Със смяна на портрети и рушене на паметници няма да променим историята

Акад. Георги Марков: Западна Европа се запази, защото бе пожертвана Източна. Цинична сделка!

75626 | 8 май 2020 | 21:14

Чърчил разделя Югоизточна Европа до проценти и с видимо злорадство оставя България в съветската зона. Но да оставим настрана България, бяхме съюзници на Третия райх. Полша бе първата жертва на Хитлер, но и нея Чърчил и Рузвелт харизаха на Сталин


- Академик Марков, на 9 май отбелязваме 75 години от капитулацията на нацистка Германия. Забелязвате ли нов нюанс в тазгодишните чествания? След 75 години мир на Стария континент забравената дума „война“ се споменава все по-често, макар и в контекста на невиждана от поколения пандемия.

- Отбелязваме 75 години от края на войната в Европа, защото, знаете, тя продължава срещу Япония и след 9 май 1945 година.  
Пандемията наистина наложи своя отпечатък. На Червения площад няма да има парад, нито честване край Триумфалната арка, нито в Лондон, където също обикновено отбелязват датата, макар и не толкова шумно. За американците датата е 2 септември.
Важното е, че трябва да се избегне противопоставянето на Деня на победата на Деня на Европа. Без Деня на победата нямаше да я има Европа такава, каквато е днес. Тя щеше да бъде друга, нова Европа, такава, каквато я е виждал Хитлер.  
България не е победителка в тази война. Тя е победена, както и в Първата световна война, но с по-малко жертви. България не е призната не само за съюзник на антихитлеристката коалиция, но не е призната и за съвоюваща страна.

- Можеше ли Втората световна война да приключи с по-малко жертви, ако Вторият фронт беше открит по-рано, както Сталин многократно настоява пред съюзниците? Това е един от възловите въпроси на Втората световна.

- Можеше. Сталин иска още през лятото на 1942 година откриването на Втория фронт. Но англосаксонските сили – Великобритания и САЩ, нямат интерес от това. Втори фронт беше открит в Италия през лятото на 1943 година. Нормандският е трети, а открих и четвърти на Лазурния бряг.

Стратегията на англосаксонските сили е да има конфликт в Европа, да се изтощават страните на континента или както казват англичаните „отвъд канала“. Целта на тази стратегия е да доминират в света.
Руснаци и германци се изтребиха взаимно, а англосаксонските сили обраха златото. Решиха, че те ще бъдат ръководителите на света, но съотношението на силите се промени. Чърчил спечели войната, но загуби властта и Британската империя. Появи се друга свръхсила – Съветският съюз.

- Англосаксонският модел по принцип залага на баланса на силите. Подкрепя се по-слабата страна в Европа и се търси равновесие, така че нито една европейска сила да не набере толкова мощ, че да застраши интересите на Великобритания или на САЩ. Доколко ценностен и доколко ситуационен тогава беше съюзът срещу нацистка Германия и нейните съюзници?

- Някои наричат Втората световна „война на идеологиите“, като имат предвид двете тоталитарни идеологии – националсоциализъм и болшевизъм. Но има и война за ресурси, налице са геополитически интереси.
Англосаксонските сили виждаха своя противник преди всичко в напреднала Германия, притежаваща технологии, мощен военен и интелектуален потенциал. Те подцениха Съветския съюз, по което си приличат с Третия райх.

 

Смятали са, че Съветският съюз няма да издържи. Но, наистина, такъв удар нямаше да издържи никоя държава. Само една тоталитарна система можеше да постигне това. Тогава Чърчил, върл антикомунист, изведнъж стана приятел със Сталин, макар че приятелство в политиката няма. С „чичо Джо“, както го нарича в писмата си. Чърчил разбра, че чрез Червената армия трябва да разгроми Третия райх. Така и стана, но имаше цена. Част от цената бе Източна Европа.

