Никакви санкции няма да спрат руснаците, казва историкът

Акад. Георги Марков: Чърчил даде на Сталин Източна Европа, Сталин предаде комунистите в Западна!

27563 | 8 май 2018 | 15:44

Голямата грешка на Хитлер е, че нападна СССР. От 60 милиона жертви по време на Втората световна война, 26 милиона са граждани на Съветския съюз. Коя държава щеше да издържи на този удар на Третия райх на 22 юни 1941 г.!


- Може ли да се каже нещо ново за 9 май 1945 г., за значението на тази дата за Европа и света, акад. Марков?
- На тази дата Третият райх капитулира пред обединените нации, това са народите от Антихитлеристката коалиция, водени от тримата големи – Рузвелт, Чърчил и Сталин. Те побеждават Третия райх и слагат край на войната в Европа, която в Източна Азия и Тихия океан срещу Япония продължава до 2 септември 1945 г. Тази война опустошава Европа, служи за поука. Но след нея се оказва и, че Европа не е център на света. Европа не само е разорена, тя се разделена между двете свръхсили – Съединените щати и Съветския съюз. За разлика от Първата световна война, когато има съглашенска окупация и репарации, откъснати територии на победените, този път Червената армия не се изтегля от окупираната Източна Европа, а налага съветски модел на социализъм. Това продължи до падането на Берлинската стена. Това е особеното на Втората световна война в сравнение с Първата – светът и Европа бяха разделени, а в края й се създадоха предпоставки за започване на нова война – Студената война. Тя пак има глобални измерения, но ядреното оръжие възпира тази конфронтация да стане „гореща“.

- Защо капитулацията в Реймс на 7 май остава в сянка на капитулацията в Берлин? Само за нас, източноевропейците, ли е така?
- Англосаксонските сили и французите подписват с ген. Алфред Йодл, но Сталин не признава тази капитулация. Източният фронт е основният фронт във Втората световна война, за разлика от Първата, когато Западният фронт е основен. Сталин настоява, че Червената армия е главният инструмент на победата и правилата трябва да бъдат продиктувани в столицата на победения враг. Берлин е сринат от бомби, но сградата на Военноинженерното училище е оцеляла и капитулацията е подписана там. Архитектурата на следвоенна Европа също се изгражда тук – в оцелелия дворец на престолонаследника в близкия до Берлин Потсдам. С тази втора капитулация Сталин демонстрира самочувствие – дава да се разбере, че той няма да се изтегли. Чърчил и Хари Труман (Рузвелт е починал преди месец) се опитват в Потсдам да намалят цената, да не „предадат“ поляците. Труман казва на Сталин – вземи ги другите, но недей да пипаш Полша, защото имаме 7 милиона поляци в Съединените щати и те са важни гласоподаватели.

- Политиците никога не престават да мислят за следващите избори. Чърчил също мисли за гласоподавателите, във Великобритания е задграничното полско правителство.
- Там обаче отношенията са обтегнати, след като през 1943 г. се разкрива Катинското клане и Сталин го приписва на германците. Премиерът ген. Сикорски протестира заради загиналите 11 хиляди полски офицери, скъсва отношенията със Съветския съюз, но позицията на Чърчил е друга. Той не иска да си разваля отношенията с Чичо Джо, както наричат Сталин, защото Червената армия му трябва. Тя е силата на Източния фронт. Ген. Сикорски обаче продължава линията си и самолетът му пада при излитането от летището в Гибралтар. Наследникът му е убеден от Чърчил и Рузвелт да възстанови отношенията със Сталин. Така е в голямата политика. Няма морал.

- Защо Италия е призната за страна победителка, въпреки че нейни войски воюват срещу Червената армия в Сталинград, а България – не, въпреки Дравската епопея?
- Пак заради политиката на големите и на Чърчил в частност. Той има слабост към Мусолини още от 20-те години на ХХ век. И двамата са убедени антикомунисти. През 1926 г. Чърчил дори казва, че ако той е живеел в Италия, естествено, щял да бъде фашист. Но след това се променят нещата. Чърчил е снизходителен към фашистка Италия, която капитулира още през септември 1943 г. Италия е окупирана от съюзниците, но в същото време е призната за съвоюваща страна. Италия, която е част от оста Рим – Берлин – Токио! При дележа на Европа Чърчил се спазарява със Сталин италианците да не плащат репарации. В Италия има силно партизанско движение. Там, както и във Франция, има опасност комунистите не само да дойдат на власт, но и да останат на власт. Сталин обаче вече не се интересува от световната пролетарска революция на Ленин, вече е разпуснал Коминтерна. Той вече сменя политиката, иска буферна зона, иска държави, подчинени на Съветския съюз в Източна Европа. Казва, след Първата световна война вие създадохте санитарна зона срещу съветската държава, сега пък аз ще създам моя санитарна зона. И след като Червената армия е в Източна Европа, както американците са в Италия, се приема политиката на свършените факти. Тримата големи предрешават съдбата на народите без изобщо да ги питат.

