Той отбеляза, че личните лекари получават информация за пътувалите в чужбина пациенти на база на анкетните карти

Адемов: Хора с хронични заболявания,завърнали се от рискови райони, да бъдат поставяни под карантина

588 | 27 февр. 2020 | 11:37

Депутатът припомни, че в бюджета на ДОО за 2020 г. за фонд "Общи заболявания и майчинство" са предвидени 1,2 млрд лв. като 460 млн.лв от тях са за временна нетрудоспособност, където влиза и карантината


Хората с хронични заболявания, завърнали се от заразени райони, да бъдат поставяни под карантина от личните лекари, предлага Хасан Адемов, цитиран от Новини.бг 

Той отбеляза, че личните лекари получават информация за пътувалите в чужбина пациенти на база на анкетните карти, попълвани от тях на летищата и сухопътните граници. Информацията от формулярите чрез РЗИ отива до личните лекари. Те на свой ред, познавайки болните, техните заболявания, трябва да преценят - тези, които са с хронични заболявания, злокачествени болести, компрометирана имунна система, податливи да бъдат виросо-заразоносители, трябва да бъдат поставяне под карантина, разясни пред журналисти в НС идеята си председателят на социалната комисия.

Останалите, които имат някакви симптоми, трябва да се обърнат към здравната система. Решението за такива мерки, според Адемов, трябва да бъде взето от кризисния щаб, защото законодателството е категорично - когато има опасност от заразяване, има член 43 в КСО, а в международната класификация на болестите карантината си има собствен код. Той смята, че премиерът има основание да се притеснява за стабилността на бюджета на НОИ заради болничните за карантина.

Адемов припомни, че в бюджета на ДОО за 2020 г. за фонд "Общи заболявания и майчинство" са предвидени 1,2 млрд лв. като 460 млн.лв от тях са за временна нетрудоспособност, където влиза и карантината. Ако на всички, завърнали се от заразени с вируса райони, бъде издаден болничен, рисковете пред бюджета на ДОО са налице, коментира председателят на социалната комисия. Затова е важно да се прецизира кръгът на тези, които се поставят в изолация. По-важно е в момента да няма условия за противопоставяне между медицинската и финансовата стабилност на НОИ, категоричен е Хасан Адемов.


От категорията

Ген. Мутафчийски: Вече 522 са заразените у нас, от тях 24 са новите случаи, четирима са починали

Ген. Мутафчийски-1586062761.jpg

От болните от ковид-19 мъже са 299, жени - 223, най-младият пациент е на 1 ...

5 апр. 2020 | 07:57

Нинова с алтернативни мерки: Да се замразят военните проекти! Субсидии за осигуряване на прехраната

Корнелия Нинова-1586067544.png

На 3 април да удължиш извънредното положение с още 45 дни е абсолютно ...

5 апр. 2020 | 09:25

Фандъкова: За да няма по-строги мерки, трябва да сме дисциплинирани

Фандъкова: За да няма по-строги мерки, трябва да сме дисциплинирани -1586074107.jpg

Обмисляме заедно с Центъра за градска мобилност (ЦГМ) варианти за удължаване на ...

5 апр. 2020 | 11:07

Маноил Манев: Украйна оценява високо мерките на България срещу разпространението на коронавируса

Маноил Манев Снимка: ГЕРБ-1586073939.jpg

"Солидарността е ключът както за справяне с пандемията, така и за ...

5 апр. 2020 | 11:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.