Борисов да внимава да не бъде употребен от Ердоган, предупреждава той

Акад. Георги Марков: Председателството ще покаже, че сме достойни европейци!

2337 | 11 ян. 2018 | 07:46

Не трябва да даваме прекалено големи надежди на Западните Балкани и министър-председателят да не се увлича, смята историкът


 

Председателството на Европейския съюз е шанс България да се покаже като една европейска държава с древна история и цивилизация. След влизането ни в ЕС през 2007 г. съвсем логично беше България да стане и ротационен председател на Съвета на ЕС. Това е едно събитие, което не се е случвало досега в страната ни. В София ще се съберат представители на други 27 европейски държави. Като историк не съм очаквал някога, че можем да бъдем домакини на събитие от такъв ранг.

 

Понякога заради някой дребен инцидент имиджът на България много бързо може да бъде развален. Надявам се, че през следващите шест месеца ние да успеем да го поправим и подобрим. Европейците трябва да разберат, че България заслужено е приета в тяхното семейство.

 

Западните Балкани не трябва да са в пакет

 

Задължително е да сме и реалисти и да не храним прекалено големи надежди свързани с европредседателството. Също така не трябва да даваме и прекалено големи надежди на Западните Балкани и министър-председателят Бойко Борисов да не се увлича. Те са приоритет, но не трябва да ги събираме в един пакет, защото Западните Балкани са понятие възникнало в края на миналия век. Държавите в този регион са много различни. Трябва да си даваме ясно сметка, че те не могат да заместят икономиката на Великобритания, която ще напусне Евросъюза заради Брекзит. В никакъв случай не трябва безусловно да се приемат в ЕС страните от Западните Балкани.

 

Това важи с особена сила за Сърбия, имайки предвид тяхното пренебрежително отношение към нас и факта, че продължават да не спазват правата на нашите сънародници от Западните покрайнини.

 

Борисов да внимава да не бъде употребен от Ердоган

 

Трябва да внимаваме и по отношение на Турция. Настроенията в Австрия, Германия, Холандия и други държави са твърдо против нейното приемане в ЕС. Ако премиерът Борисов играе ролята на посредник, при това неупълномощен от всички посредник, има опасност тези държави да ни покажат червен картон за еврозоната и Шенген.

 

За съжаление онази кемалистка и светска Турция вече не съществува. Освен ислямизма там през последните години сила набира и неосманизмът. Да държим отворени очите си за тези предизвикателства. Свидетели бяхме на поредното при откриването на реставрираната Желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул на 7 януари, броени дни преди официалния старт на нашето европредседателство. Тогава президентът Реджеп Ердоган не пропусна да говори за османското минало, представяйки го като епоха на религиозна толерантност, чийто символ е храмът на цариградските българи. При днешното състояние на отношенията между Турция и Запада (САЩ и ЕС), ние нямаме авторитета и силата да играем ролята на един „честен посредник“, както казва Ото фон Бисмарк на Берлинския конгрес.

 

Съществува опасност България да бъде употребена от Ердоган и това да предизвика антибългарски настроения в другите страни. Ако не равноправност, поне равнопоставеност Очаквам, че нашето председателство ще се започни с нещо полезно. Хубаво би било да не се разширява кризата във взаимоотношенията между държавите-членки. Да се намери равновесието между бившите социалистически страни и Запада, защото ние все още оставаме разделени на Източна и Западна Европа. Създава се погрешното впечатление, че едва ли не, само ние източноевропейците се възползваме от членството, а забравяме, че богатият Запад се възползва от нашата работна ръка, нашите мозъци, нашия пазар и суровини. Надявам се, че след шест месеца, когато приключи председателството на София, ако не равноправност, да има повече чувство за равнопоставеност.

 

Източник БГНЕС

 


От категорията

Проф. Иван Илчев: Тече световно пренареждане на силите, България има интерес да е част от сплотен ЕС

-1526848536.jpg

Каквито и вини да вменяваме на нашите политици едно трябва да им се признае - ...

21 септ. 2018 | 17:43

„Вашингтон пост“: Македония е малка страна с голям руски проблем

Зран Заев и Джим Матис в Скопие-1537534101.jpg

Путин обаче ще продължи да се намесва и да се опитва да подкопае Запада и ...

21 септ. 2018 | 15:47

Райна Кабаиванска: Не се връщам към миналото, мечтите продължават цял живот (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1537607668.jpg

Първите 7 години са наистина много важни – семейството е нещо много важно, това ...

22 септ. 2018 | 12:13

Проф. Андрей Пантев: На 22 септември ние окончателно махаме духовните фесове от главите си

Проф. Андрей Пантев: На 22 септември ние окончателно махаме духовните фесове от главите си-1537596799.jpg

С този акт България вече стои „барабар Петко с мъжете” – наравно с всички ...

22 септ. 2018 | 09:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


11 ян. 2018 | 11:07Много добър анализ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.