Снимката, която обиколи света: Младеж с пазарска торбичка спира колона танкове на 4 юни 1989 г. в Пекин

Жестока цензура над медиите и социалните мрежи по повод годишнината

27 г. от кървавата разправа с протестите на площад Тянанмън

8786 | 4 юни 2016 | 12:06

Смазването на демонстрантите през 1989 г., при което бяха убити над 1000 души, е тема табу в Народен Китай, грижливо премълчавана в учебниците и историческите книги


4 юни е обикновен ден и китайците искат да оставят 1989 г. зад гърба си – пише днес излизащият на английски език китайски вестник „Глобал Таймс“, като критикува шума, вдигнат в чужбина във връзка годишнината от драматичните събития.

„За китайците 4 юни е обикновен ден. Инцидентът (от 1989) принадлежи на историята“, твърди анонимният автор на коментара.

„Повечето китайци смятат просто, че не е необходим допълнителен дебат. Много от онези, които са изживели или познават събитието, искат да го оставят зад гърба си“, добавя той.

Кървавата разправа с демонстрантите през 1989 г. е тема табу в Народен Китай, грижливо премълчавана в учебниците и историческите книги и жестоко цензурирана в печата и социалните мрежи, отбелязва АФП.

Медиите на китайски език не казват и дума днес, в деня на 27-та годишнина от смазването на демократичното движение. Търсачката Байду, заемаща господстващо положение в Китай, не предлага никакъв отговор на заданието „4 юни“, а постовете, включващи „Тянанмън“ на мрежата от микроблогове Уейбо са недостъпни.

Няколко души се опитаха да предизвикат шум, за да привлекат международното внимание и да разстроят мирния живот на китайците, твърди „Глобал Таймс“, като заклеймява „външните сили“, които няма „да постигнат никакви конкретни резултати“.

Ежегодната шумотевица около произшествието на 4 юни не е нищо друго освен мехури, осъдени да се спукат, се посочва в заключение в статията. В нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г. след продължителна мобилизация на хиляди млади хора, настояващи за демократични реформи, войници и танкове на комунистическия режим щурмуваха и откриха огън по събралите се на площад Тянанмън в центъра на Пекин.

Повече от хиляда души бяха убити. Китайските власти продължават да следят поддръжниците на демократичното движение. Мерките особено се затягат около 4 юни. Шестима активисти-правозащитници, сред които поетът Лян Тайпин бяха задържани от полицията в Пекин, след като организираха частна възпоменателна церемония. Властите ги обвиняват в предизвикване на безредици.

Както всяка година, под зоркото око на властите са „Майките от Тянанмън“ - асоциация на родители, загубили дете по време на кървавите репресии. Тази седмица „Майките от Тянанмън“ публикуваха по повод годишнината от събитията остро отворено писмо, което бе разпространено от неправителствената организация "Китайски защитници на човешките права".

"За семействата на жертвите това са 27 г. бял терор, задушаване. Ние сме наблюдавани и подслушвани от полицията, следени и дори задържани, нашите компютри са конфискувани, заявяват хората, сложили подписите си под отвореното писмо. Правителството ни игнорира под претекста, че клането на 4 юни изобщо не го е имало, но истината е на наша страна", подчертават те.

Източник: БГНЕС

 


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47