Снимка БГНЕС

8 милиона тона пластмасови отпадъци навлизат в океаните всяка година

5 забавни екодейности, които да правим с децата в карантината

606 | 24 март 2020 | 17:49

Да се въведе „ден без пластмаса“; да направят лодка от пластмасови отпадъци и да проведат модно ревю с дрехи, направени от боклук, са само част от предложенията


Американският университет „Джонс Хопкинс“ насърчава семействата по целия свят да повишат информираността на децата за пластичното замърсяване с пет забавни дейности, докато мнозина са в самоизолация по време на глобалната пандемия от коронавирус.

Тъй като много държави затвориха училищата, за да попречат на разпространението на вируса, САЩ призоваха хората да повишат осведомеността на децата си за замърсяването с пластмаса, на фона на глобалното и производство, което ще достигне 1 милиард тона годишно до 2050 г.

С предупреждението, че 8 милиона тона пластмасови отпадъци навлизат в океаните всяка година, в изявлението се казва: “Има много начини, чрез които можете да осведомите децата у дома за пластмасовото замърсяване и неговите въздействия.”

Университетът препоръчва на родителите да направят музикален инструмент от пластмасов боклук; да разчистят и сортират заедно с тях съдържанието в шкафовете по материалите, от което е направено; да се въведе „ден без пластмаса“; да направят лодка от пластмасови отпадъци и да проведат модно ревю с дрехи, направени от боклук. Това са петте „вълнуващи дейности“, които могат да се правят заедно с децата.

Замърсяването с пластмаса продължава да представлява сериозен риск за здравето на хората и околната среда, тъй като причинява смъртта на стотици хиляди морски видове и същевременно заплашва здравето на хората поради токсини, които влизат в хранителната верига от пластмасите.

 

Източник БГНЕС


От категорията

Как да дезинфекцираме мислите си по време на пандемията от COVID-19

Генеративен коучинг за всеки от Мануела Драганова –  съосновател и на Generative Mindset International Learning Center, автор на романа АНА -1585242510.jpg

Генеративен коучинг за всеки от Мануела Драганова – съосновател и на ...

26 март 2020 | 19:07

Алла Пугачова записа със сина си песен "за прогонване на пандемията"

-1565607990.jpg

Нейният съпруг Максим Галкин засне любителската продукция и я публикува в ...

29 март 2020 | 09:01

Притеснения, липси, проблем, несигурност и паника по обяд

За консултация и записване на час при Милена Иванова http://ЕАF@Ealife.bg-1582832930.jpg

Ден, в който всичко зависи от личната настройка и отговорност.

29 март 2020 | 21:55

Уилям и Кейт: Поддържаме психичното си здраве по време на пандемията

-1584600228.jpg

Трябва да отделим време да се поддържаме взаимно и да сe грижим за психичното ...

29 март 2020 | 18:21

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.