"Врана" е на Фердинанд, той строи двореца с лични заеми от германския кайзер и руския император

Акад. Георги Марков: Очаквах провала на референдума в Македония с това леене на празнословие!

15353 | 1 окт. 2018 | 16:20

Противоречията не се преодоляват с магическа пръчка, как ще се помирят сърби и косовари?! Напротив, те ще донесат противоречията си в ЕС, ще го взривят отвътре. И Борисов, и Захариева се увлякоха, казва историкът


- Ще правите ли президентска партия, акад. Марков?
- Не, не! Ние говорим за единение, а самата дума "партия" означава част от нещо. В България има достатъчно много партии. Целта на нашия комитет е национална, не партийна.

- Защо тогава ви заподозряха в партийно строителство?
- Защото това е в психологията на българските политици – да не би да се получи някаква конкурентна президентска партии. Те треперят над своите привилегии. Те не могат да повярват, че когато правим инициативен комитет за национално единение, ние добре знаем, че партиите разделят и противопоставят народа и се възползват от това в борбата за власт.

- А възможно ли е въобще единение в България?
- Доста от хората, които срещам, твърдят, че това е една утопична идея. Но ние трябва да опитаме. Твърде много време мина в едно противопоставяне, в омраза. Дори и днес избухва периодично не къде да е, а в Народното събрание. Има един бивш кмет на Пловдив – Спас Гърневски, който ме връща в началото на 90-те години, като се изправи на парламентарната трибуна. Не знам защо от ГЕРБ го взеха. Може би, за да опонира на Корнелия Нинова. Или пък имаше един зам.-председател на Народното събрание, който оправда извънредния трибунал, наречен Народен съд и трябваше да подаде оставка (б.р. - Валери Жаблянов от БСП). Политиците се ровят в раните на гражданската война, а ние отбелязваме началото на стогодишнината гражданска война – това, което някога наричаха Войнишко въстание, бунтовете в края на Първата световна война. Тогава българи започват масово да избиват българи. Оттогава имаме гореща и студена война: 1923 г. - 1925 г., 1941 – 1944 г. Омразата още не е уталожена и политиците злоупотребяват. Ние казваме - „Стига!“ Стига сме пилели национална енергия, стига сме губили историческо време, трябва да работим за една благоденстваща България, трябва да се върнат младите българи, защото те са бъдещето на нацията! 

- Видяхте ли призива на ДСБ? Те настояват да се изследва политическото насилие у нас от преврата срещу Александър Батенберг, БСП да престане да чества 9 септември 1944 г.
- Еднопосочни са! Трябва да преодолеем тази българска поговорка "На чужд гроб не плачи!" Трябва да има разбиране и състрадание и за чуждата болка. Защото и от двете страни има виновни, има и невинни. Сега как е - няма разбиране, едните си плачат на 9 септември на Братската могила, другите - на 1 февруари на Параклиса до НДК. И няма разбиране! И продължават обвиненията – кой започнал пръв и кой убивал повече. А що се отнася до 9 септември, този ден затова не е вече национален празник. Това е дата от гражданската война в България. БСП трябва да разберат, че няма победители в гражданската война, всички сме победени. 45 години те честваха победата в гражданската война. Затова върнахме 6 септември като официален празник – ден, който обединява българския народ.

- Как ще коментирате референдума в Македония? Какво казаха македонците на съседите си, на Европа и на света?
- Аз очаквах този референдум да се провали, защото често ходя там и познавам обстановката. Желаното не трябва да се взима за действително! И Бойко Борисов, и Екатерина Захариева се увлякоха. Онзи ден щяха да се сбият Сърбия и Косово. Във Вардарска Македония има няколко поколения промити мозъци, които си въобразяват, че са пъпа на света с Александър Велики и строят арки. Кич! Затова не трябва да се изхвърляме със Западните Балкани. Има толкова исторически наследени противоречия в тези Западни Балкани, те няма да се разрешат в влизането на тези държави в НАТО и в Европейския съюз. Напротив, те отвътре ще взривят и НАТО, и ЕС! Как ще помирят сърбите и албанците! Във Вардарска Македония албанците са 25%, те са за европейско бъдеще, защото виждат, че това ще отвори границите към Албания и към Косово. Албанците са млад народ, те настъпват, те заселват.
Изсилиха се нашите политици да се хвалят, че вече са постигнали мира в Западните Балкани.

