11 членове на стария ВСС, избрал Лозан Панов за председател на ВКС, искат оставката му

Времето, изминало оттогава, обаче показа, че сме допуснали тежка грешка, смятат те

11 членове на стария ВСС, избрал Лозан Панов за председател на ВКС, искат оставката му

3388 | 21 май 2020 | 11:13

Последващите му действия ще покажат на обществеността дали той е човек с достойнство, който е способен да носи отговорност за действията си, или високопарните му фрази и речи са просто празни думи без никакво покритие, категорични са бившите кадровици

11 членове на стария ВСС, избрал Лозан Панов за председател на ВКС, искат оставката му -1590050045.jpg-1586170470.jpg

Единадесет от членовете на предходния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), избрали Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС), поискаха оставката му, съобщи "Правен свят".

Галя Георгиева, Димитър Узунов, Георги Колев, Михаил Кожарев, д-р Незабравка Стоева, Даниела Костова, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Румен Боев и Розалин Трендафилов са изпратили официално такова искане до Пленума на ВСС, през представляващия кадровия орган Боян Магдалинчев, с което „Правен свят“ разполага. По-късно и Юлиана Колева се присъединява към призива на колегите й с отделно писмо до ВСС.

В искането си бившите кадровици ясно посочват, че съжаляват за този избор и заявяват, че с гласовете си в подкрепа на Панов са допуснали „тежка грешка“. Те обосновават искането си и с последния огромен скандал, който председателят на ВКС допусна със заснемането на клипа в Съдебната палата с голите момиче и въоръжените гангстери.

„Не имало в историята на Третата българска държава председател на ВКС, който да допусне подобна гавра със символа на съдебната власт в страната. Оттук нататък за нас остава само моралният акт да поискаме оставката на Лозан Панов. Отправяме призив към г-н Лозан Панов да прояви воля, смелост, мъжество и да се реши на този личен акт“, пишат бившите членове на ВСС до Пленума.

Тогавашният кадровик Юлиана Колева е изпратила и допълнително писмо до настоящия ВСС, с което изказва подкрепа към искането на останалите десет нейни колеги. "Почти съм сигурна, че г-н Панов ще отмине и тази покана като пореден опит за насочване на внимание с отрицателен знак към личността му. Но все пак го моля да си отговори на няколко въпроса, преди да отхвърли априори идеята за оставка.

 

След няколкото години на поста председател на ВКС ползва ли се с подкрепата на съдиите от ВКС, какъв е неговият авторитет сред тях?

 

В каква степен е изпълнил и изпълнява ангажиментите, поети в развитата пред ВСС концепция при избора?

 

Какъв е приносът му за общото укрепване на съдилищата и в частност на ВКС?

 

Вярвам, че подаването на оставка, като акт на свободна воля е пряко свързан с пълната откровеност пред самия себе си по тези и други подобни въпроси, т.е. с откровена равносметка на досегашния му мандат", пише Колева в допълнение към писмото на останалите десет членове на ВСС, избрал Панов.

Ето и пълния текст на писмото на членовете на предходния кадрови орган:

Уважаеми дами и господа, членове на ВСС, преди малко повече от пет години част от долуподписаните членове на предходния състав на ВСС предложихме и избрахме за председател на Върховния касационен съд г-н Лозан Панов.

Направихме го с желанието и надеждата, че сме избрали най - подходящия човек и юрист, който да обедини съдиите от цялата страна, да работи активно за издигане авторитета на ВКС и на съдебната власт. Ние искахме ВКС да бъде ръководен от умен, силен, смел и достоен председател, от независим човек и магистрат. Вярвахме, че с действията си избраният от нас председател на ВКС ще бъде гарант за независимостта на съдебната власт и ще допринесе за вярата на хората в правосъдието.

Времето, изминало оттогава, обаче показа, че сме допуснали тежка грешка. Г-н Лозан Панов предпочиташе да се занимава с политиканстване и всяване на интриги и раздори в съдебната система, отколкото да изпълнява задълженията си като председател на ВКС, от които той фактически е абдикирал.

Уважаеми членове на ВСС, ние съзнаваме цялата отговорност, която носим пред магистратите и обществото, заради избора на Лозан Панов за председател на ВКС. Последният публично известен скандал в съдебната система отново е плод на действията на нашия избраник. Той е свързан с начина на управление на Съдебната палата в гр. София. Председателят на ВКС е допуснал заснемането на клип в храма на Темида с участието на полуголи момичета и въоръжени мъже, отправящ послания, които са абсолютно несъвместими с правораздавателната дейност, осъществявана в тази сграда.

Не имало в историята на Третата българска държава председател на ВКС, който да допусне подобна гавра със символа на съдебната власт в страната. Оттук нататък за нас остава само моралният акт да поискаме оставката на Лозан Панов.

Отправяме призив към г-н Лозан Панов да прояви воля, смелост, мъжество и да се реши на този личен акт - ОСТАВКА! Само така може да докаже, че е български съдия, един от тримата най - висши магистрати в държавата, способен да носи отговорност. Когато си избран на най – високия съдийски пост, твоята отговорност е най - голяма и най - тежка!

Като хора, участвали в избора на този председател, ние не желаем да споделяме повече отговорността за непремерените му действия, компрометиращи толкова тежко авторитета на съдебната власт и уронващи престижа и пред цялото българско общество. Длъжни сме да направим опит да спрем разрушителните му действия, като поискаме от него да си подаде оставката.

