Снимка: БГНЕС

Светият отец е на тридневна визита в Румъния

80 000 посрещнаха папата в Трансилвания

733 | 1 юни 2019 | 15:29

Заради тежките климатични условия – буря, придружавана от дъжд и гръмотевици, той трябваше да се откаже от първоначалния си план да пристигне с вертолет


Папа Франциск, който е на тридневна визита в Румъния, пристигна в Миеркуря Чук в Трансилвания, където се срещна с представители на католическата общност и посети най-голямото унгарско светилище Шумулеу Чук.

Въпреки лошото време и дъжда, около 80 000 католици очакваха Светия отец, съобщават румънските медии, цитирани от БГНЕС.

Папа Франциск отслужи меса в манастира „Света Мария“, сред присъстващите е и министър-председателят Виорика Дънчила, няколко министри и унгарският президент Янош Адар, който пристигна специално със съпругата си за тържественото събитие.

Заради тежките климатични условия – буря, придружавана от дъжд и гръмотевици – папата трябваше да се откаже от първоначалния си план да пристигне с вертолет. Той избра автомобил и пътят му до Миеркуря Чук отне три часа.

От там той ще продължи с автомобил до Таргу Муреш, откъдето ще излети за град Яш в Молдова, преди да се върна обратно в Букурещ.

В Трансилвания, която до преди 100 години беше част от Австро-Унгария, има голяма католическа общност. Тя е съставена предимно от местното унгарско малцинство, което е над милион и половина души.

Наличието на голяма католическа общност отличава Румъния от България и Македония, две други православни държави, които папата посети в началото на май.

 


От категорията

Върховният съд в Лондон обявява решението си за затварянето на парламента следващата седмица

-1568716346.jpg

Критиците на правителството го обвиниха в това, че се опитва да заглуши ...

19 септ. 2019 | 18:03

Арестуваха шаман, тръгнал към Москва, за да прави екзорсизъм на Путин

-1565279416.jpg

Габичев започвал пътуването си през март и планирал да стигне в Москва през ...

19 септ. 2019 | 15:49

САЩ ще прехвърлят допълнителни войски и системи за въздушна отбрана в Близкия изток

-1554701168.jpg

Причината е изострянето на ситуацията около Иран и нападението върху петролни ...

21 септ. 2019 | 09:02

Доналд Тръмп ще се срещне с членовете от Съвета за национална сигурност, за да обсъди удари в Иран

-1540276553.jpg

Mинистърът на отбраната и ръководителят на главното командване ще представят на ...

20 септ. 2019 | 18:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Belizan


1 юни 2019 | 18:32Папата отива със спецална мисия.Подготвя се "разпарчьосване" на Украйна Путин и Орбан издават паспорти по съкратена процедура.Ще остане само Киевско княжество с президент и байряк?.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.