 

Известно е, че Чърчил разделя Югоизточна Европа до проценти и с видимо злорадство оставя България в съветската зона. Но да оставим настрана България, защото бяхме съюзници на Третия райх. Ами поляците? Полша бе първата жертва на Хитлер, но и нея Чърчил и Рузвелт харизаха в съветската зона.
В политиката по принцип няма морал, има интереси, но това вече е цинизмът на голямата политика.

- Фактът за процентното разделение от страна на Чърчил е известен, както казвате и вие. Но защо се премълчава в последните три десетилетия, заобикаля, смекчава. Политическа коректност?

- Някога имаше идеологическа, сега има политическа коректност. Това се нарича цензура. Някога възприемахме тезите на съветската историография, сега гледаме History channel, където се представя англосаксонската гледна точка върху събитията. Миналата година, по случай 75 години от десанта в Нормандия, имаше поредици за „решаващия десант“, за „началото на края на Третия райх“. Което не е вярно. Решаващият фронт е Източният, за разлика от Първата световна война, когато е Западният фронт. На Източния фронт е Съветската армия. Още един факт – в американската подредба на 100-те най-велики пълководци маршал Жуков е някъде по средата.

 

Има увлечение по тази политическа коректност. След 1989 г. говорим за деполитизация на историческата наука, но идеологията остава. Либералната идеология, внесена от САЩ, разглежда Втората световна война като война за човешки права, за ценности, демокрация. Но всъщност е война за ресурси.

- Има ли разлика в начина, по който поколенията в България възприемат датата 9 май? Преди 1989 година тя се отбелязваше много тържествено като Ден на победата на Съветската армия.

- Сега наистина не отбелязваме 9 май както някога. Младите са повлияни от холивудските продукции с участието на Брад Пит.
Интернет поколението не възприема този ден като Ден на Победата, а като разгром на лошия нацизъм, като съхраняване на свободата в Европа с решаваща помощ не на Червената, а на американската армия.

- Европа днес отново изглежда разделена, появяват се различия между Севера и Юга, остават дълбоки и тези между Изтока и Запада, въпреки Холивуд, идеологиите, Брюксел. Толкова силно влияние ли оказаха онези 45 години?

- Има различия. В Унгария съпротивата срещу комунизма беше много силна, помним невероятното въстание през 1956 година срещу съветските танкове. Имаше я и Пражката пролет в Чехия, и „Солидарност“ в Полша. Хайде, нас ни наричаха най-верния съветски сателит в Европа. Към България англосаксонците имат различно отношение, още повече че тук е водещо и православието. Но вижте сега какво е отношението им към Полша. Полското правителство е непрекъснато ругано и критикувано в Брюксел. Орбан едва не го обявиха за националист. Определено има обремененост в отношението към Източна Европа. Те смятат, че ние все още сме натоварени с комунизъм, въпреки че от падането на Берлинската стена минаха  30 години.

 

А според мен те също са обременени идеологически в стила на Джеймс Бонд. За първи път гледах филм за Джеймс Бонд като млад историк, специализирах в Мюнхен през 1981-82 година. И много се смях. Беше като съветски филм, а Джеймс Бонд - като съветски разузнавач! Неговите врагове по времето на Студената война са дори външно уродливи, докато той е красив, смел.

 

Не приемам високомерието на държавите, които останаха отвъд Желязната завеса след подялбата на Европа между тримата големи. Когато известният американски дипломат Хариман поздравява Сталин в Потсдам, че е превзел Берлин, той скромно отвръща: „Е, Берлин е превземал и цар Александър. Но той е влязъл в Париж.“
Вторият фронт беше открит, за да се спасява Париж.
Западна Европа се запази благодарение на това, че беше пожертвана Източна Европа. Ние сме жертвите. Това е цинизмът и сделката между Сталин и другите двама големи.