- Не само нашите политици говореха така, те бяха част от един парад на европейски политици, който мина през Скопие!
- С парад не става! За съжаление, има криза за лидери – не само в България, но и по света. Като гледам кои са заместили Конрад Аденауер и ген. Дьо Гол! Меркел отиде в Скопие и какво постигна – само една трета от гласоподавателите отидоха до урните. Нямат авторитет! Те идват с една нагласа, приемат желаното за действително, лее се едно празнословие. Нали и ние се надявахме на европейското сияйно бъдеще? Не доживяхме светлото бъдеще на комунизма, но не знам как ще достигнем и европейското сияйно бъдеще, особено сред Брекзит. Пак сме най-бедните.
Напрежението и омразата на Балканите остават. Много говорим за наследството на Османската империя. Вижте Турция и Гърция, а и двете страни са в НАТО от толкова години. Противоречията не се преодоляват с магическа пръчка, както мислят европейските политици. Слушах Бойко Борисов как ги очароваше колегите си от Западните Балкани. Прекалените очаквания раждат голяма разочарование, когато не се сбъднат.

- Следите ли развоя на делото за царските имоти? Питам ви, защото в една своя книга - „Международните афери на Царство България“, пишете с какви пари е строен дворецът "Врана".
- Като историк мога да кажа, че „Врана“ не е на държавата. В навечерието на Балканската война България и Сърбия преговарят, Николай II е поканен за височайши арбитър. Руският цар държи на всяка цена да има Балкански съюз. По същото време Фердинанд започва да строи двореца и задлъжнява на централната банка. Оттам през седмица започват да го бомбардират със заплашителни писма. Той извиква финансовия министър Теодор Теодоров и му казва, че трябва да вземе заем от Русия, но не държавен, а частен, за да не минава пред Думата, където царят е притиснат до стената. И Фердинанд подписва полица, че дължи на императора 3 милиона златни франка! Той не връща заема, престава да го плаща по време на Първата световна война, а по-късно Ленин заявява, че болшевиките нямат нищо общо с царизма – нито плащат да френските и английски банки, нито търсят царските заеми. Има документи за това, защото болшевиките започват да издават Крассный архив – поредица от архивите на руската тайна дипломация. Те излизат през 1918 г., когато Фердинанд още е съюзник на германския канцлер Вилхелм II. Канцлерът се ядосва, защото Фердинанд, за да сключи съюза с Германия, е взел 5 милиона марки от него и пожизнено възнаграждение, което му се изплаща. Това не означава, че Фердиданд е бил нечий агент – руски или германски, просто е взимал пари, откъдето е било възможно. Така че „Врана“ не е на държавата, за другите имоти не мога да кажа.
А Фердинанд иска петте милиона от кайзера по време на Първата световна война, защото англичаните слагат ръка на неговото наследство от майка му Клементина, което той държи в английски банки.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Най-напред пчелите...

-1462343945.jpg

Всъщност, никой не си направи труда да уведоми Народа, че една част от него ...

21 май 2019 | 10:28

Владимир Шейтанов: Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота

-1552918447.jpg

Голяма част от фирмите са с изчерпани кредитни ресурси и са в подчинено ...

21 май 2019 | 10:58

Георги Лозанов: Предизборната ни кампания - пълна скука!

Георги Лозанов: Предизборната ни кампания - пълна скука! -1558538378.jpg

И про-ГЕРБ говоренето не е по-успешно. В тази предизборна кампания то се ...

22 май 2019 | 18:18

Светлана Шаренкова: По плодовете ще ги познаем!?

-1532442676.jpg

В България неолибералният преход, освен тази ценностна подмяна, донесе и тежка ...

