Кадър: БНТ

Служебният министър на енергетиката увери, че няма дефицит на производство

АИКБ след среща с министър Живков: Цената на тока за бизнеса е на шокови нива

3252 | 17 септ. 2021 | 16:43

Не се обсъжда вариант за ограничаване на износа на ток. Обсъждат се промени на правилата на борсовата търговия, за да се отстранят евентуални злоупотреби


Министърът на енергетиката Андрей Живков и неговият екип проведоха среща с представители на енергийно-интензивната индустрия, търговци на ток, синдикални организации, КЕВР, БЕХ и други експерти в търсене на варианти за намаляване на негативите за бизнеса, породени от високите цени на електроенергията на свободния пазар.

След срещата министърът и представители на организациите дадоха изявление пред медиите, предаде БНТ.

Константин Стаменов от АИКБ определи ситуацията като драматична.

"Цената на тока за бизнеса е на шокови нива. Не се дължи на недостиг на ток. Алтернативните горива като газ и въглища също скачат. Апелираме държавата да успокои пазара. Около 4000 мегавата е потреблението на ток. Около 2000 мегавата се изнася", каза той.

Енергийният министър Андрей Живков обясни, че в България сме с една от най-ниските цени на тока, но заради европейските пазари, промяната се отразява и у нас.

"От страна на бизнеса са постъпили предложения, за да се справи бизнеса с ценови шок", допълни той.

Според министъра целта е да не се предизвикат фалити. Цената на борсата днес е била 330 лв. за мегават. Част от мерките са предприети, за да има подпомагане на големите консуматори за въглеродни емисии.

Министър Живков увери, че няма дефицит на производство и не се обсъжда вариант за ограничаване на износа на ток. Обсъждат се промени на правилата на борсовата търговия, за да се отстранят евентуални злоупотреби.

Една от предложените мерки за справяне с кризата е предлагане на борсови продукти, изгодни за бизнеса.

"Този скок започна в началото на месец август, когато също имахме среща с българската индустрия. Тогава се мобилизираха всички възможни производствени капацитети на разположение на държавата. Сега в момента всичките мощности работят. ТЕЦ "Марица Изток" 2, който тогава беше разковничето на проблема, сега работи на пълна мощност с изключение на два блока, които са в ремонт и които всеки момент ще влязат в експлоатация. Благодарение на тези мерки успяваме да стоим на дъното на класацията на цените в Европа. Това никак не ни успокоява, защото дори на дъното, цените са твърде високи", каза още Андрей Живков, циниран от "Фокус".

"От страна на бизнеса постъпиха най-различни предложения, които сега ще анализираме в най-кратък срок, за да видим дали има някакви краткосрочни решения затова да помогнем на българския бизнес да се справи с ценовия шок, който идва от електроенергията. Сред тези предложения има и средносрочни и дългосрочни мерки, които не сме в състояние да приложим като служебно правителство, но със сигурност ще започнем да правим стъпки затова те да се прилагат в бъдеще. Дискусията беше много полезна и за нас. Искам да кажа, че ние с изключителна загриженост следим цените. За нас е важно българската индустрия да остане работоспособна и конкурентна на своите пазари и в същото време да не се предизвикат фалити или някакви сътресения в българската икономика. Това са неща, които ще рефлектират като цяло в ситуацията в страната. Останахме на разположение. Следващата седмица ще направим още една среща, като включим в разговорите Министерство на финансите и Министерство на икономиката", каза още Андрей Живков.

По думите му мерките са най-разнообразни, сред тях има преразглеждане на някои правила за работа на борсата, както и на опцията да се подпомагат енергоинтензивните производства по отношение на стойността на емисиите.

 


ОЗК

От категорията

БНБ: Депозитите в банковата система са над 100 милиарда лева

-1566501422.jpg

Депозитите на нефинансовите предприятия през септември са в размер на 31,609 ...

25 окт. 2021 | 23:14

„Булгаргаз“: Не е истина, че договорът на „Топлофикация София“ е феодален (ВИДЕО)

-1635172611.jpg

БЕХ готов да даде нов заем на столичното парно срещу дялове от дружеството

25 окт. 2021 | 17:36

„Топлофикация Велико Търново“ със съвети за осигуряване на топлина и уют в домовете

„Топлофикация Велико Търново“ със съвети за осигуряване на топлина и уют в домовете-1635237056.jpg

Препоръчително вентилите на радиаторите да се поставят на една степен 3 и по ...

26 окт. 2021 | 11:24

Петролът продължава да поскъпва към нови многогодишни върхове

-1538131627.jpg

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември нараснаха в началото на ...

25 окт. 2021 | 10:51