Висшият адвокатски съвет атакува и норми от закона за банковата несъстоятелност, свързани с КТБ

Адвокатурата оспори пред КС одържавяването на лотариите

1831 | 15 май 2020 | 14:01

Адвокатурата е оспорила новите разпоредби от закона за хазарта, с които беше въведена забрана друг освен Българският спортен тотализатор да организира лотарийни игри


Адвокатурата атакува пред Конституционния съд (КС) в един ден одържавяването на лотарийните игри и текстове от закона банковата несъстоятелност, свързани с бившата Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщава "Лекс". Висшият адвокатски съвет получи през 2015 г. с промяна в конституцията правото да сезира КС, когато установи "противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите". 

 

С първото си искане сега, адвокатурата оспорва текстове от закона за хазарта. Искането е свързано с приетите през февруари разпоредби, с които на практика лотарийните игри бяха обявени за държавен монопол. Лицензите на действащите оператори бяха отнети, а те бяха задължени да изплатят печалбите, въпреки че продажбата на билетчета беше преустановена. Хората обаче още не са си получили обещаните награди, тъй като свързаната с разследвания от прокуратурата бизнесмен Васил Божков "Ню геймс", която организираше Национална лотария, поиска да бъде обявена в несъстоятелност.

 

Адвокатурата е оспорила новите разпоредби от закона за хазарта, с които беше въведена забрана друг освен Българският спортен тотализатор да организира лотарийни игри. Тя смята, че в тази област не може да има държавен монопол, както и че има противоречие с правото на свободна стопанска инициатива и нарушение на гарантираното от конституцията право на собственост.

 

 "Изземването на стопанската дейност на частноправни субекти и осигуряването на възможност за осъществяването ѝ под формата и начина, предвиден в промените на закона за хазарта, представлява необосновано погазване на Конституцията, което ощетява не само юридическите, но и физическите лица, включително спечелилите от лотарийни игри, организирани до този момент“, пише адвокатурата.

Това дело в КС е разпределено на Атанас Семов.

 

Другото искане, което адвокатурата отправи до КС, е за противоконституционни да бъдат обявени 9 разпоредби от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН). За някои от тях самият закон директно казва, че се отнасят само за казуса с Корпоративна търговска банка, други въвеждат общи правила. Едно от основните искания е свързано с придаването на обратно действие на някои от нормите .За докладчик по това дело в КС е определен Красимир Влахов.


От категорията

Прокуратурата разпространи разговори на Божков с журналиста Огнян Стефанов: Първо ще бутна Влади...

-1593936843.jpg

Част от събраните материали представляват веществени доказателствени средства, ...

14 юли 2020 | 11:33

Милева: Божков и Цветан Василев са в заговор с политици и журналисти срещу прокуратурата

-1590830673.jpg

В следващите часове ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с ...

14 юли 2020 | 10:53

Гешев призова членовете на ВСС да подкрепят диалога между институциите

-1594804435.jpg

Според него приемането на декларацията не е изразяване на подкрепа към ...

15 юли 2020 | 12:13

Гешев: Продължаваме борбата с битовата престъпност

-1594479976.png

Една от основните задачи, които си постави Гешев при встъпването си в ...

15 юли 2020 | 10:26