- Но Сталин на практика предава комунистите в Италия, Франция и Гърция.
- Предава ги без да му мигне окото. Когато Червената армия навлиза в България, тя спира до Горна Джумая, изобщо не излиза на Бяло море, където българската армия е до 28 октомври 1944 г., до подписването на примирието в Москва. Сталин се съобразява с „процентите“, които е договорил с Чърчил. Чърчил казва – за моята империя е важна Гърция, Източното Средиземноморие е пътят към Индия, накажи българите. Чърчил ни мрази още от Първата световна война, когато го проваляме в операцията при Дарданелите. Гръцките комунисти тогава държат две трети от територията на страната, там има силно партизанско движение. Чърчил стоварва десант в Атина, подкрепя роялистите и се разправя с комунистите. В страната избухва гражданска война и се води до 1949 г.! В дневника на Георги Димитров има такава негова реплика към Сталин – другарю Сталин, гръцките комунисти се надяват на помощ. Но Сталин се е разбрал с Чърчил! Този дележ остава в сила до падането на берлинската стена. Нима Западът се намеси през 1956 г. в Унгария и през 1968 г. в Чехословакия?!

 

- В историята няма „ако“, но не мога да не попитам възможен ли бе друг изход във Втората световна война?
- Фаталната стъпка и на Наполеон, и на Хитлер е войната с Русия. Това е огромна държава, която отстъпва територия, за да печели време. Хитлер, разбира се, познава историята. Той казва – армията на Наполеон е била на коне, ние сме на танкова, бързо ще превземем Москва. Качеството ще победи количеството, казва Хитлер. Но стана обратното. Хитлер няма петрол, няма гориво за танковете. Германците нямат ресурси да победят останалата част на света. Ами Съединените щати! САЩ произвеждат танкове, колкото всички други воюващи. Те са една огромна работилница, с огромни ресурси, която никой не бомбардира. Така че голямата грешка на Хитлер е, че нападна Съветския съюз. Това пък е голямата победа на Чърчил, той казва за 22 юни 1941 г., че това е най-щастливият ден в живота му.

- Днешна Русия обаче загуби влияние в точно тези територии, които във Втората световна война, а и по времето на Наполеон, са запазили „сърцето й“ - Москва. Загуби Украйна, загуби Грузия, на път е да загуби Молдова.
- Руснаците имат един атавистичен страх, че ще бъдат нападнати. Било от изток, било от запад. Били са 150 години под монголско иго, преживяли са Наполен и Хитлер. Путин с това печели. Той казва – те унищожиха Съветския съюз, който се разпадна, искат да се разпадне и Русия. Руснаците са континентална империя. Когато се издигне един завоевател и се огледа, накрая опира пак до Русия. И я напада. Трябва да се познава историята и народопсихологията. Никакви санкции няма да спрат руснаците. Ако на американците им спреш „Макдоналдс“, те ще обкръжат Белия дом. Руснаците ще останат на хляб, сланина и водка, но няма да се предадат. Американците и западноевропейците са нещо друго. Когато американците търпят поражение при Ардените и губят 17 000 души, Рузвелт получава нервна криза по време на пресконференция в Белия дом. Той вика ген. Гроувс, който ръководи атомния проект, и го пита – къде е атомната бомба, за да я хвърлим срещу Берлин! Американците не понасят човешки загуби, това е слабото им място. От 60 милиона жертви по време на Втората световна война, 26 милиона са граждани на Съветския съюз. Коя държава щеше да издържи на този удар на Третия райх на 22 юни 1941 г.! Така че нашите русофоби, са хванат да четат малко повече история, да не се подиграват с Дядо Иван, нищо че Чичо Сам им е много симпатичен с разни фондации.

