Снимка: АПИ

През миналата година бяха осигурени също около 5 милиона лева

АПИ отпуска близо 5 млн. лв. през 2021 г. за археологически проучвания по големи пътни проекти

2645 | 2 ян. 2021 | 12:32

За опазване на културно-историческото наследство ще продължи проучването по автомагистрала „Хемус“, както и на път I-1 Видин - Ружинци - Монтана. Предвидено е археологическо наблюдение и при строителството на северния обходния път на Бургас


През 2021 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъдат осигурени близо 5 млн. лв. За опазване на културно-историческото наследство ще продължи проучването по автомагистрала „Хемус“, както и на път I-1 Видин - Ружинци - Монтана. Предвидено е археологическо наблюдение и при строителството на северния обходния път на Бургас. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

През 2020 г. за археологически проучвания на пътните проекти бяха осигурени също близо 5 млн. лв. За опазване и проучване на културно-историческото наследство по трасето на АМ „Хемус“ между 122-ри и 189-ти километър са проучени 15 обекта. Част от тях са селища от праисторията, римската епоха и средновековието, както и надгробни могили. Направени са спасителни археологически проучвания на два обекта на територията на област Ловеч - при Брестница и при пътната връзка с път I-4, край местността Боаза. С възлагането продължи проучването на единия обект, установен в края на 2019 г. Счита се, че той е от римския период, от средата на II до средата на III век, както и на втория обект, регистриран като ранносредновековен металургичен център.

По трасето на магистралата от пътен възел „Боаза“ до пътен възел „Каленик“ са проучени 11 археологически обекта. Преобладаващата част от тях са могили, както и многослойни селища от различни исторически епохи. Извършени са и наблюдения на участък 1 - от пътен възел „Боаза“ до пресичането с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин, включително пътен възел „Дерманци“, и участък 2 - от края на пътен възел „Дерманци“ до връзката с път ІІІ-3005 Радювене - Катунец, при пътен възел „Каленик“. Издирвани са археологически обекти и в участъците 4, 5 и 6. Това е трасето от края на пътен възел „Плевен“ при пресичането с път II-35 Плевен - Ловеч до връзката с път I-5 Русе - Велико Търново, включително и пътния възел на АМ „Хемус“ в област Велико Търново.

Проучвания са направени и на три археологически обекта по трасето на АМ „Хемус“ на територията на област Шумен. Изследвани са открити структури от Късната бронзова епоха и Халколита, както и още два обекта – единият от римската епоха III-IV в. след Хр., а вторият от ранното средновековие IX-Х век.

По направлението на пътя Видин - Димово - Бела - Ружинци - Монтана са регистрирани 8 археологически обекта. По първоначални данни някои от тях представляват селища от II до I хилядолетие преди Христа. Има и материали от римската епоха и от османския период. Започна проучването на четири от тях, като се очаква през 2021 г. то да продължи, както и да бъдат проучени останалите четири.

Един обект от късната античност е проучен по трасето на път І-8 Калотина - СОП. Археолозите са изследвали и археологически обект при 36-ти км на Софийския околовръстен път, в участъка от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“. Той е регистриран при археологическото наблюдение, извършвано при строително-монтажните работи на обекта. Открити са въглени, мазилки и битова керамика от Ранната желязна епоха.

 


От категорията

Корнелия Нинова: Късно е, колеги, за китка! Борисов се бетонира в енергетиката за 5 години напред
(Видео)

-1618921704.png

Нинова вади нови примерии за кадрови назначения в сектора, направени в последно ...

20 апр. 2021 | 13:53

Даниел Митов след получения мандат: Ще търсим подкрепа от "Демократична България" и диалог с ИТН
(Видео)

-1464702015.jpg

Митов подчерта, че единствено няма да влиза в диалог с ДПС и БСП.

20 апр. 2021 | 14:14

Георги Марков изригна: Митов, не те ли е срам! Иде ми да се хвърля в Дунава!
(Видео)

Георги Марков изригна: Митов, не те ли е срам! Иде ми да се хвърля в Дунава! -1618937606.jpg

И каква е идейната близост на ГЕРБ с лицето Христо Иванов? Виден соросоид, ...

20 апр. 2021 | 19:52

Браншът в шок: Любен Дилов за министър на туризма е подигравка
(Видео)

-1618385342.jpg

Вече се кръстим и се шегуваме в бранша, защото се гаврят с нас, обяви Бранимир ...

20 апр. 2021 | 19:46