 

Сталин е масов убиец, още Хрушчов го изобличи през 1956 година. Но да видим и другите двама. Чърчил също е военнопрестъпник - той унищожи Дрезден. И Хари Труман погуби два града и 300 000 души.
Политическата коректност трябва да се преодолее както към Втората световна война, така и към другите световни събития.
Трябва да отбележим и Деня на победата, и Деня на Европа. Да почетем жертвите и от двете страни на фронта. Милиони загинаха. Съветският съюз дълго време криеше броя на жертвите си. Сталин след войната твърди, че са 9 милиона, толкова са и жертвите, които дава Германия. Хрушчов го изобличи и каза, че били 20 милиона. Те се оказаха 26 милиона съветски граждани от общо 60 милиона!

 

Не трябва да цапаме, рушим и скверним паметници. Чрез смяна на портрети и рушене на монументи няма да променим историята. Премахването на Паметника на Червената армия няма да заличи онези 45 години, през които живяхме в съветския лагер. В края на Първата световна война съглашенците ни окупираха за година и две месеца и се изтеглиха. Червената армия се изтегли, но съветската власт остана. Това е голямата разлика между двете световни войни.
Но няма как да променим историята – нито като взривяваме Мавзолея, нито като рушим Паметника на Съветската армия.

- Да гледаме трезво и реалистично на историята?

- Да, и нека я изследваме такава, каквото е. Да пресеем златните зрънца и да намерим поуката. А поуката е, че Европа не е център на света след две световни войни. Има и други геополитически центрове.От категорията

Анализът ИСА за май: Всички - и власт, и опоненти, вече играят ва банк

Анализът на ИСА за май 2020-1591089308.jpg

За вътрешната опозиция в БСП идващите месеци са „бой последен.“ Хвърлят ресурс, ...

2 юни 2020 | 12:25

Даниел Смилов: Какво се крие зад "истинската история" на Васил Божков

-1515601699.jpg

В интерес на г-н Божков е да представи цялата информация, с която разполага. ...

2 юни 2020 | 16:47

Защо конспиративните теории са толкова успешни - науката обяснява

-1591103509.jpg

От идеите, че ваксините са вредни за здравето, до 5G технологиите и разказите ...

2 юни 2020 | 16:11

Момчил Дойчев: Истински расизъм сега проявяват не белите, а чернокожите. Целта е революция

Момчил Дойчев: Истински расизъм сега проявяват не белите, а чернокожите. Целта е революция-1591110130.jpg

Чернокожите американци са най-много губещи от "протестите" – те ...

2 юни 2020 | 18:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Каракочев


9 май 2020 | 18:55Марков, Марков, вече даваш фира драги!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


9 май 2020 | 16:37Колеги , може ли някой да посочи случай при който Великобритания да е помогнала на България във важен исторически момент и да на е играла , пряко или косвено ,срещу нашите интереси .За сега само " приятелят Му " Борис Джонсън, не се е изказал против нас , но то е защото е отскоро начело и защото още трепери от страх пред Ковид 19 . Но и той има време .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


9 май 2020 | 16:37Колеги , може ли някой да посочи случай при който Великобритания да е помогнала на България във важен исторически момент и да на е играла , пряко или косвено ,срещу нашите интереси .За сега само " приятелят Му " Борис Джонсън, не се е изказал против нас , но то е защото е отскоро начело и защото още трепери от страх пред Ковид 19 . Но и той има време .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


9 май 2020 | 16:37Колеги , може ли някой да посочи случай при който Великобритания да е помогнала на България във важен исторически момент и да на е играла , пряко или косвено ,срещу нашите интереси .За сега само " приятелят Му " Борис Джонсън, не се е изказал против нас , но то е защото е отскоро начело и защото още трепери от страх пред Ковид 19 . Но и той има време .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


9 май 2020 | 16:37Колеги , може ли някой да посочи случай при който Великобритания да е помогнала на България във важен исторически момент и да на е играла , пряко или косвено ,срещу нашите интереси .За сега само " приятелят Му " Борис Джонсън, не се е изказал против нас , но то е защото е отскоро начело и защото още трепери от страх пред Ковид 19 . Но и той има време .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


