Адвокатът на Баневи: Започне ли да се говори за милиарди, делото става съмнително

Цялата държава е впрегната да се случи нещо, заяви защитникът на бизнесмените

Адвокатът на Баневи: Започне ли да се говори за милиарди, делото става съмнително

2298 | 7 дек. 2018 | 08:58

Условията в ареста са като във всеки арест – неприятни, посочи адвокатът на Баневи, като поясни, че те са знаели за обвиненията преди да кацнат у нас.


Николай и Евгения Баневи се намират в ареста на "Г. М. Димитров". Това съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия Христо Ботев, адвокат на бизнесмените, обвинени в пране на над 1 млрд. лева.

 

Той добави, че не може да потвърди, че Баневи ще обявят гладна стачка. Вчера успях да ги видя. Това са хора, които се опитват да демонстрират добро разположение на духа, да се държат. Усещам ги, че вътрешно са изключително напрегнати, каза Ботев.

 

Не ми казаха нищо конкретно, говорихме основно за битови неща. Те все още не са запознати подробно с материалите по делото, добави той.

Условията в ареста са като във всеки арест – неприятни, посочи адвокатът на Баневи, като поясни, че те са знаели за обвиненията преди да кацнат у нас.

 

Получих тези обвинения на 5 ноември, когато отправих молба да бъда запознат с материалите по делото. До днес не съм запознат с материалите. Започне ли обаче да се говори за милиарди от прокуратурата, делото ми става много съмнително, подчерта Христо Ботев.

 

Още когато беше претърсването в дома им, излизаха кадри, заснети от МВР. Вчера, когато бяха екстрадирани, отново се появиха кадри, заснети от МВР. А следствието се води от Специализираната прокуратура. Аз не мога да разбера МВР оператор ли се води в случая. Това говори, че цялата държава е впрегната да се случи нещо, каза още адвокатът на Николай и Евгения Баневи.

 

Ще искаме по-лека мярка - "домашен арест" или "парична гаранция", уточни Ботев.

 

Екстрадицията е стандартна, няма нищо особено в нейното изпълнение. Такива са правилата за конвоиране на лица, които имат мярка за неотклонение "задържане под стража", каза пред Нова телевизия адвокатът и бивш следовател Людмил Рангелов по повод вчерашната екстрадиция в България на Николай и Евгения Баневи, обвинени в "пране" на над 1 млрд. лева. Най-тежкото от седемте обвинения срещу Николай и Евгения Баневи е за присвояване в особено големи размери. За него наказанието е от 10 до 20 години.

Според него в момента семейството няма ход, който да облекчи положението им.

Рангелов посочи, че обвинението за "изпиране" на над 1 млрд. лева не му изглежда сериозно. "Искам да припомня подобно бомбастично обвинение - през 2010 година по същия начин Венко Христов Кръстев беше обвинен за "изпиране" на 250 млн. лева. Досъдебното производство приключи без 5 лева доказани. За да могат да бъдат "изпрани", първо трябва да бъдат придобити тези пари. Изглежда ми лесна единствено перспективата по обвинението за незаконно притежание на оръжие, по другите обвинения ще трябва да чакаме години", посочи бившият следовател.

Според журналиста Стефан Ташев, въпросът е как ще се докаже обвинението. "Досега нямам спомен някой да е обвиняван за толкова много пари – над 1 млрд. лева. Това е много бомбастично. Не знам някой в България да е обвиняван за толкова много. Въпросът е дали ще се докаже”, коментира Ташев и попита: "Къде са били през годините районните прокуратури, за да се задействат, а чак сега специализираната прокуратура трябва тепърва да събира доказателства." 

Журналистът разкри, че решението на Баневи да се съгласят да бъдат върнати в България е изненадващо.


От категорията

Митьо Очите: Обвиненията към мен са несериозни, бях на лекар в Турция

Митьо Очите: Обвиненията към мен са несериозни, бях на лекар в Турция. Снимка БГНЕС-1550326778.jpg

“Сега обвиняват и дъщеря ми, как може такова нещо? Тя е майка“, обясни ...

16 февр. 2019 | 16:17

Влезе в сила присъдата на Елена Поптодорова за кражба на козметика

Влезе в сила присъдата на Елена Поптодорова за кражба на козметика -1550150062.jpg

При преминаване на граничен контрол Поптодорова е задържана. Кремът е намерен у ...

14 февр. 2019 | 15:13

МВР за боя в Кюстендил: Причината не е етническо напрежение, а алкохол

Комисар Елиан Стамболийски и прокурор Камелия Стефанова с подробности за мелето в дискотеката.
Снимка БТВ-1550407136.jpg

Човекът, нанесъл смъртоносния удар, все още не е задържан и се издирва

17 февр. 2019 | 14:37

В града се готви протест

Трима души остават в болница след масовия бой в Кюстендил

-1545897264.png

35-годишен българин бе убит с нож при масово меле пред заведение в центъра на ...

17 февр. 2019 | 14:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


7 дек. 2018 | 09:56Бившият шеф на Специализираната прокуратура е по бомбстичните работи. Наскоро обвини ДАБЧ в присвояване на 1оо млн. евро от документите за български произход на макетата от съседна Македония, но сетне казаха, че парите ги няма, сигурно са превърнати в биткойни, после замълчаха. За двете жени от Младост пък казаха, че са искали 200 хил. евро подкуп , установиха 70 хил. на задната седалка на колата и от цялата тази работа само подсъдимите останаха в ареста "докато поумнеят" и разберат какво се иска от тях.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.