Самолет с руска помощ в Италия Снимка: МО на Русия

Ситуацията в света във връзка с коронавируса е страшна, но за Москва е шанс за „презареждане“

Advance (Хърватия): В „утрешния свят“ Русия вече ще има нов статут

22506 | 25 март 2020 | 13:29

Какво се получава? На Италия помагат две „комунистически – недемократични“ държави и един „слабо демократичен“ режим. Истински кошмар за геополитиката на атлантизма!


В утрешния свят Русия вече ще има нов статут, пише хърватското издание Advance, анализирайки помощта, която днес Москва оказва на Италия в борбата с епидемията от коронавирус.

Ситуацията в света във връзка с коронавируса е страшна, но за Русия това е шанс за „презареждане“. Като изпрати помощ в Италия, Русия извърши благородно дело и в „утрешния ден“ това няма да бъде забравено, пише изданието.

 

Нали напоследък все по-често се казва, че „светът вече никога няма да бъде същия“, а за Кремъл това е сигнал, че има възможност да промени своите позиците в този нов свят.

 

Дори и днес има такива, които ругаят Русия, като казват, че тя помага с единствената цел да „разруши западния ред“. Русия обаче не се възползва от ситуацията, за да окупира в суматохата Прибалтика, Полша или Киев. А нали официалните теоретици в продължение на толкова години ни уверяваха, че Русия ще постъпи точно така, ако „ѝ се отдаде случай“. Русия обаче, напротив, реагира навреме и помага – първо на Италия.

 

Американското издание „Блумбърг“ също пише, че „Путин злоупотребява със ситуацията, в която се е оказала Европа“. Но как изпращането на помощ може да бъде злоупотреба? Може, но само от гледна точка на тези, които виждат в укрепването на европейско-руските отношения трагедия за своята геополитика.

Защо Кремъл избра Италия? Разбира се, помага се именно на тази страна, защото тя е пострадала най-много от държавите в Европа. Трябва обаче да се отбележи, че руските отношения с Италия вече няколко години се развиват позитивно.

 

Помощта беше изпратена след телефонен разговор между италианския премиер Джузепе Конте и руския президент Владимир Путин. Така че днешната помощ е продължене на доста близките отношения между Рим и Москва. Трудно е да си представим, че Борис Джонсън, например, би помолил или би се съгласил да получи руска помощ (макар че като се имат предвид хаотичните му действия по време на тази криза, е възможно накрая все пак да му се наложи да направи това).

Ако жертвите на коронавируса в самата Русия останат малко, това би повишило ролята й като страна, която помага на другите, изпаднали в беда. А всяка допълнителна помощ, това са много точки, отбелязани с използването на „мека сила“.

Разбира се, Русия не е единствената, която помага на Италия. Помощ вече изпрати Китай, а също така малката, но много силна в медицината Куба. Какво се получава? Помагат две „комунистически – недемократични“ държави и един „слабо демократичен“ режим. Истински кошмар за геополитиката на атлантизма!

Истинският кошмар обаче сега го изживяват гражданите на Европа, които се сблъскаха с безпрецедентна ситуация. И всеки, който може да помогне поне малко да бъде облекчен този кошмар и ужас пред неизвестността, ще заеме заслужено място в „утрешния свят“.

 

Нищо от случващото се тези дни няма да бъде забравено. Ще се запомни кой е помогнал, а кой напълно е забравил, че светът продължава и извън неговите национални граници.

За съжаление, ако се има предвид ситуацията, не само Италия ще има нужда от помощ...

В света, който в момента изживява преход от една ситуация към друга, кубинците, руснаците и китайците се сблъскват с най-крайни прояви на дискриминация. Под ръководството на Съединените щати Западът задушаваше тези страни с ембарго и различни санкции. Наричаха ги врагове, опасни режими, коварни играчи... Но сега те първи се притекоха на помощ. И днес в Италия вече никой не ги смята за врагове, както утре няма да ги смята в Европа.

Управляващите елити със сигурност ще преживеят този вирус в прекия смисъл на думата, но в политическия, по-вероятно – не. Кой тогава ще каже, че Пекин, Москва и Хавана са врагове? Народите, със сигурност – не.

Ако след тази изключително тежка криза, която един ден все пак ще свърши, нещо се промени към по-добро, това ще бъде появата на нов свят, в който няма да има място за натрапената вражда.

