Лазар Карадалиев Снимка: "Монитор"

Лазар Карадалиев се опитал да преметне съда, че страда от новия коронавирус

Адвокатът на Цветан Василев остава в ареста

918 | 24 март 2020 | 18:52

Във вторник апелативните магистрати изцяло приеха, че изводите на първоинстанционния съд са правилни и има наличие на обосновано предположение, че Карадалиев е извършил престъпленията, в които е обвинен


Арестуваният преди седмица за пране на пари адвокат Лазар Карадалиев окончателно бе оставен зад решетките с решение на Специализирания наказателен съд, предава Агенция "Монитор".

Защитникът на банкера беглец Цветан Василев и на оръжейния търговец Емилиян Гебрев опита да метне магистратите, че страда от новия коронавирус, но трикът му не сполучи. Единствено заради съмненията му до следствения арест бе разкаран екип на Националната референтна лаборатория, за да му вземе проба.

И всичко това на фона на десетките болни хора и дефицита на проби, от който екипите се нуждаят. Карадалиев в стил на телефонен измамник пробва да подведе прокуратурата и служителите на ГДИН, че преди задържането му на 16 март е бил в чужбина и е имал контакт с човек, който е болен от коронавирус, обяснява "Монитор".

Във вторник апелативните магистрати изцяло приеха, че изводите на първоинстанционния съд са правилни и има наличие на обосновано предположение, че Карадалиев е извършил престъпленията, за които му е повдигнато обвинение. Има и реална опасност да извърши друго престъпление, отбелязаха съдиите.

На Карадалиев му е повдигнато и обвинение като лидер на престъпна група за пране на пари. В бандата са участвали още двама адвокати от кантората му и негов служител. Според прокуратурата те използвали сметки на фирми, регистрирани у нас или в офшорни зони, които били с пари от престъпна дейност.

По данни на разследващите групата е действала от 2014 година. Карадалиев, освен че е основният адвокат на банкера беглец Цветан Василев, е замесен и в друго разследване, свързано с пране на пари в полза на руския православен олигарх Константин Малофеев, който е с 10-годишна забрана да влиза в България. От показания на основния свидетел по мегаделото КТБ Бисер Лазов в съда се разбра, че Карадалиев е човекът, който е правил връзката между банкера беглец Василев и олигарха Малофеев.

 


От категорията

Гешев за манипулирането при разпределението на дела: Потресен съм! Това е коронавирус в системата!

-1582196564.jpg

Сигурността на тази система се оказва нула. Сега разбирам защо миналата година ...

3 апр. 2020 | 19:19

Данаил Кирилов: В тази ситуация трябва да сме единни и да не объркваме хората

-1584719859.png

Той подчерта, че е станало ясно, че нашата правна система е все по-интегрирана ...

3 апр. 2020 | 17:48

Съдия от Върховния административен съд е с коронавирус

-1585818343.jpg

Разпоредено е също контактните лица да не се допускат до сградата на ВАС до 17 ...

3 апр. 2020 | 17:39

Стоте дни на Иван Гешев - от криза до криза

Стоте дни на Иван Гешев - от криза до криза-1585922685.jpg

Както стана ясно от самото начало на встъпването му в длъжност, толеранс за ...

3 апр. 2020 | 17:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Велев


25 март 2020 | 18:53След като е помагал на Василев за източване на КТБ е логично да отговаря пред съда за това.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.