Снимки: БНТ

По традиция бе затворено и движението по бул. „Цар Освободител“

70-а вечер на антиправителствен протест в София, Орлов мост отново блокиран (СНИМКИ, ВИДЕО)

5285 | 16 септ. 2020 | 22:40

Около 19,30 часа утихна напрежението, което възникна пред Народното събрание, след като от новата сграда на парламента бяха изведени майките от „Системата ни убива“ и Мая Манолова

Снимки: БНТ-1600285240.jpg-1600285276.jpg

70-ата вечер на протести в София започна със събирането на стотици демонстранти пред новата сграда на парламента с призиви за оставка на премиера и главния прокурор, а по традиция Орлов мост отново бе блокиран, предаде БНР.

Около 19,30 часа утихна напрежението, което възникна пред Народното събрание, след като от новата сграда на парламента бяха изведени майките от „Системата ни убива“ и Мая Манолова и нейните сподвижници, които отказваха да я напуснат.

По традиция бе затворено и движението по бул. „Цар Освободител“, където т.нар. Отровно трио провежда своите антиправителствени акции.

След като Мая Манолова бе изведена от сградата на НС, тя потвърди пред журналисти, че е имало полицейско насилие при извеждането.

"Извлякоха хората със сила – с ритници, с бутане, с блъскане. Самото НСО снимаше много подробно тази акция – очевидно трябва да я отчетат пред началниците си, така че може да се видят и техните кадри. Нашите телефони бяха избити, хората ги влачеха по земята, блъскаха ги…Това е позор! Позор, Караянчева! Позор!", емоционално обясни Манолова.

От трибуната на протеста в тази връзка се чу искане и председателят на НС Цвета Караянчева да подаде оставка.

Димитрина Русева, майка на 24-годишен младеж, който бе заедно с майките, разказа за случилото се в НС:

„Може би 15 служители на НСО, налягаха нашите хора по земята, за да не могат да ги изведат, но с доста груба сила ги изведоха, просто ги влачеха. Няма да ни прекършат. Това още повече ни настройва срещу тях“.

От т.нар. Отровно трио призоваха президента Румен Радев да разпусне Националната служба за охрана, а Никола Вапцаров, сподвижник на Мая Манолова, призова:

„Хората от полицията, жандармерията и НСО, помислете си много внимателно кой защитавате. Те ви вкарват в тази ситуация да се изправяте срещу българи и да заставате на първата линия и да бъдете целени с яйца, домати и пр.“.

От МВР заявиха, че информациите, разпространявани в новинарски онлайн издания, че „полицаи са извеждали насила протестиращи от Народното събрание“, категорично не отговарят на истината. А от НСО, обявиха, че са изведени принудително група граждани, „които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект - сграда на Народното събрание“.

Около 21 часа протестната проява в т.нар. Триъгълник на властта приключи, след като прозвуча химнът. Част от протестиращите си тръгнаха, а други поеха на традиционното си шествие към Орлов мост.

И тази вечер възловото софийско кръстовище бе блокирано от протестиращите. Малка група от тях е на пътното платно и скандират „Оставка!“.

Осигурява се коридор за автомобилите на Спешна помощ. Полицейско присъствие в района няма. Очаква се движението през Орлов мост да остане блокирано поне до 23 часа́.

 


От категорията

Радев: Не може хората с пълни шкафчета да канят на диалог тези с празни (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1600937438.jpg

„Трябва да има и ясен отговор на публикациите на „Шпигел“, където има ...

24 септ. 2020 | 11:45

Борисов за записите: Хората на Радев ме сготвиха с помощта на една госпожа, ченгеджийски номер!

Кадър: Фейсбук-1600936385.jpg

“Радев какво казва? – да дадат оставка и тогава да говориме. Ама аз като дам ...

24 септ. 2020 | 10:59

МРРБ: Одобрен е проектът за покупка на медицински хеликоптери

Снимка БГНЕС-1600955759.jpg

С проектът за първи път в страната ще бъде въведена 24-часова услуга по ...

24 септ. 2020 | 16:52

ГЕРБ-Банско призовава Георги Икономов да подаде оставка като общински съветник

Георги Икономов-1572283462.png

С цялото ни уважение към него, бихме искали да му припомним, че той в момента е ...

24 септ. 2020 | 16:42