5 мобилни центъра и съдове за строителни отпадъци се очакват от следващата година в дунавския град

20 хиляди лева за 10 дни са загубили русенци, хвърляйки отпадъци извън контейнерите

1251 | 16 септ. 2021 | 14:24

В момента администрацията работи по проект за кръгова икономика, чрез който се очаква изграждането на 5 мобилни пункта за рециклиране


„Ще загубим, ако продължаваме да хвърляме отпадъците си до контейнерите“, обърна се към русенци кметът Пенчо Милков на среща с медиите днес. През тази година отчисленията към държавата за всеки тон депонирани отпадъци е 82 лв. Така само за 10 дни гражданите са загубили близо 20 хил. лв., тъй като битовите отпадъци, струпани около контейнерите, заедно с едрогабаритните отпадъци, се извозват и предават директно на Регионално депо - Русе за обезвреждане, а не в инсталацията за предварително третиране.


Кметът припомни още, че всеки от сивите съдове за смесени битови отпадъци се обслужва ежедневно от автоматизираната система на сметосъбиращите автомобили, а след това и от допълнителен камион за едрогабаритните отпадъци. В някои проблемни точки се налага и повторно обслужване.
Община Русе проследява всеки ден работата на изпълнителя „Нелсън Чистота“ чрез GPS устройства, разположени в сметоизвозващите автомобили. Задължение на служителите е и да събират изхвърлените извън контейнерите отпадъци, което също отнема време и с това забавя графика за почистване.
За 2021 г. до момента фирмата е санкционирана с 163 993 лв. за необслужване на контейнери, неспазване графика за сметосъбиране, допуснато разпиляване на отпадъци в прилежащите площи около съдовете, непредоставяне на съд и необслужени кошчета за дребни битови отпадъци.


„Въпреки контрола, който упражняваме, проблем с отпадъците има“, каза кметът.
Проверките на служителите често установяват, че контейнерите са празни, а гражданите изхвърлят около тях, вкл. своите строителни и едрогабаритни отпадъци. Милков припомни, че към момента русенци могат да предадат големите отпадъци на депото абсолютно безплатно, а строителните - в специализираната инсталация в местността „Под Ормана“.
Заместник-кметът Димитър Недев обясни, че в момента администрацията работи по проект за кръгова икономика, чрез който се очаква изграждането на 5 мобилни пункта за рециклиране на отпадъци от домакинствата в Русе, както и разполагането на контейнери за строителни отпадъци.


От категорията

Проф. Генчо Начев: Места в COVID отделенията няма, медиците са изтощени!

-1610211046.png

Той потвърди, че има подмладяване на заболеваемостта. По думите му то се дължи ...

17 окт. 2021 | 21:08

Искра Михайлова в Бяла Слатина: Бойко, твоята паяжина започва да се разкъсва вече!

Искра Михайлова в Бяла Слатина: Бойко, твоята паяжина започва да се разкъсва вече!-1634492680.jpg

Оттук нататък всичко зависи от нас, българите. Бойко Борисов не може да бъде ...

17 окт. 2021 | 20:43

Мариана Кукушева: Хлябът ще поскъпне заради растящата цена на тока, транспорта и пшеницата

Мариана Кукушева: Хлябът ще поскъпне заради растящата цена на тока, транспорта и пшеницата-1634495069.jpg

Тази седмица в мелниците у нас ще влезе пшеница от новата реколта, чиято цена ...

17 окт. 2021 | 21:23

Полк. Митева: Уморихме се от рестарт на системата. Трябва да надграждаме

Кадър: Нова.тв-1634487951.jpg

По отношение на кампанията тя сподели, че се страхува, че може да направи ...

17 окт. 2021 | 19:24