Кадър: Нова тв

Какво точно се е случило с полета на самолет Ту-134 от София за Варшава?

40 г. мистерия: Най-голямата авиокатастрофа у нас все още остава загадка (Видео)

5104 | 16 март 2018 | 10:56

На 16 март 1978 г. загиват 73-ма души, подробностите около трагедията още са забулени в тайна


40 години след най-голямата авиокатастрофа у нас край врачанското село Габаре – все още загадката остава. Какво точно се е случило с полета на самолет Ту-134 от София за Варшава, който става ковчег за 73-ма души все още не е ясно. Днес, четири десетилетия по-късно, болката на близките не стихва, а въпросите остават, предава Нова телевизия.

16 март 1978 г.

По поречието на малката рекичка Бриша между селата Габаре, Тлачене и Върбица по обяд е тихо и спокойно. В 13.20 часа от Летище София излита Ту-134 със 7-членен екипаж и 66 пътници. Разбива се на 85 километра от София.

Тошко Сашов, сега кмет на село Тлачене, тогава бил 7-годишно момче.

„Играех си с колелото в северозападния край от нас и тогава видях самолетът да се приближава. По-скоро шумът ме накара да обърна внимание. Той летеше много ниско и имаше дим – голямо черно кълбо. И след това самолетът се разби”, спомня си мъжът.

Загиват хората от полска културна делегация, начело с министъра на културата на Полша. Намерени са телата на български деца спортисти и треньорката по художествена гимнастика Жулиета Шишманова. Районът е заграден от военни и милиция.

От тогава до днес близките на загиналите издирват истината за трагедията, сполетяла семействата им. Малгожата и съпругът й Тони живеят в Белгия и идват тук за пръв път заради личната си болка – майката на Малгожата е била сред пътниците в самолета. Версиите, които знаят двамата съпрузи за катастрофата, са различни.

Журналистът Теменужка Йоцова вече няколко десетилетия също опитва да разплете мистерията.

„Работейки по темата години наред, много неща ме стъписаха. Прекият свидетел, който е видял това, е един овчар – здрав, прав до този момент, внезапно умира от сърдечен удар. Втори човек, който също е бил свидетел на това нещо - дългогодишен работник в каменоломна, изведнъж при инцидент се самовзривява. Единственото, което знам, е, че близките на загиналите гимнастички са правили опит през Великото народно събрание да поискат ново разследване. Неясно по какви причини такова е отказано”, разказва журналистът.

Някой явно е имал яснота, защото в протокола от произшествието е записано, че има видеокадри. Въпреки слуховете, че черната кутия на самолета е погребана под бетон, такава е намерена и е предадена на авиокомпанията. На фона на това зловещо мълчание вече 40 години болката на близките остава.

Все още те намират парчета от самолета на мястото на инцидента. Такива след 40 години намери и Малгожата. Тя постави плоча на загиналата си майка под паметника и на самото лобно място с цветя и камъни написа това, което е казвала само в мислите си вече четири десетилетия – „Мамо, обичам те!“.

 40 г. мистерия: Най-голямата авиокатастрофа у нас все още остава загадка

На 16 март 1978 г. загиват 73-ма души, подробностите около трагедията още са забулени в тайна

От категорията

Защо сега се появи списъкът на Бобокови. Кой кой е?

Защо сега се появи списъкът на Бобокови-1590905420.jpg

Доказани доходи, западни партньори, източни пазари – Бобокови не са били за ...

31 май 2020 | 09:05

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

Валерия Велева: Рубиконът за курса "Нинова" и абонираните за исторически грешки

-1495117440.jpg

Отпорът срещу въвеждането на прекия избор на председател и бламирането на ...

31 май 2020 | 23:52

Георги Йорданов: Акад. Лихачов за Кирил и Методий, 24 май и България като „Държава на духа“

Георги Йорданов-1544457900.jpg

Думите на световноизвестния учен „Обичам България – и древната, и съвременната, ...

31 май 2020 | 17:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.