АРТЕКС: Сграда “Златен век” е символ на икономическото развитие на България и ще бъде завършена!

“Златен Век” е истински архитектурен шедьовър, въплътил емоция и душа, казват видни българи

АРТЕКС: Сграда “Златен век” е символ на икономическото развитие на България и ще бъде завършена!

6854 | 15 юни 2021 | 19:16

Всички развити държави се надпреварват в изграждането на по-високи архитектурни, по-иновативни сгради така и София, така и ние се нуждаем от сграда като “Златен Век”, която да е такъв символ.


"Сграда “Златен век” е символ на икономическото развитие на България и ще бъде завършена. “Златен Век” е и нашият повод за гордост, тук и сега. Истински архитектурен шедьовър, въплътил емоция и душа".

 

Това казват в емоционално видео, разпрастранено от АРТЕКС, архитекти, строители, дизайнери, инженери, правни експерти, творци по повод поредните дискусии за строежа на емблематичната сграда в кв. "Лозенец".

Всички те ПОДКРЕПЯТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА СГРАДА “Златен Век” и застават зад идеята за създаване на музей на християнската култура и изграждане на православен храм на върха; които допринасят за ЗАВЪРШВАНЕТО И РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ПРОЕКТА и ще бъдат венец на сградата. Въпреки окончателното решение на Върховния административен съд, че сградата е законна и може да бъде завършена, политическият натиск срещу строежа, който е в напреднала фаза остава.


Ето техните мнения:

- Васил Горанов, художник: Светът, в който живеем, е завещан от нашите предци. Затова как ще изглежда същият този свят в бъдеще, отговорността е наша. Нека да градим, нека да създаваме, нека да творим, това е посоката.

- Адв. Владимир Пенков: Има влязло в сила съдебно решение и не подлежи, и няма как да подлежи на каквото и да е съмнение, че е налице съществуващо разрешение за строеж най-малко до ноември 2022 г. за “Златен Век”. Нека хората, които сами се позовават на върховенството на закона, спазват този закон и не торпилират този принцип, и то само по лични и лобистки интереси. Те не бива да рискуват инвестиционния климат в цялата страна. Не са ли нанесени достатъчно щети, кой ще ги поеме, кой ще ги компенсира?

-  Проф. д-р Орлин Давчев, декан на архитектурния факултет в УАСГ: Дали една сграда е висока, е изключително относително понятие, тъй като това се определя от нейната същност и от контекста, в който е разположена. А именно тази сграда е в среда с наличие на бившия Японски хотел, сградата на Енергопроект. И именно там, на тази височина е логично да съществува една висока пунктова сграда. Една сграда, която ще се превърне в емблема на столицата ни, като един европейски град.

- Радослав Борисов, архитект: Идеята за изграждане на високи сгради тук на върха на Лозенския хълм, където се намираме в момента, присъства в градоустройствените планове на столицата още от 60-те години на миналия век. В продължение на тази концепция са изградени, първо сградата на Енергопроект, 10 години по-късно - 79 година е завършен хотел "Витоша – Ню Отани", известен като Японския хотел сред столичани. И в момента се изгражда най-високата от трите кули сграда “Златен Век” на Артекс.

- Проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание: Когато преди 130 години инженер Айфел започва да изгражда Айфеловата кула цял Париж настръхва. Интелектуалният елит е против изграждането на това чудовище по техни думи. Но сега Айфеловата кула е забележителност не само на Париж, а и на цяла Франция. Тази асоциация в мен възниква, когато говорим за “Златен Век”, една сграда, която може да бъде емблема на София. Затова трябва да защитим “Златен Век”. Като жител на град София подкрепям проект “Златен Век”, защото смятам, че ще допринесе за модерния и европейски вид на нашата столица.

 

- Магдалена Праматарска, дизайнер: Сграда "Златен Век" е слънчев лъч, който ни показва пътя да градим, да съзидаваме, да горим в работа и стремежи, а не в административни борби.

- Емблематичната сграда “Златен Век” и музей “Златен Век” - златна надежда за България, нека да я подкрепим.

-  Хората трябва да знаят, че планът е потвърден с изливането на фундамента и независимо дали тази или друга, но висока сграда на това място ще има.

- Искам да си свърша работата тук на “Златен Век”, ако може в този век.

- Сградата трябва да продължи, иначе много семейства ще останат без работа. И отиваме на улицата, като много други.

- Този строеж е моят живот, не само за мен, а за още сто семейства.

- Прогнозното натоварване от сграда “Златен Век” води до незначително увеличение на времето за пропътуване и не води до транспортни задръжки.

-  “Златен Век” ще бъде една много хубава високо технологична и модерна сграда на най-подходящото място в нашата столица на Лозенския хълм. При положение, че имаме всички необходими строителни книжа, няма причина тя да не бъде завършена.

-  Харесвам “Златен Век”, защото е сграда, която с техническата си сложност, е предизвикателство за всеки един инженер.

- При влязло в сила разрешение за строеж и спазени всички показатели по подробния устройствен план, няма обективно и законово основание строежа да бъде преустановяван.

- Месут Козумали, инженер: Сграда “Златен век” е символ на икономическото развитие на България. Както в цял свят всички мегаполиси, всички развити държави се надпреварват в изграждането на по-високи архитектурни, по-иновативни сгради така и София, така и ние се нуждаем от сграда като “Златен Век”, която да е такъв символ.

-  Сграда “Златен Век” ще бъде позитивен пример за висока сграда и придобивка както за столицата ни, така и в частност на Район Лозенец.

- “Златен Век” е и нашият повод за гордост, тук и сега. Истински архитектурен шедьовър, въплътил емоция и душа.

-  Съвременните столици се развиват, а високото строителство е част от тях. София заслужава нови и модерни сгради.

-  Предимството на високите сгради е това, че те остават много свободно пространство покрай тях, което може да бъде използвано от всички живущи и преминаващи покрай сградата.

- Жорж Димитров, артист: Аз съм за модерния облик на квартал Лозенец и за построяването на “Златен Век”, защото това е бъдещето на съвременните градове.

-  Сградата “Златен Век” ще бъде символ на архитектурния Златен Век на София и България, нека бъде!

- Евгени Пирнарев, архитект: Аз подкрепям Артекс Инженеринг, защото стои със своето име зад всеки един проект допринасяйки за облагородяването на града. И нека не забравяме София расте, но не старее, защото не спира да се развива.Изявления в подкрепа на проект "Златен Век"

Всички развити държави се надпреварват в изграждането на по-високи архитектурни, по-иновативни сгради така и София, така и ние се нуждаем от сграда като “Златен Век”, която да е такъв символ.
ОЗК

От категорията

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 14 октомври

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 14 октомври-1632812820.jpg

28 септ. 2021 | 10:06

Над 80 общини у нас вече нямат автобусни превози, 150 фирми прекратили дейността си за година

-1430499610.jpg

Цената на билета може да скочи само с процента на инфлацията, проблем е ...

28 септ. 2021 | 11:17

ЕЦБ: Няма риск от ръст на инфлацията в еврозоната

-1580982372.jpg

Сред причините за ръста на цените в Европа Кристин Лагард спомена исканията на ...

28 септ. 2021 | 13:44

През октомври газът ще поскъпне с повече от предвижданите 16 на сто

-1627802942.png

Изявлението, което направи президентът Путин, че ще се увеличат доставките на ...

28 септ. 2021 | 12:54