Снимка Евгени Димитров

14 фотографи представят древните обичаи на България в Будапеща

2397 | 12 ян. 2018 | 20:34

Експозицията е под надслов "Древни традиции и обичаи от България"

Снимка Евгени Димитров-1515782213.jpgСнимка Иван Василев-1515782286.jpgАнастас Търпанов, Калоферско хоро-1515782172.jpg

Обичаят "Мъжко хоро в Калофер", провеждащ се всяка година на 6 януари, е включен в предстоящата изложба на Асоциацията на професионалните фотографи, която ще бъде открита в Будапеща на 18 януари 2018.

 

Експозицията е под надслов "Древни традиции и обичаи от България" и ще бъде показана в унгарската столица със съдействието на Българския Културен Институт - Будапеща.

 

Свои фотографии ще представят Александър Михайлов, Ани Петрова, Анастас Търпанов, Богдан Стойко, Владимир Мачоков, Евгени Димитров, Иван Василев, Йордан Йорданов, Лилия Йотова, Петър Абаджиев, Радила Радилова, Стефан Марков, Тихомира Методиева – Тихич, Цветан Томчев.

Изложбената колекция представлява майсторски поглед върху уникални български традиции като нестинарството (древни, езически танци с боси крака върху въглени), кукерски ритуали (танцьори със страховити маски, старинни звънци, облечени в овчи кожи), надсвирванията с гайди, лазарките (пролетни танци на неомъжени девойки), мъжко хоро в реката (в ледените води на Йордановден), кушия (надбягване с коне по случай Тодоровден)...

Сред общо 30-те произведения на майсторите на обектива има заснети още гроздобер, носии от различни краища на България, занаяти и други традиции, част от които са включени в списъка на световното културно нематериално наследство на ЮНЕСКО.

 

На откриването ще присъстват члeновете на АПФ Александър Михайлов, Анастас Търпанов и Цветан Томчев. Изложбата „Древни традиции и обичаи от България“ се осъществява с любезното съдействие на Българския Културен Институт – Будапеща.          

 

До момента изложбата е гостувала в Москва и столицата на република Татарстан - Казан. Асоциацията на професионалните фотографи е неправителствена организация с фокус върху обединението, защитата и опазването на авторските и трудови права на професионалните фотографи в България. С дейността си АПФ цели да се превърне и в платформа за обмен на контакти, идеи и знания между колеги в национален и световен мащаб.

 

       


От категорията

Много хора не вярват, но администрацията също е творчески процес
(Галерия)

Ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев при откриване на учебната година-1544265304.jpg

Игралното кино е на изчезване, заради настъпващите технологии. Затова от първи ...

9 дек. 2018 | 20:45

Показаха снимката, с която турските власти издирвали Васил Левски (Снимки)
(Галерия)

Левски-1544179195.jpg

Освен фотографията са открити и други документи, предхождащи залавянето на ...

7 дек. 2018 | 12:39

Панко Анчев за Иван Гранитски: Той е поет във времето на творческата зрялост
(Галерия)

Зазоряване-1544183537.jpg

Всяка негова нова книга носи, но и развива на ново равнище идеите, мотивите, ...

7 дек. 2018 | 13:48

Деси Тенекеджиева се завръща от Лондон за коледен концерт във Варна
(Видео)

Деси Тенекеджиева се завръща от Лондон за коледен концерт във Варна-1544211831.jpg

7 дек. 2018 | 21:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.