Сн. БГНЕС

По време на съботните протести бяха арестувани 133 души

45 полицаи пострадаха в Берлин по време на протестите против мерките срещу COVID-19

2898 | 2 авг. 2020 | 17:28

В обявената като „Ден на свободата“ демонстрация участваха около 20 000 души, като по-голямата част от тях не носеха маски и не спазваха задължителното за Германия изискване за дистанция от 1,5 метра


При вълната от демонстрации в Берлин срещу коронавирусните ограничения са пострадали 45 служители на реда, заявиха от полицията. Днес протестиращите се събраха отново, но броят им е по-малък в сравнение с участниците във вчерашната акция, съобщи АФП.

 

По време на съботните протести бяха арестувани 133 души, главно за оказване на съпротива на полицейски служители, нарушаване на реда и използване на противоконституционни символи.

В обявената като „Ден на свободата“ демонстрация участваха около 20 000 души, като по-голямата част от тях не носеха маски и не спазваха задължителното за Германия изискване за дистанция от 1,5 метра.

Припомня, че демонстрацията, която започна около емблематичната Браденбургска врата, събра различни организации, включително крайнодесни групи и недоволни търговци. В тематиката на носените транспаранти се споменава за предполагаема конспирация, организирана от фармацевтичната индустрия и американския милиардер Бил Гейтс, както и призиви за движения срещу ваксините.

 

Протестът призова за премахване на действащите ограничения. В късния следобед полицията започна да разпръсква тълпата, но стотици протестиращи останаха пред Бранденбургската врата.

Срещу организаторите започнаха съдебни производства за неспазване на правилата срещу коронавируса. Днес отново няколкостотин протестиращи се събраха близо до Бранденбургската врата, като този път мнозинството от тях носеше маски и спазваше препоръките за социална дистанция.

 

Въпреки сравнително ниския ръст на смъртни случаи в Германия, властите изразиха безпокойство от увеличилия се през последните седмици брой на заразените. Политиците се включиха в социалните медии, за да разкритикуват поведението на участниците в протестите като безотговорно.

 

Източник: Дарикнюз


От категорията

Навални е задържан: Делата срещу мен са скалъпени. Нямам от какво да се страхувам (Видео)

Кадър: Туйтър-1610908703.jpg

Това е най-хубавият ми ден за последните пет месеца. Много съм щастлив, че си ...

17 ян. 2021 | 20:34

Познатата у нас Виктория Нюланд става заместник-държавен секретар по политическите въпроси

Познатата у нас Виктория Нюланд e заместник-държавен секретар по политическите въпроси-1610866494.jpg

Новият американски президент ще има за мисия не само "да поправи" ...

17 ян. 2021 | 08:48

Шарл Мишел не изключва ваксинационни паспорти в ЕС

-1607625932.jpg

Той добави, че тази тема е чувствителна и трябва да бъде обсъдена, което ще ...

17 ян. 2021 | 22:03

Навални се връща в Русия с "Победа", хиляди ще го чакат на летището, власттите ще го арестуват

-1598429613.jpg

Очаква се тази вечер след 5-месечен престой в Германия в Русия да се завърне ...

17 ян. 2021 | 08:33