 

 


От категорията

Тотев полетя от Вавилонската кула

Тотев полетя от Вавилонската кула -1547832296.jpg

Стартът на Пловдив 2019 е емблематичен пример как една прекрасна възможност за ...

18 ян. 2019 | 19:23

Ето интервюто на ген. Румен Радев в "Преса", което Цветанов размаха от парламентарната трибуна

Интервюто на Румен Радев като зам.-командир на ВВС от 18 декември 2012 г., публикувано във в. "Преса".-1547738939.png

Най-добре е правителството да купи нов "Ф/А 18 Супер Хорнет“ или ...

17 ян. 2019 | 17:42

Как Цветанов предизвика буря във фейсбук с интервю във в. "Преса"

Снимка "Канал 3"-1547733531.jpg

Ако някой се чуди защо са ни вестници - ето за това - за да има памет, за да ...

17 ян. 2019 | 15:57

Мирела Костадинова: Иван Андрейчин – некоронованият крал на модернистите и непризнатите

Иван Андрейчин-1547809978.jpg

Той е писател и поет, преводач, стилист и критик. Учителства цели тридесет ...

18 ян. 2019 | 12:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


9 май 2018 | 15:35Западните политици и САЩ още не са си направили реални изводи и поуки от тра гичните нашествия на Наполеон и на Хитлер към Русия !На път са да направят фаталната грешка на своята химера за еднолично господство над планетата ,след което те ще изчезнат от нейното лице!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


8 май 2018 | 20:15http: pogled.info svetoven tereza mei i nai karvavite imperii.93394 Поглед.инфо Едва ли Тереза Мей е имала време да прочете всичко от Чарлз Дикенс, но пропагандният и подход в политиката напомня една негова мисъл, че и най студеното сърце, и най приспаните чувства могат да се трогнат от страданието на едно единствено човешко същество. Изглежда, че тя търси имено този емоционален ефект със "случая Скрипал". Парадоксалното е, че и днес твърдението на именития писател е валидно с пълна мяра, докато страданията на милиони други жертви, белязали съдбата на цели народи, често се приема от обръгналото човечество като статистика на ежедневието.. Разбира се, не неглижирам акта срещу Сергей Скрипал и дъщеря му, който и да го извършил, но нечовешки ми звучи и гласът на Т. Мей на фона на трагичната смърт на 150 е милиона жертви на Британската империя в бившите и колонии. Нека погледнем кратката статистика в цифри на най кървавите импер


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


8 май 2018 | 20:13ОКУПАЦИЯ ИЛИ ВТОРО ОСВОБОЖДЕНИЕ: ПЛАНЪТ НА ЧЪРЧИЛ ЗА ТУРСКА ИМПЕРИЯ В НАШАТА СТРАНА ПРЕЗ 1944 Е СПРЯН ОТ РУСКАТА АРМИЯ ПРИСТИГНАЛА В БЪЛГАРИЯ!!! 1944: Русия влиза в България, за да спре турска окупация, предложена от Чърчил http: bultimes.com 1944 rusiya vliza v balgariya za da spre turska okupatsiya predlozhena ot charchil Не е майтап. Истина е. Към края на войната (1944) Чърчил е предлагал от 30 50 турски дивизии (една дивизия е 10,000 15, 000) да нахлуят в България, а Сталин е бил категорично против. Всичко това го има запазено в преписките между Чърчил и Сталин. СССР просто изпреварва Великобритания. Скрита част от историята, излезе наяве в архивите на руските служби Оказва се, че на 5 септември 1944 г. СССР е решил да влезе в България, но не за да я окупира, а за да предотврати турско нахлуване. Това личи от писма на Чърчил до Сталин, който предложил директно да се вкарат турски войски в България, а не да влиза СС


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


8 май 2018 | 20:13http: www.pan.bg view_article 4 389941 OKUPACIYA ILI VTORO OSVOBOZhDENIE PLANYT NA ChYRChIL ZA TURSKA IMPE ОКУПАЦИЯ ИЛИ ВТОРО ОСВОБОЖДЕНИЕ: ПЛАНЪТ НА ЧЪРЧИЛ ЗА ТУРСКА ИМПЕРИЯ В НАШАТА СТРАНА ПРЕЗ 1944 Е СПРЯН ОТ РУСКАТА АРМИЯ ПРИСТИГНАЛА В БЪЛГАРИЯ!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


