Преработватели разкриха ужасяваща истина

60% от млечните продукти на българския пазар са с растителни мазнини

3396 | 21 март 2016 | 11:33

Отчайващо е положението на „Женския пазар“, никой не знае какво е сиренето, което се продава от тавите, каза Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателитев България


Поне 60% от млечните продукти, които се продават на нашия пазар съдържат растителни

мазнини. Тези подобия на сирена и кашкавали се произвеждат от около десетина фирми, които в бранша добре се знаят. Това съобщи Иван Грънчаров, който е кмет на Луковит, но в същото време има и собствена мандра.

 

Идете и се поразходете на „Женския пазар“, там в тавите се продава сирене, за което изобщо не се знае какво е, каза Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

 

Преработвателите предлагат да бъде забранено влагането на растителни мазнини в млечните продукти. Само подобна мярка ще сложи ред в хаоса, който сега съществува на пазара. Наистина т.нар. имитиращи продукти са по-евтини от истинските, но според сметките на асоциацията дневно едно семество ще харчи повече с 50 ст., ако слага на трапезата сирена и кашкавали от истинско мляко.

 

Има изискване върху продукти, които съдържат растителни мазнини, това да бъде изрично посочено върху етикета. Те нямат право да се наричат сирене и кашкавал. Но истината е, че се правят какви ли не машинациии.

 

Няма истинско сирене по 3-4 лева и това трябва да е ясно, твърдят производители. От асоциацията на Зоров предлагат контролът да се прехвърли в магазините. В момента се проверяват продуктите в мандрите. Но има случаи, когато те се преопаковат в магазините. Например, от тенекията се изважда истинското сирене, продава се, а на негово място се поставя имитиращ продукт. Затова много от преработвателите вече поставят щампа с фирмата върху самия продукт. 

X


От категорията

Теменужка Петкова отговори на Радев: Енергийните проекти са работа само на правителството

-1573833682.png

"Така че да няма грешки кой какви компетентности има и кой за какви ...

19 февр. 2020 | 11:48

Любомир Дацов: Референдум за еврото е референдум за излизането ни от ЕС

Любомир Дацов-1498458798.jpg

Бившият заместник-министър на финансите изрази надежда думите на премиера за ...

18 февр. 2020 | 16:42

Бизнесмен: Този, който казва, че слага в закуските истинско сирене за 10-12 лв., лъже

-1582118281.jpg

Откакто влязохме в ЕС в Министерството на земеделието престанаха да се ...

19 февр. 2020 | 15:15

Собствениците на апартаменти и стаи за гости вече ще плащат патентен и туристически данък

-1559820443.jpg

Туристическият данък ще се определя с наредба на общинския съвет в дадената ...

19 февр. 2020 | 15:12

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.