АФП: Заради Брекзит ще пострадат 600 000 работни места по света, Германия ще бъде най-ощетена

Още 500 000 британски работни места ще бъдат изложени на риск, ако няма Брекзит сделка.

АФП: Заради Брекзит ще пострадат 600 000 работни места по света, Германия ще бъде най-ощетена

1131 | 11 февр. 2019 | 19:51

"Твърдо" напускане на ЕС без сделка би довело до въвеждане на гранични мита и до проблеми в световните вериги за доставки, посочи Оливър Холтемьолер, който е съавтор на проучването на IWH.


Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение би могло да изложи на риск 600 000 работни места по целия свят, като Германия ще бъде засегната най-силно, сочи проучване, цитирано от АФП.  

 

 

Анализатори от германския икономически институт IWH в Хале, изследваха какво може да се случи, ако вносът на Обединеното кралство от останалата част на ЕС спадне с 25% след Брекзит без сделка.

 

Те смятат, че в този случай ще бъдат застрашени около 103 000 работни места в Германия (най-голямата европейска икономика) и 50 000 във Франция.  

"Негативният ефект от Брекзит не означава непременно, че ще бъдат уволнени работници", отбелязват икономистите от IWH и допълват: "Като се има предвид липсата на квалифицирана работна ръка в редица развити икономики, фирмите биха могли също така да се опитат да запазят персонала чрез намаляване на работните часове, или чрез отваряне към нови пазари".  

 

Все още не е сигурно дали Великобритания ще постигне споразумение с ЕС преди официалната дата за напускане на съюза на 29-и март, след като през миналия месец огромно мнозинство от британските депутати гласуваха противи договореното от премиера Тереза ​​Мей споразумение с  Брюксел.  

 

"Твърдо" напускане на ЕС без сделка би довело до въвеждане на гранични мита и до проблеми в световните вериги за доставки, посочи Оливър Холтемьолер, който е съавтор на проучването на IWH.  

 

Анализаторите от икономическия институт се фокусират единствено върху търговията със стоки и услуги, като не отчитат другите възможни негативни въздействия от Брекзит, включващи промени в инвестиционните потоци.

 

Те отбелязват,  че "тъй като пазарите в цял свят са свързани, доставчиците, базирани извън Европейския съюз, също ще бъдат засегнати от Брекзит без сделка".  

 

Според проучването на IWH в рамките на 27-те останали държави-членки на ЕС ще бъдат изложени на риск около 180 000 служители във фирми, които директно изнасят за Обединеното кралство.

 

Но още 433 000 работни места в ЕС и по целия свят могат да бъдат засегнати, тъй като техните работодатели продават на компании, които от своя страна изнасят за Великобритания.

 

В тази връзка IWH изчислява, че при Брекзит без сделка могат да пострадат около 60 000 работни места в Китай и 3 хиляди в Япония.   В също проучване се прогнозира, че в Обединеното кралство има около 12 хиляди работни места, зависещи от снабдяването със суровини за продукти от страна на фирми от ЕС, които след това продават произведените стоки във Великобритания.

 

Изследователската компания Cambridge Econometrics обаче направи подобно проучване в началото на миналата година, според което ще бъдат изложени на риск цели 500 000 британски работни места, ако няма Брекзит сделка.  

 

Изследването на IWH отчита, че в Германия най-силно засегната ще бъде автомобилна индустрия, където ще бъдат изложени на риск около 15 хиляди работни места, като много от тях са във завода на Фолксваген във Волфсбург и в завода на БМВ в Динголфинг. От друга страна, секторът на услугите във Франция ще бъде най-силно засегнат при Брекзит без сделка, установи проучването на IWH.  


От категорията

Тръмп за сагата със "заговора му с Москва": Game Over

Снимка: Туитър-1555609082.jpg

Президентът на САЩ отново пусна своя снимка в стил "Игра на тронове", ...

18 апр. 2019 | 20:37

Виктор Орбан предлагал на поляците да си „поделят Украйна“, твърди депутат от Варшава

-1522331852.jpg

Напрежението между Киев и Будапеща възникна около приемането в Украйна на нов ...

18 апр. 2019 | 20:23

Украйна разследва руско финансиране на кандидата за президент Зеленский

-1554227840.jpg

Според съобщенията фаворитът за държавен глава е бил финансиран от руския ...

18 апр. 2019 | 21:19

В Кремъл преглеждат доклада на специалния прокурор Мюлер, за да решат заслужава ли анализ

Дмитрий Песков-1514301450.jpg

"За нас това не е тема, това не предмет на наш интерес, не е обект на ...

18 апр. 2019 | 20:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.