факта, че ще трябва да намалят собствената си мисия в Руската федерация, която вече е отслабена до краен предел.

Като политик от старата школа, Байдън знае както значението на дипломатическите ресурси на вражеска територия, така и че двете съперничещи суперсили се нуждаят от редовен контакт, за да предотвратят най-лошото. Дори по време на съветската епоха за него беше по-приятно да бъде човек, който „изгражда мостове“ и стига до практически споразумения с Москва, отколкото да бъде от тези, които разрушават и без това трудните отношения между двете страни (и имаше изобилие от подобни деятели във Вашингтон през 70-те и 80-те години.).

Идеята, че забележката в интервюто е използвана от руснаците като оправдание да се възползват от инициативата, със сигурност ще му дойде в главата. Но за компания с мисълта, че вече е „пресолил манджата“, а сега рискува да добави бензин в огъня.

Тогава конфликтът ще се разраства, само дяволът знае до какво може да се стигне.

Нито за Русия, нито за американците, нито лично за Байдън, това не обещава приятни перспективи и не може да обещае.

 


От категорията

Марков: НС правилно гласува оставката на Борисов, той продължава да е премиер до избора на нов

-1610910808.jpg

Тази сутрин ще ходя в катедралата в Будапеща да запаля свещ Борисов да не ходи ...

19 апр. 2021 | 10:45

Огнян Минчев: Някой да припомни на депутатите, че НС не е площад, на който се хвърлят яйца и домати

-1506762417.jpg

Толкова простотия и злоба накуп, колкото видяхме в петък в тази сграда не ...

19 апр. 2021 | 00:50

Washington Examiner: Продължава ли Германия да е съюзник на САЩ?

-1618836355.jpg

Берлин продължава да се плъзга по отровеното корито на политиката на Путин за ...

19 апр. 2021 | 15:41

Руски анализатор: САЩ се готвят да взривят южните рубежи на Русия

След изтеглянето на САЩ и НАТО от Афганистан талибаните ще бъдат с развързани ръце-1593451572.jpg

Кремъл трябва да очаква проблеми и антируски провокации в средноазиатските ...

19 апр. 2021 | 15:24