Обектът край село Покровник Снимка: бТВ, архив

Стриктно спазваме разпоредбите на министерството на културата, твърдят от агенцията

АПИ: Готов е проектът за преместване на археологическите ценности, открити по трасето на "Струма"

1641 | 9 февр. 2019 | 12:54

Агенцията не е поемала ангажимент пред община Благоевград, нито са водени разговори за изграждането на отделен път до археологическия обект


Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) стриктно спазва разпоредбите и решенията на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности към министерството на културата, свързани с опазването на археологическите находки край село Покровник. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

От агенцията припомнят, че в кратък срок бе възложено изготвянето на проект за преместване и теренна консервация на археологически ценности с експозиционна стойност, част от археологическия обект Зелен дол 2. Две от тях – римската фамилна гробница и раннохристиянската църква, ще бъдат преместени и консервирани, а римската вила и баня, които са извън трасето на магистрала "Струма", ще бъдат запазени.

Проектът е изготвен от "Вени дизайн", представен е в АПИ и на 8 февруари т. г. е изпратен за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, каквито са изискванията на Закона за културното наследство.

От АПИ припомнят, че през август миналата година агенцията представи на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности схема-предложение за преместването на археологическите структури. Въз основа на нея е изготвен настоящият проект.

АПИ предприе и нужните действия за опазване на археологическите обекти през зимата. Гробницата и всички зидове са покрити с геотекстил, за да се опазят от ниските температури и валежите.

Агенцията не е поемала ангажимент пред община Благоевград, нито са водени разговори за изграждането на отделен път до археологическия обект.

 


От категорията

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

-1513150376.jpg

С това всички претенции на Държавния резервен фонд на Султаната Оман могат да ...

18 апр. 2019 | 20:29

Нанков: Следващата седмица започва поетапното строителство на нови 56 км от магистрала "Хемус"

Николай Нанков-1535955740.jpg

Общо 82 млн. лв. ще бъдат вложени в област Плевен по 24 договора за ...

18 апр. 2019 | 21:06

Министър Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

Министър Петя Аврамова-1553168521.jpg

43,2 млн. лв. без ДДС от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ ще ...

18 апр. 2019 | 21:09

Хазартният бизнес обвинява временния шеф на ДКХ в злоупотреби

Хазартният бизнес обвинява временния шеф на ДКХ в злоупотреби-1555582255.jpg

Фирми се оплакват, че Мариян Попов вече злоупотребява със сегашната си позиция ...

18 апр. 2019 | 13:03

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.