 

Приятелите си помагат един на друг в бедата. И Куба, Русия и Китай показаха какви искат да бъдат. А тези, които не могат да се примирят с това, ще се превърнат в реликви от „вчерашния ден“, които нямат място в „утрешния“.

 


От категорията

Проф. Петър-Емил Митев: Ген. Мутафчийски показва лидерски качества - решения, харизма, резултати

-1479297140.jpg

Мястото на нашата страна е в Европейския съюз, а мястото на самия ЕС не е ...

5 апр. 2020 | 14:40

Боян Чуков: Тази криза ще "разкове" икономиката на България

-1542196322.jpg

Чака ни икономическа депресия и вследствие на нея нарастване на социалното ...

5 апр. 2020 | 15:35

Джеймс Пардю в статия за The Hill: Подкрепата на Тръмп за Сърбия е подарък за Путин

Джеймс Пардю-1581275365.jpg

Пратеникът на Белия дом Ричард Гренел сплашва Косово, опитвайки се да принуди ...

6 апр. 2020 | 18:22

National Interest: Пренебрегваните възможности, които предоставя пандемията

-1585909325.jpg

Коронавирусът ни позволява да осъзнаем всички опасности на глобализма и ...

6 апр. 2020 | 17:32

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


дядо Лико


31 март 2020 | 04:18Показателно за двете политически системи: едната е създадена с грабежи и съществува за да граби, в другата има някакво справедливо разпределение на произведените блага и може да дари на нуждаещите се.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


29 март 2020 | 16:32Изключително точен анализ. За жалост в България той не можеше да бъде направен защото няма независими медии.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


венелин урумов


25 март 2020 | 14:20Идеологически интернационализъм в действие хахаТака едно време се изнасяше идеология особено в африка и латинска америка .Продуктите в България бяха в оскъдица за народа НО НИЕ ПОМАГАХМЕ БЕЗВЪЗМЕЗДНО!!!Същото е сега и в РУСИЯ!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


28 март 2020 | 00:26Владо, по индекс на човешко развитие България беше на 26 място в света. И е редно да се съобщи, че тогава не се отчиташе показателя обезпеченост със собствено жилище.Ако това се отчиташе влизахме в първите 12 на планетата.


Владо


27 март 2020 | 22:01Моля? Кога продуктите в България бяха в оскъдица за НАРОДА? Виж статистически справочници (FAO, UN, EIU ??) поне преди да говориш за лошия живот на НАРОДА по време на соца. Преди България е била на 30 35 мято по Human Development Index, а през последните години паднахме рязко надолу до 55 място след Барбадос, и Уругвай ! Можеш да ползваш и данните на FAO и статистическите справочници на ЕU. Виж там какви е са били икономическите показатели на БГ БВП, селско стопанство, индустрия, внос, износ, доходи, разходи и потребление на домакинствата преди 1989 г. и сега.Виж и разделите за работна сила, образование, здравеопазване, броя на детски ясли и домове, население на един лекар, консумация и цените на основни храни в това число и раздела за Consumer Prices.


Visitor


25 март 2020 | 18:11КОЛКО ПЪТИ ДА ТИ СЕ КАЗВА, ЧЕ ИЗОБЩО НЯМАШ ПОНЯТИЕ ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА В РУСИЯ!!! НИЕ САМО МОЖЕМ ДА МЕЧТАЕМ ДА СМЕ КАТО РУСИЯ!!!


Стършел


25 март 2020 | 16:53Много по достойно е когато си в оскъдица да помагаш на този който може и да загине.Ама вие герберастите не ги разбирате тия работи.Трябва дави се срути такова нещастие на главите ,че да разберете дали е идеологически интернационализъм или човещина.


Terminator


25 март 2020 | 16:02Гробаджийски боклук си ти! Нищо повече. Вместо да тролиш тук иди да внесеш заедно с любимата ти партия някой лев за да си купиш индулгенция!


Борислав Георгиев


25 март 2020 | 14:51Е и! Какво искаш да кажеш? Дано не ти се налага да искаш помощ и да няма кой да ти помогне! Тогава ще разбереш какво е да те изоставят тези които си смятал за свои близки приятели! Колкото до идеологическия интернационализъм по добре с такъв отколкото без него.