Борисов да внимава да не бъде употребен от Ердоган, предупреждава той

Акад. Георги Марков: Председателството ще покаже, че сме достойни европейци!

2223 | 11 ян. 2018 | 07:46

Не трябва да даваме прекалено големи надежди на Западните Балкани и министър-председателят да не се увлича, смята историкът


 

Председателството на Европейския съюз е шанс България да се покаже като една европейска държава с древна история и цивилизация. След влизането ни в ЕС през 2007 г. съвсем логично беше България да стане и ротационен председател на Съвета на ЕС. Това е едно събитие, което не се е случвало досега в страната ни. В София ще се съберат представители на други 27 европейски държави. Като историк не съм очаквал някога, че можем да бъдем домакини на събитие от такъв ранг.

 

Понякога заради някой дребен инцидент имиджът на България много бързо може да бъде развален. Надявам се, че през следващите шест месеца ние да успеем да го поправим и подобрим. Европейците трябва да разберат, че България заслужено е приета в тяхното семейство.

 

Западните Балкани не трябва да са в пакет

 

Задължително е да сме и реалисти и да не храним прекалено големи надежди свързани с европредседателството. Също така не трябва да даваме и прекалено големи надежди на Западните Балкани и министър-председателят Бойко Борисов да не се увлича. Те са приоритет, но не трябва да ги събираме в един пакет, защото Западните Балкани са понятие възникнало в края на миналия век. Държавите в този регион са много различни. Трябва да си даваме ясно сметка, че те не могат да заместят икономиката на Великобритания, която ще напусне Евросъюза заради Брекзит. В никакъв случай не трябва безусловно да се приемат в ЕС страните от Западните Балкани.

 

Това важи с особена сила за Сърбия, имайки предвид тяхното пренебрежително отношение към нас и факта, че продължават да не спазват правата на нашите сънародници от Западните покрайнини.

 

Борисов да внимава да не бъде употребен от Ердоган

 

Трябва да внимаваме и по отношение на Турция. Настроенията в Австрия, Германия, Холандия и други държави са твърдо против нейното приемане в ЕС. Ако премиерът Борисов играе ролята на посредник, при това неупълномощен от всички посредник, има опасност тези държави да ни покажат червен картон за еврозоната и Шенген.

 

За съжаление онази кемалистка и светска Турция вече не съществува. Освен ислямизма там през последните години сила набира и неосманизмът. Да държим отворени очите си за тези предизвикателства. Свидетели бяхме на поредното при откриването на реставрираната Желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул на 7 януари, броени дни преди официалния старт на нашето европредседателство. Тогава президентът Реджеп Ердоган не пропусна да говори за османското минало, представяйки го като епоха на религиозна толерантност, чийто символ е храмът на цариградските българи. При днешното състояние на отношенията между Турция и Запада (САЩ и ЕС), ние нямаме авторитета и силата да играем ролята на един „честен посредник“, както казва Ото фон Бисмарк на Берлинския конгрес.

 

Съществува опасност България да бъде употребена от Ердоган и това да предизвика антибългарски настроения в другите страни. Ако не равноправност, поне равнопоставеност Очаквам, че нашето председателство ще се започни с нещо полезно. Хубаво би било да не се разширява кризата във взаимоотношенията между държавите-членки. Да се намери равновесието между бившите социалистически страни и Запада, защото ние все още оставаме разделени на Източна и Западна Европа. Създава се погрешното впечатление, че едва ли не, само ние източноевропейците се възползваме от членството, а забравяме, че богатият Запад се възползва от нашата работна ръка, нашите мозъци, нашия пазар и суровини. Надявам се, че след шест месеца, когато приключи председателството на София, ако не равноправност, да има повече чувство за равнопоставеност.

 

Източник БГНЕС

 


От категорията

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

Проф. Николай Радулов: МВР е във фактически разпад! Разрушенията са трагични

-1443951516.jpg

Вече и дума не може да става за промяна или за реформа. А за нулиране на ...

13 юни 2018 | 17:00

„Ню Йорк Таймс“: Упадъкът на американската империя

-1505295691.jpg

„Най-лошото човешко същество, което някога е заемало този пост“ - така описва ...

19 юни 2018 | 16:11

Валерия Велева: Едните ги убива Системата, другите танцуват върху мъката на майките!

-1448546816.jpg

У нас, в най-бедната и най-корумпирана страна на ЕС, овластените чиновници са ...

19 юни 2018 | 13:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


11 ян. 2018 | 11:07Много добър анализ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.