22 май 2019 | 17:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


1 окт. 2018 | 20:23Академик Марков, можеше да се изразите и по кратко: "Очаквах провала на референдума в Македония, щом с него се захвана Б.Борисов."


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ПИДАЛ от Банкя


1 окт. 2018 | 19:32Убити българи от невинните"жертвите" на комунизма в цифри: 1923 г. без съд и присъда са убити над 5000 комунисти и земеделци. 1924 1925 г. около 10 000 души са осъдени на различни срокове затвор. По нареждане лично на Иван Велков в софийските казарми са разстреляни и удушени над 500 души. За страната този брой е многократно по голям. 1941 г. 474 души са осъдени на различни срокове затвор. 1941 1944 г. в България са арестувани 64 354 души. На 12 461 е поискано смъртно наказание, а 7324 са осъдени на строг тъмничен затвор. Само военните съдии са осъдили на смърт 1570 войници и офицери, а на строг тъмничен затвор 1133. Убити са 9140 партизани с награда по 50 000 лв. на глава за палачите. Убити ятаци и близки на партизаните 10 930. 31 250 интернирани. 2139 изгорени къщи на партизани и ятаци. Тяхната стойност възлиза на 195 454 225 лева по тогавашния курс. За борба срещу антифашисткото движение са изразходвани 19


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Анани Ананиев


1 окт. 2018 | 19:579000 партизани убити??? Вие усещате ли какви фантасмагории пишете?... Те общо не са били толкова. Прочетете спомените на Денчо Знеполски, този, дето заедно със Славчо Трънски, почти е убит от "другарите си" след Девети септември...


скучаещ


1 окт. 2018 | 19:15Този историк, академик, не пропуска да се произнесе по всеки въпрос на деня. Не е много научно, а и не отговаря на максимата "Историята да не става слугиня на политиката".


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


plebs


1 окт. 2018 | 18:29За какъв провал на референдума в Македония говорят политици и анализатори,... Какви са тези драми, какъв е този мазохизъм! В Македония на последните няколко президентски и парламентарни избори участват не повече от 1 100 000 избиратели и никой президент или управляваща партия не са получавали подкрепа по голяма от 550 000 гласа. На референдума за присъединяване на Македония към ЕС и НАТО с ДА са гласували над 610 000 избиратели. Противниците на референдума го бойкотираха защото бяха сигурни, че ще загубят те се провалиха и правят масирана кампания за да представят провала си като победа! И да е ясно активността на албанците е само с около 4% по висока от тази на нашите съплеменници, така че трябва да се престане да се повтаря и тази фалшива мантра, която цели да внуши, че проевроатлантическата ориентация на Македония е благодарение на албанците и пряко волята на македонците! Иван Сотиров


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


1 окт. 2018 | 18:26Македонците решиха, че е по добре да държавата им да остане едно чисто местенце на Балканите, което да не е осрано от съюзи, които са достатъчно компрометирани пред целия свят.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


1 окт. 2018 | 17:19Истината е такава каквато я е описал акад.Марков!Референдумът не беше подкрепен ,защото мнозинството от имащите право на глас не бяха убедени,че това ще бъде добро решение за тях по редица причини!Какво ще стане по нататък,ще видим кое мнение ще се окаже решаващо! Самите въороси на референдума ги вкарваха в нови противоречия от геополитическа гледна точка и те решиха да не си променят статуквото ,а не толкова заради новото име !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


plebs


1 окт. 2018 | 16:25Акад. Георги Марков, агент на ДС: "Очаквах провала на референдума" Всичките ви "колеги" така казват. :)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Анани Ананиев


1 окт. 2018 | 17:16То и в Куба ЖИВЕЯТ ДОБРЕ...


Tania Pesheva


1 окт. 2018 | 16:36Аз без да съм агент на ДС го казвам същото! Просто защото познавам живота в Македония те ЖИВЕЯТ ДОБРЕ и за нищо не света няма да позволят сульо и пульо да им казва какво да произвеждат и да ядат ГМО та! Нямат никакъв проблем с пътуванията втори ръкав на Халкадики е курорта на македонците не само почиващи, но и работещи там!!