Едва ли президентът Радев ще откаже да подпише указа и ще послуша съвета на Плевнелиев, смята българският историк

Акад. Георги Марков: Гешев е професионалист! Не може улицата да определя кой да е главен прокурор!

19771 | 26 окт. 2019 | 19:29

Омръзна ми "соросоиди" да пренаписват историята. Тези хора са предубедени, да не кажа подкупени. Те получават още една заплата от определени чужди фондации и каквото им посочи Големият брат – това е!


Преди месец шестима представители на научните среди, сред които и академик Георги Марков, излязоха с позиция в подкрепа на номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и срещу опитите за натиск над институциите, отговорни за провеждане на процедурата.

Потърсихме академик Марков за коментар след избора на Иван Гешев за "обвинител №1" от кадровия орган на съдебната власт.

- Акад. Марков, ВСС избра с голяма категоричност Иван Гешев за главен прокурор. Преди месец Вие и няколко представители на академичните среди го подкрепихте. Какви са очакванията Ви от него?
- Надявам се, че той ще издигне авторитета на прокуратурата спрямо другите институции, за да не му дават разтегливи оценки, защото главният прокурор трябва да има силен авторитет, да е меродавен и да всява страхопочитание. В САЩ, както знаете, министърът на правосъдието е главен прокурор. В най-голямата демокрация на света. Защото виждам тези, които стоят на "Орлов мост" и пречат на движението и се правят на демократи, забраят какво е в САЩ – тяхната любима държава. Подкрепям Иван Гешев, защото е професионалист и си върши работата. Надявам се, че така ще продължи и занапред.

- Смятате ли, че очевидният политико-икономически натиск, на който бе подложена цялата процедура, а сега ще се насочи срещу президента, може и да успее, ако Румен Радев откаже да подпише указа?
- Едва ли президентът Радев ще откаже да подпише указа и ще послуша съвета на Плевнелиев, защото това е отлагателно вето. Това означава да бъде върнато решението, нови протести, преизбиране. Щом Прокурорската колегия го иска, значи той има качества. Аз съм "за" професионализма. Омръзна ми тази партийност, защото партиите преди да вземат властта говорят за професионалистите – "ще им дадем път", след което, като дойдат на власт, започват разни партийни назначения, разни "калинки" и разни некадърници. След като той е професионалист, значи трябва да бъде главен прокурор, а не някой от "еколозите" или тези на "Орлов мост" да определят това.

- Може ли улицата да диктува кой да е главен прокурор? И няма ли риск пред държавността, ако този процес продължи - след две години ще има избор на председател на ВКС?
- Улицата не трябва да диктува нищо. Тълпата не е народ. Да се съберат 200-300 души на "Орлов мост" и да казват – ние имаме право – не нямате право, вие ощетявате правата на над 200 хиляди души, които не могат да пътуват за "Дружба" и за "Младост". Категорично смятам, че полицията трябваше да ги разгони. Така е в една Германия, например, там дори изкарват и водни оръдия. Говорим за нерегламентиран протест. Те имали права – стига вече – 30 години минаха. Люшна се махалото – от едната в другата крайност, станало е слободия. Не може улицата да определя кой да е главен прокурор.

- Защо всъщност подкрепихте открито Иван Гешев още след неговото номиниране, при това бяхте доста остър в позицията, която изразихте?
- Защото и аз съм потърпевш от такива, които са създадени от една фондация. Тази фондация вече има кадри и в политиката, и в науката, и в културата – т.нар. "соросоиди". Омръзна ми те да пренаписват историята и те да казват как тя да се пише. Тези хора са предубедени, да не кажа подкупени. Те получават още една заплата от определени чужди фондации и каквото им посочи Големият брат – това е. А после се правят на демократи.

- Кой се страхува от това начело на прокуратурата да има магистрат, прокурор, на когото се довериха голяма част от неговите колеги - прокурори, следователи, служители на МВР и специалните служби? - Тези хора, които 30 години са безнаказани. Това е един голям порок на нашето общество. Затворите са пълни с разни джебчии, кокошкари и т.н., а такива като Баневи, Арабаджиеви, които напоследък взеха да протестират, че имат човешки и граждански права, никой не ги закачаше. Тези първенюта, които купуват яхти, разни скъпи коли и частни самолети. Крайно време е да слязат на земята и да понесат своята наказателна отговорност.

- Визитата на Иван Гешев и Сотир Цацаров в Съединените щати, може ли да е знак, че предстоят интересни процеси у нас, свързани с разместване на обществено-политическите пластове или това е една рутинна, работна визита?
- За мен това е напълно рутинна визита. Който и да бъде главен прокурор ще го направи – както преди се посещаваше Москва.


____
Акад. Георги Марков е български историк, академик, автор на множество публикации и книги на историческа тематика. Бивш директор на Института по история на БАН.

 

Източник: Правен свят, http://legalworld.bg/82955.glavniiat-prokuror-triabva-da-vsiava-strahopochitanie.html


От категорията

The National Interest: Съгласието на САЩ за „Северен поток-2“ би било победа за Путин

-1614181083.jpg

Самозаблудата на онези европейци, които, макар Москва да ги е смущавала и ...

24 февр. 2021 | 17:31

Владимир Костов: Залогът на изборите - новият национализъм

-1469249999.jpg

На мястото на глобализма, или в конкуренция с глобализма, в съвременния свят се ...

23 февр. 2021 | 15:09

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген-1614152104.jpg

За периода от 10 години, след първия ни официален отказ през месец септември ...

24 февр. 2021 | 09:34

Проф. Коста Костов: Националният план за ваксинация върви тромаво и на места - хаотично

Проф. Коста Костов Снимка: Агенция "Фокус"-1614176570.jpg

С ваксината на AstraZeneca трябва да се ваксинират по-млади хора, на възраст ...

24 февр. 2021 | 16:21