1 май

„Дружна песен” – химнът на българските работници

1 май – Ден на труда

18768 | 1 апр. 2016 | 02:23

Празникът на солидарността между работниците започва от исканията за осемчасов работен ден


1 май е Ден на труда. Ден, чиято поява е свързана с борбата за осемчасов работен ден. Защо осем? Защото денонощието има 24 часа – осем – за сън, осем – за работа, осем – за почивка. За да може човек нормално да се възстанови.

 

Днес надали има човек, който смята, че е нормално всички без изключение да работят по десет часа всеки ден. Макар че има много хора, които работят повече от осем часа и те, и тези, които ги принуждават към това, знаят, че не е редно.

Но това невинаги е било така.

 

На 1 май 1886 г. в САЩ профсъюзите провеждат мащабна национална стачка. Манифестират над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След три дни на протести в Чикаго полицията и частни охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима. Следва протест срещу полицейското насилие, на който към униформените полита бомба. Един полицай загива, други шест са ранени. Намерени са виновните и набързо са осъдени и екзекутирани – седмина анархисти.

Случилото се обаче има широк международен отзвук и през 1889 г. на учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, се призовава за солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година в Амстердам Международната конференция на социалистите призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.

 

България не изостава от тези световни явления. Първи честват 1 май като ден за солидарност между работниците печатарите от Типографското дружество. Годината е 1890 г.

 

Химн на честването на 1 май у нас е „Дружна песен”, написана от Георги Кирков. Стихотворението е отпечатано в „Червен народен календар” през 1898 г. Първоначално се декламира на работнически събрания. Композиторът Георги Горанов съчинява музиката. За пръв път песента е изпълнена така, както я познават поколения българи, на 24 май 1903 г. в Кюстендил. Пее мъжкият хор на дружество „Класово съзнание”, дирижира самият композитор. Постепенно песента става българският химн за 1 май.

 

Днес 1 май не е този празник, който беше през годините на социализма – няма ги задължителните манифестации, няма я тържествеността. Но за съжаление, може би не е и това, заради което е възниквал. Защото заедно с показно манифестираната тържественост, може би си е отишло и разбирането, че без солидарността и готовността за дружен отпор, правата са застрашени. Включително и правото на осемчасов работен ден,борбата за което е било в основата на Деня на труда.Дружна песен

Празникът на солидарността между работниците започва от исканията за осемчасов работен ден

От категорията

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ, формулата е 10:4:4:3

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИНТ и ДБ, формулата е 10:4:4:3-1638994586.jpg

Коалиционните партньори ще обединят своите усилия, за да създадат стабилно ...

8 дек. 2021 | 22:15

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП-1638970722.jpg

Новото правитество се ражда трудно на базата на много компромиси, трудно ...

8 дек. 2021 | 15:24

Проф. д-р Николай Димитров: Новата „швейцарска“ болница в Бургас отвори врати. Идва и в София

проф. д-р Николай Димитров-1638964708.jpg

Хилядите излекувани пациенти, изразили своето удовлетворение от получените ...

8 дек. 2021 | 13:09

Financial Times: Защо Путин е обсебен от Украйна

Владимир Путин-1638985182.jpg

Москва обича да казва, че „западният либерализъм“ изобщо не подхожда на Русия. ...

8 дек. 2021 | 19:39