Водата и газът "тръгват" нагоре

2019 г. идва със сериозен шок за джоба!

17314 | 11 дек. 2018 | 08:27

Цените от месеци са под натиск заради тока, който фирмите купуват на свободния пазар


Цените вече от месеци са под огромен натиск заради безумно високите стойности на тока, който фирмите купуват от уж свободния пазар. По тази причина за поскъпване се готвят все повече производителите на основни хранителни стоки - от хляб и кисело мляко до колбаси и сладкиши. Задава се и сериозно увеличение на разходите за бита - водата ще поскъпне от 1 януари, като най-сериозен ще е ударът за домакинствата в Ямбол, където цената ще достигне близо 3 лева (2.911 лв. с ДДС). За София планираното повишение е около 9.3% до 2.58 лв. с ДДС. Новите цени, предложени от ВиК дружествата, още не са утвърдени.

 

Комисията по енергийно и водно регулиране трябва да се произнесе по тях  окончателно след Коледа. КЕВР трябва да си каже думата и за другото предложение за тарифна корекция - на "Булгаргаз", което също ще повлече верижно поскъпване на стоки и услуги. Държавният монополист иска поскъпване на природния газ с 3.5%. От КЕВР уверяват, че това нямало да се отрази на парното и топлата вода. Освен това токът за бита също щял да запази цената си. Но ключовата дума тук е "засега". 

 

Междувременно бизнесът в България буквално е в шок от непоносимите цени на електроенергията. В рамките на броени седмици токът на "свободния" пазар (доминиран от три големи държавни предприятия) поскъпна с около 350%. Расте лавинообразно броят на производствените предприятия от различни браншове, които твърдят, че при тези стойности на еленергията стоката им става непродаваема. Особено притеснени са пекарите. "10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб е електрическата енергия. В момента работим на ръба. Поскъпнаха всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-кратко или да харчим по-малко електроенергия", обясни хлебопроизводителят Димитър Бешиков пред Нова тв. 

 

И месопреработвателите са в паника от растящите разходи. Между 13 и 15% от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока. "Увеличение при колбасите би имало с около 5% от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв., то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки", допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите, пише в. Сега.

 

Поскъпването на водата е очаквано и е заложено в бизнес плановете на дружествата, но сега ще съвпадне с останалото поскъпване. Увеличението на цената на водата е основно заради новата услуга "пречистване".

 

В София цената вече бе повишена през март с 18%. Сега се планира  9.39%. Поскъпване ще има и във Враца (4.51%), Бургас (9.82), Монтана (3.2%), Шумен (3.09), Варна (4.13) и др.

Новата година ще започне и с нови по-високи цени на природния газ. Държавната компания "Булгаргаз" вече поиска от регулатора ново повишение - от 3.5%. То е поредното, след като през юли КЕВР одобри поскъпване на газа от 1 юли с над 10% - до 400 лв. за 1000 кубически метра. Заради това се наложи и поскъпване на парното и топлата вода в началото на отоплителния сезон - средно с около 8%. Първите сметки по новите тарифи, които ще излязат през декември, със сигурност ще изненадат неприятно топлофицираните български домакинства. 

 

В енергетиката има тежък държавен картел, а заради високата цена на тока за бизнеса, който в последните седмици е поскъпнал с 350%, затвориха редица предприятия, каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Кирил Домусчиев пред Канал 3. Той определи цената на тока като "убийствена и непредсказуема". В основата на картела е Българският енергиен холдинг, посочи Домусчиев. Холдингът чрез подопечните си ТЕЦ "Марица-изток 2", мините, които доставят въглищата, и АЕЦ "Козлодуй" на практика диктува цените. Заради скъпия ток вече има и сериозни загуби - в момента работа временно са спрели чугунолеярни предприятия и заводи за обработка на метал, показват данните на КРИБ.

 

Цената на битовия ток няма да се променя, заяви наскоро шефът на енергийния регулатор Иван Иванов. Коментарът му дойде по повод опасения, че драстичният скок на електроенергията за бизнеса ще се отрази и на тази за бита. Дали и как шоковите цени за бизнеса ще рефлектират върху сметките за ток на бита ще стане ясно през лятото. Причината е, че енергийният регулатор ще направи анализ на цените едва през юни. Цените на борсата се определят от търсенето и предлагането, като този принцип е общовалиден за всяка една енергийна борса в Европа и света, застрахова се Иванов.

 


От категорията

Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки

Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки -1603482906.jpg

Забраняват се и празненствата на закрито, влючително сватби и кръщенета. ...

23 окт. 2020 | 22:52

Челен сблъсък в Панорама заради Радев. Проф. Коларова: Той не трябваше да тръгва за Талин

Челен сблъсък в Панорама заради Радев. Проф. Коларова: Той не трябваше да тръгва за Талин-1603481149.jpg

"Мисля, че това е много лош пример. Дори най-високопоставеният човек в ...

23 окт. 2020 | 22:24

Заповед: Болниците спират плановия прием и плановите операции

Заповед: Болниците спират плановия прием и плановите операции-1603485331.jpg

Заповедта не се отнася за извършването на дейностите, свързани с ...

23 окт. 2020 | 23:33

Борисов и трима министри: Петя Аврамова, Кирил Ананиев и Десислава Танева са под карантина

На 18 октомври Борисов пусна снимки във Фейсбука си, на които е с Нанков и Ананиев. И написа, че инспектират новия ГКПП  „Рудозем-Ксанти“.-1603476472.jpg

На 18 октомври, неделя, премиерът Бойко Борисов бе цял ден на инспекция с ...

23 окт. 2020 | 21:00