Молим да прочетете настоящия призив до г-н Лозан Панов на първото възможно заседание на пленума на ВСС! Само така ще сме сигурни, че председателят на ВКС е узнал надлежно за отправеното към него послание от страна на хората, които са го подкрепили и избрали на този висок пост през 2015 г., а към настоящия момент напълно са оттеглили доверието си от него!

Последващите му действия ще покажат на обществеността дали той е човек с достойнство, който е способен да носи отговорност за действията си, или високопарните му фрази и речи са просто празни думи без никакво покритие.


От категорията

Шефът на "Вътрешна сигурност" в МВР: Стремежът ни е да върнем доверието в системата

Снимки: МВР-1591021583.jpg

Разследването е красноречив пример за сътрудничеството между МВР и ...

1 юни 2020 | 17:23

Прокурор Ангел Кънев: Боклукът от Червен бряг има връзка с ОПГ-то на Живков и Бобокови

Прокурор Ангел Кънев-1590997264.png

Зам.-шефът на Специализираната прокуратура коментира вчерашното съдебно ...

1 юни 2020 | 12:52

Съдът остави в ареста Атанас Бобоков и зам.министър Красимир Живков

Съдът остави в ареста Атанас Бобоков и зам.министър Красимир Живков-1590989322.jpg

Бобоков заяви още, че името му се пришива към камарите италиански боклук, с ...

1 юни 2020 | 08:27

Прокуратурата разследва ученичките, пребили момиче в Южния парк в София

-1583228519.jpg

От събраните материали става ясно, че около 18.00 часа на 31.05.2020 г. е ...

1 юни 2020 | 14:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Дедо Готе


22 май 2020 | 09:23Все едно Лозан Панов е сценарист или режисьор на тъпия клип! Или най малко, е имал представа за него. Нали да живее "ПАЗАРА"!!! Плаща някой си за декора на палатата и снима. Ама това била Съдебната? И затова, що годе свестен юрист и чивек, в сравнение с неповторимия гл. прокуроро и Д. К. ВЪН!? Дори и не винаги издържан политически, смел да изразява това, което мисли, а не гледа като изпълнително куче в очите този, който си мисли, че властта му е от Бог. Последният и споменатите са за гонене ГРАЖДАНИ!!!! "Избран" ВСС ха,.ха, ХА......


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Георги Петков


21 май 2020 | 16:08Г не Панов, Белята, която си направихте с тоя клип, е непоправима. Впрочем, отдавна стана ясно, че няма да бъдете преизбран на същия пост. При това положение за Вас е въпрос на чест и достоинство да останете докрая на мандата си на този пост и да вложите всичките си усилия за възпиране на пълзящото беззаконие, каквото и да струва това на бъдещата Ви кариера.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


21 май 2020 | 18:42Спорен е въпросът, дали Панов САМ си е скроил номера с клипа или ДРУГИ му го скроиха. По_вероятно е второто, защото има доста поводи за това. Остана неразкрит от МИСИРКИТЕ въпроса___КОЙ е положил подписа си под договора за клипа.____ЧАКАМЕ ИНФО ПО ВЪПРОСА!


Николай Георгиев


21 май 2020 | 14:14А Каскета? До момента има няколко много сериозни гафа. Особено този с президента Радев показващ, че не познава законите и контитуцията. Да не говорим за поведениета МУ на квартален бабаит. Действията му се характеризират с поговорката: "На умряло куче нож вади"! Що касае съдебната система: 100% ЧИСТКА! Иначе няма да се оправим.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


21 май 2020 | 18:40ТОЧНО!____100% чистка и избори на магистратите по МЕСТА по мажоритарна система, а не партийни назначения. Само това е пътят за някакво очистване на прогнилата и проядена от корупция съдебна система.


Боба Есемесо


21 май 2020 | 13:52Не мое да заблудите ЕС...10 години заблуждаване Европа, но от там си искат истински корумпета като Буда, бездомния, многодомния.....като Ръбъла, Гошефф, като читателите от ВСС!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Kai


21 май 2020 | 13:25Натискът срещу хората на Прокопи се засилва. Вчера Конпи, днес Лозанчо. Нека има зрелища!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


21 май 2020 | 13:05Лозан Панов ли е най големият проблем на правосъдната ни система? Защото ако е такъв, бившите кадровици би трябвало да знаят каква е законовата процедура за отстраняването му. Същата, по която се отстранява всеки друг магистрат! Няма нужда от услужлива, клеветническа, поръчкова и грозна медийна изява за пред обществото.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мария Качулева


21 май 2020 | 12:11Показателен е този акт на съдиите спрямо Лозан Панов.Време е и прокурорите да започнат да съчиняват извинителното писмо, което им предстои да пишат!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Христо Ботьов


21 май 2020 | 11:58Що си не еВът майката.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


21 май 2020 | 12:31ВСЕКИ.....


Dimitrov


21 май 2020 | 12:19Подкрепям!


Belizan


21 май 2020 | 11:58Авторите на писмото . Помислете още веднъж. Кой и за какво ви използва, за да не съжалявате ,че са ви подвели. Истината винаги излиза на яве , макар понякога късно.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


21 май 2020 | 14:50Някои от авторите на писмото са се явявали и говорили по телевизиите, и са се подмазвали на властта.


мм


21 май 2020 | 14:50Някои от авторите на писмото са се явявали и говорили по телевизиите, и са се подмазвали на властта.