На 5 октомври е началото на Балканската война, припомня историкът

Акад. Георги Марков: Вече 140 години македонският въпрос остава отворен

12622 | 6 окт. 2019 | 17:25

Историците в Скопие са в едно много трудно положение, при тях да си македонец е професия, те си изкарват хляба, казва той


Интервю на акад. Георги Марков в ефира на радио "Фокус"

 

- Академик Марков, кажете ни каква е символиката на датата 5 октомври 1912 година. 

- Това е началото на нашата Освободителна първа Балканска война. Записано е и в Манифеста, тя продължава незавършеното дело на Освободителната война. Тя се стреми да възстанови целокупна България от Санстефанския договор за мир, която беше разпокъсана на Берлинския конгрес. Така че войната е освободителна, тя е всенародна. Самият Джеймс Баучер, кореспондент на вестник „Таймс“, пише, че „българите сякаш не отиват на война, а на сватба – с песни, със знамена, с гайди и с хора“. Такава е радостта. Има нещо възрожденско при общата мобилизация. То е всеобщ стремеж да се отиде към война с вековния враг. Представете си, това са поколения наред. 500 години българинът е нямал право да носи оръжие, освен като хайдутин и четник в планината, и сега се изправя срещу Османската империя, която по онова време все още е на три континента – от Адриатика до Персийския залив. В Цариград подценяват силата на Балканския съюз, начело с България, тъй като те гледат високомерно на бившата рая. Смятали, че войната ще приключи до един месец в полза на Високата порта. Но изненадата е голяма, особено в решителните боеве, когато нашите войници надделяват не само тактически, не само като бойци, но и като боен дух.


- Казахте, че Балканската война е продължение на едно незавършено дело. Успява ли обаче това дело в края на краищата да бъде завършено изцяло?
- Не успява, защото първата Балканска война има продължение – втора Балканска война. Още в съюзните договори цар Фердинанд и българското правителство допускат едно предоверяване на договорите за съюз с Гърция, със Сърбия и с Черна гора. Смятало се е, че след като има договори, те ще бъдат изпълнени. Още от самото начало на войната Сърбия и Гърция работят за заграбване на повече земи в Македония и за установяване на обща граница между Вардар и между Охридското езеро, което не е предвидено в съюзните договори. Така че има едно предоверяване, едно късогледство на българските политици. Би трябвало да знаят, че съседите няма да изпълнят съюзните договори, България ще понесе главната тежест на войната, ще даде най-много жертви от съюзниците. През това време съюзниците ще използват, че България поема тежестта на войната в Тракия, и по един лесен начин ще завземат голяма част от Македония, която ще обявят вече за своя, въпреки съюзните договори.


- Какво на практика се случва с Македония след края на двете Балкански войни?
- Със сигурност Македония попада в огромната си част под властта на нови поробители – на Сърбия и Гърция. Заради това е описано от Димитър Талев как неговите роднини отиват в черквата, палят свещи и казват – то сега какво стана, то това е по-лошо от турско. Защото в Османската империя българите са били признавани в Македония, като преобладаващо население, те са имали училище, имали са и черкви. А новите завоеватели – Сърбия и Гърция, не признават, че има българи в Македония. И започва едно масово преследване. Най-напред са изгонени митрополитите, има арестувани, учители, убити са български войводи. Започва един терор, който се оказва по-страшен, отколкото властта на Османската империя. И това всъщност предизвиква и втората Балканска война, която ние я знаем като Междусъюзническа. Точно това, че Сърбия и Гърция не изпълняват договорите и че преследват българите в Македония.


- Тогава ли е поставено началото на този вечен спор, който и в момента е на дневен ред с нашите братя от днешна Северна Македония?
- Македонският въпрос съществува от 140 години, от Берлинския конгрес. Защото Македония е откъсната от Княжество България. И изглежда, че той все още не е решен. Защото, когато кажем въпрос, това е нещо, което не е решено. Има много натрупано като историческо наследство, а то не може да бъде изведнъж проумяно от нашите братя оттатък от Вардарска Македония. Още повече, че докато е крал Александър, който заявява на българите в Македония – вие сте прави сърби, трябва да бъдете такива, имаше съпротива срещу великосръбския шовинизъм. Но след Втората световна война Тито беше много по-коварен. Той хвана от Коминтерна формулата за македонската нация. Каза да, вие не сте сърби, но не сте и българи, вие сте македонци. И така в Скопие взеха македонизма като щит. Аз ги разбирам в онези страшни времена, когато българите са били изтребвани и хвърляни в лагери и затвори, македонизмът е бил щит, за да се спасят. Но вече отдавна я няма Югославия. Би трябвало Скопие да проумее, че когато говорим за обща история до края на Втората световна война, тази история е българска. И Илинденско-Преображенското въстание е българско, и Гоце Делчев и другите герои отдавна са се самоопределили като българи. Моята теза е, аз не карам някой да не се пише македонец, това е негово право. Обаче това не означава, че техните деди не са били българи. Там е драмата на нашите братя. Те се пишат днес македонци, обаче техните предци са българи.

 

- Знаете, че сега в момента работи една съвместна историческа комисия. Оптимист ли сте за нашите двустранни отношения?
- Аз ги познавам историците от Скопие и изразих още преди две години опасение, че историците ще бъдат пак употребени от политиците, тъй като историците в Скопие са в едно много трудно положение, при тях да си македонец е професия, те си изкарват хляба. Представете си, вие четете основно турски документи от края на 19 – началото на 20 век. Там пише как се преследват чети в Македония. Разбира се, има малко сръбски, малко гръцки чети, но мнозинството от четите са български. Тези историци от Скопие зачеркват „българска чета“ и пишат „македонска чета“. Там основно в турските документи навсякъде пише „българи“ войводи и четници, с имената – къде, как, убити, ранени и т.н. Обаче днешните скопски фалшификатори пишат – „български чети – македонски чети“, „българи“ стават „македонци“. Дори и „Железният светилник“ на Талев – голям българин, пише за българи, и в „Илинден“ и неговата тетралогия те пишат навсякъде „македонци“. Това е една фалшификация на историческата истина, ние не можем да я приемем. Ние не можем да правим компромиси с историята, както става в политиката и в дипломацията. Надявам се, че българските политици няма да се подадат на нечий натиск на някой голям брат и ще отстоят истината в историята. Защото не бива да ставаме съучастници на подобни фалшификации.

 


От категорията

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган-1594280141.jpg

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на ...

9 юли 2020 | 10:39

Иван Палчев: Хей вожде, стани и викни!

Иван Палчев: Хей вожде, стани и викни!  -1594392740.jpg

И уж всички управляващи и присъдружни влъхви знаят върховната държавна тайна ...

10 юли 2020 | 17:47

Мирела Костадинова: Херман Шкорпил прави последното си археологическо проучване в Тревненския балкан

 Херман Шкорпил-1594377943.jpg

Когато му посочили къде се е намирал стария манастир, той категорично заявил, ...

10 юли 2020 | 13:45