Абрамович на руски фестивал в новата си родина - Израел

Абрамович на руски фестивал в новата си родина - Израел

2001 | 16 март 2020 | 19:51

На първото издание гостуваха Болшой театър, театър Вахтангов, трупи от Екатеринбург и Перм, и артистите на скандалния режисьор Кирил Серебренников, който е под домашен арест за обида на Владимир Путин


Специално за „Епицентър“ от Тел Авив Феня Декало


Фестивал  в Тел Авив  успя да завърши преди за затворят театрите заради епидемията за Корона вируса. Имаше недоволни, че не бяха наели най-големите зали на Израел за представленията.

 

Фестивалът на руската култура, гостуваща в Обетованата земя обещава през следващите си издания да привлече руски трупи не само от ОНД, но и от Англия САЩ и навсякъде по света, където се твори изкуство вдъхновено от руската традиция. На първото му издание гостуваха Болшой театър, театър Вахтангов, трупи от Екатеринбург и Перм, и артистите на скандалния режисьор Кирил Серебренников, който е в домашен арест за обида на Владимир Путин. Творецът обаче ръководи постановките си по мобилния телефон от къщи. Цигуларят Максим Венгеров свири ката солист на Арменската филхармония.

След най-екзотичните спектакли бяха на …грузинския  куклен театър Резо Габриадзе. Много е добър. Гледах ги като бях в Георгия. В Израел не успях да се вредя, въпреки че имаше и допълнително представление.  Знам, че е неразбираем за хора ,които не са живели в „съветското пространство“. Посланията му са били много смели преди…(о, Боже, вече са минали) 30 години.  Но общочовешката тема за свободата, дори когато си в затвор, създаден от властите и обстоятелствата е толкова актуална и днес... Доста условно е да го наречем „руски, въпреки, че артистите казваха репликите си на руски и че имаше препратки към Будьони и времената на битки между червената и бялата армии.

Зад целия фестивал стои едни от най-новота граждани на Израел – олигарха Роман Абрамович, който доказва че е не само влага в икономиката на новота си Отечество, но и в културата. Той е  в настоятелството на Болшой театър и бе довел най-изявените възпитаници на младежката школа към театъра. Това са певци, завършили консерватория, които изучават вокално майсторство за да бъдат солисти на най-големия световен театър. Сред тях непременно трябва да запомним името на тенора Богдан Волков, чийто глас сякаш течеше, щом си отвори устата. Не бях виждала оперен артист, който да пее без грамче усилия ( поне не видими). В Берлин вече са го оценили и гастролът му Израел беше в почивния ден на участието му в тамошна постановка. Интересна бе сопраното Мария Мотолигина – най-младата - 21 годишна  победителка на вокалната част на конкурс  „П. И. Чайковски“ в Москва, която освен, че притежаваше  изразителен глас е необикновено красива и артистична. Прилично се представиха и останалите участници в оперния концерт, съставен от популярни арии и ансамбли.

Двата театрални спектакъла на трупите на  „Вахтангов“ и на „Товстоногов“ вече са получили наградата  „Златна маска“, за особено високи театрални постижения. Това бяха постановките „Пияници“, едно доказателство, че в питието ( защото едва ли пиеха точно вино) е истината. От сцената говориха доста верни неща за русата действителност и за руската душа. Другото представление бе на полската пиеса „Нашият клас“, която разказва за съученици, изправили се един срещу друг както по време на Холокоста, така и след това, когато бившите сътрудници на нацистите, трябва да получат възмездие. То е постижение на съвсем млади артисти и говори, че от този театър можем да очакваме много и в бъдеще.

С особено любопитен бе първият руски спектакъл на съвременен балет, който е на сцената вече 30 години.  С две едноактни постановки на под общо название „Провинциални танци“, театъра в Екатеринбург шестват по света. Наистина спектакъл изигран в партньорство между балетисти и лееш се пясък  бе доста впечатляващ.

 Финал на тазгодишния фестивал бе спектакъла „Нашата Ала“. Наглед това бе концерт на кавър версии на песни на Ала Пугачова от 70-80-те години на миналия век , изпълнени от артисти от временна трупа на Кирил Серебренников. Изпълненията бях скрепени с намеци за любовните истории на певицата, включително към ,тогава съвсем младия, Филип Киркоров, когото кой знае защо  наричаха „българин“. Но посланието бе преди всичко в подбора на песните от иначе богатия репертоар на естрадната изпълнителка и в доста странната им интерпретация, така че да образуват изобличаващ диктатурата текст.

Фестивалът включеше и кинопрожекции на нашумели руски  игрални и документални филми и изложба на съвременни творци.

Дали ще има и догодина фестивал ще зависи от развитието на пандемията коронавирус. В анонса имаше наистина любопитни заглавия от московския ( и не само) афиш като балетна постановка на лермонтовия „Герой на нашето време“, поставена от …Кирил Серебренников, отново по телефона, в който той подчертава ,че Печорин си е герой на всички времена. Експеременте е все още репетиращата се постановка на театъра на Моссъвет -странна смесица на текстове на Молиер и Гьоте. Изненадата ще е камерна оперна на руска трупа от Лондон и др.

Не искам да си мисля, че оптимистичните прогнози на израелските фотуролози са че пандемията ще отшуми чак след 3 години, а след нея ще има стопанска разруха… песимистичните са за 10 годишна рецесия. Надявам се, че и догодина ще има фестивал.

Специално за „Епицентър“ от Тел Авив Феня Декало

 


От категорията

Столична библиотека представя поезия и музика с група „Гологан“

Сн. Столична община-1601466912.jpg

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки, а при ...

30 септ. 2020 | 14:54

В Деня на София

Издателството на Алена пусна „София. Адресите на любовта“
(Галерия)

„София. Адресите на любовта“-1600311070.jpg

Авторката Магдалена Гигова отново разкрива тайните страсти на известни българи

17 септ. 2020 | 05:50

Хитът на Валентин Велчев от "Пирин Фолк" вече и с видеоклип
(Галерия)

Валентин Велчев-1600245269.jpg

Горд съм да представя моят нов клип към песента ми „Благословен“ от Пирин Фолк ...

16 септ. 2020 | 11:32

Втора книга на акад. Дамянов „Будители, наука, здравеопазване“ издаде „Захарий Стоянов“
(Галерия)

-1444748229.jpg

Ученият многократно се изказва за изкривения модел на здравната реформа, за ...

29 септ. 2020 | 20:59