8 май 2018 | 20:11Червената армия на СССР воюва три години сама срещу Вермахта Тъй като съветската победа не може да бъде скрита или отречена, се правят опити тя да бъде обезценена, като се подчертава, че е била постигната с неоправдано големи жертви. Без съмнение разгромът на хитлеристката военна машина изискваше големи усилия и жертви от съветските народи. Нека да припомним на тези, които са забравили, че Вермахтът, преди да нападне СССР, разгроми армиите на демократичните капиталистически държави в Европа. Австрия не оказа никаква съпротива. Без нито един изстрел капитулира и Чехословакия, въпреки че нейната армия беше отлично въоръжена и тя успя да мобилизира над 1 милиона души за рекордно кратък срок. Полша мобилизира над 1 милион души и оказа съпротива около един месец. Франция, Белгия и Холандия мобилизираха над 5 милиона души и се съпротивляваха до лятото на 1940 г. Дания и Норвегия оказаха символична съпротива. Въоръжените сили на Юг


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


8 май 2018 | 20:09https: worldtodaybg.com МЮНХЕНСКИЯТ СГОВОР ОТ 1938 ИЛИ КОЙ Е ПРИЧИНАТА ЗА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА 06.10.2013 · by Светът днес · in История. · 897120109Точно преди 75 години европейските държави предадоха славянска Чехословакия и буквално нахраниха с нея Хитлер. С това завърши подготовката на нацистка Германия за войната срещу Съветска Русия. 00008azfКогато става дума за началото на Втората световна война, британците и европейците започват да крещят силно, че отговорността за началото й в еднаква степен трябва да се понесе от Германската империя и от СССР. Но, струва си да отбележим, че всички подобни възгласи са най вече насочени към съвременния гражданин, който не се интересува от детайлите и подробностите на изминалите години. Защото всеки неутрален историк прекрасно знае, че фактическото начало на Втората световна война е предателството към Чехословакия от такива държави като Англия, Франция и отчасти САЩ, които позволяват н


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


8 май 2018 | 17:45Не е ясно защо митът, че Чърчил и Сталин били ''поделили'' континента среща опора и се пропагандира дори и от научната общност у нас. Важно е да се отбележи САМО у нас. Наистина неангажиращ разговор за това е бил воден от Чърчил към Сталин, наистина има паметна бележка запазена като артефакт, но нищо не е било скрепено нито с договор, нито с някакви конкретни действия в тази насока. Чърчил говори на Сталин на ангро (най вероятно и двамата са били почерпани) за някакви ''сфери на влияние'' по държави в смешни съотношения като 80 20 или 60 40, без да уточни какво точно той влага в тази понятия и тези съотношения. На което Сталин неловко се засмива, вероятно считайки своя партньор за луд човек.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


9 май 2018 | 09:16Не зная КОЙ стой зад псевдонима, но когато не излизате с името си не би следвало да поставяте под съмнение фактите, изнесени от един академик. Точно академик Георги Марков знае много, много повече от проф.Божидар Димитров!


Tania Pesheva


8 май 2018 | 15:58БРАВО НА АКАДЕМИК ГЕОРГИ МАРКОВ! БРИЛЯНТЕН АНАЛИЗ! ТОЧНО ТАКА, ТРЯБВА ДА СЕ ПОЗНАВА НАРОДОПСИХОЛОГИЯТА И ИСТОРИЯТА, А НЕ ДА СИ НА ХРАНИЛКА НА РАЗНИ АМЕРИКАНСКИ ФОНДАЦИИ И ДА СЕ ПРИКАЗВАТ ГЛУПОСТИ!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


8 май 2018 | 15:54Точно така ЧЪРЧИЛ Е В ОСНОВАТА НИЕ ДА ОСТАНЕМ ПОД СТАЛИНСКИЯ БОТУШ! АНГЛИЯ ВИНАГИ МНОГО НИ Е МРАЗЕЛА И ТО ЗАРАДИ РАЗГРОМА НА ФЛОТАТА ИМ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ СЛЕД ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. АНГЛИЯ ВИНАГИ Е ДЪРЖАЛА НА ГЪРЦИЯ, ЗА ДА ИМА ИЗЛАЗ НА БЯЛО МОРЕ ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.