9 май 2020 | 16:37Колеги , може ли някой да посочи случай при който Великобритания да е помогнала на България във важен исторически момент и да на е играла , пряко или косвено ,срещу нашите интереси .За сега само " приятелят Му " Борис Джонсън, не се е изказал против нас , но то е защото е отскоро начело и защото още трепери от страх пред Ковид 19 . Но и той има време .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


9 май 2020 | 16:37Колеги , може ли някой да посочи случай при който Великобритания да е помогнала на България във важен исторически момент и да на е играла , пряко или косвено ,срещу нашите интереси .За сега само " приятелят Му " Борис Джонсън, не се е изказал против нас , но то е защото е отскоро начело и защото още трепери от страх пред Ковид 19 . Но и той има време .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


9 май 2020 | 16:37Колеги , може ли някой да посочи случай при който Великобритания да е помогнала на България във важен исторически момент и да на е играла , пряко или косвено ,срещу нашите интереси .За сега само " приятелят Му " Борис Джонсън, не се е изказал против нас , но то е защото е отскоро начело и защото още трепери от страх пред Ковид 19 . Но и той има време .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


9 май 2020 | 16:37Колеги , може ли някой да посочи случай при който Великобритания да е помогнала на България във важен исторически момент и да на е играла , пряко или косвено ,срещу нашите интереси .За сега само " приятелят Му " Борис Джонсън, не се е изказал против нас , но то е защото е отскоро начело и защото още трепери от страх пред Ковид 19 . Но и той има време .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


9 май 2020 | 16:37Колеги , може ли някой да посочи случай при който Великобритания да е помогнала на България във важен исторически момент и да на е играла , пряко или косвено ,срещу нашите интереси .За сега само " приятелят Му " Борис Джонсън, не се е изказал против нас , но то е защото е отскоро начело и защото още трепери от страх пред Ковид 19 . Но и той има време .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


9 май 2020 | 16:37Колеги , може ли някой да посочи случай при който Великобритания да е помогнала на България във важен исторически момент и да на е играла , пряко или косвено ,срещу нашите интереси .За сега само " приятелят Му " Борис Джонсън, не се е изказал против нас , но то е защото е отскоро начело и защото още трепери от страх пред Ковид 19 . Но и той има време .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


9 май 2020 | 16:37Колеги , може ли някой да посочи случай при който Великобритания да е помогнала на България във важен исторически момент и да на е играла , пряко или косвено ,срещу нашите интереси .За сега само " приятелят Му " Борис Джонсън, не се е изказал против нас , но то е защото е отскоро начело и защото още трепери от страх пред Ковид 19 . Но и той има време .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Belizan


9 май 2020 | 15:47Акад. Марков, поздравявам Ви и най сърдечно благодаря за написаното. Дано епицентър (по команда от някъде )не го изтрие, за да може Караянчева и другите от ГЕРБ да го прочетат.Но Ви моля разкажете за прословутата САЛФЕТКА за да спрат някой да съжеляват ,че не е влезнала Англия у нас ,за да не останем в источният блок.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


9 май 2020 | 13:42Аз само искам са питам къде бяха 28 членки когато Бай Хитлер влезе в Ленинград? А да бяха насрани и се сервираха като проститутки на СС. Сериала много точно описва нещата! Къде беше тога европа? Ами нямаше я? Като е нямало какъв ден на скапната европа бе нещастници?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


9 май 2020 | 11:44"В политиката по принцип няма морал, има интереси...". Политика означава обществени взаимоотношения (противоречия) в и между държавите. Втората световна война бе на идеологиите срещу капитала. Студената е на технологиите. Настоящата Хибридна война е тази за ресурсите. За жалост не за човешките. Моралът има своето значение, доколкото политиката се осъществява чрез обикновените хора ежедневно.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Violeta Иванова 23


9 май 2020 | 18:22Интересна теза. Без ирония го казвам.