Акад. Макров: Бомбардировките над София по време на Втората световна война са престъпление

400 американски бомбардировачи и изтребители сеят смърт, за да убиват колкото се може повече цивилно население

Акад. Марков: Бомбардировките над София по време на Втората световна война са престъпление

57184 | 10 ян. 2017 | 17:37

4000 сгради са разрушени, Народният театър е полуразрушен, БАН е ударена от американските бомби. Целта е да се всее паника сред населението и англо-американците успяват. В продължение на няколко дни София гори


- Академик Марков, на 10 януари се навършват 73 години от бомбардировките над София по време на Втората световна война, при които са убити 750 души, а над 700 са ранени. Кои са причините, които карат Обединеното командване на англо-американските съюзнически войски да даде зелена светлина за тази атака?
- Главната цел на тези бомбардировки е България да бъде извадена от войната и по-точно да бъде извадена от коалицията на Тристранния пакт. Чърчил смята, че трябва да бъде всята паника сред българското население и то да бъде настроено срещу тогавашните управляващи, които взели страната на Германия. Имайте предвид, че тази бомбардировка е извършена от около 400 американски бомбардировачи и изтребители. Извършено е от височина 7000 метра. Представете си какъв бомбен килим са изсипвали. Нямало е прицелно бомбардиране. Народният театър е полуразрушен, Българската академия на науките също е ударена от американските бомби. Целта е да се всее паника сред населението и англо-американците успяват, защото тогава започва масово бягство на хората в провинцията и всеки се спасява както може. Самият Богдан Филов, който обяви символична война, за малко да загине тогава в Регентския съвет. Това е сградата на сегашната Столична община на ул. „Московска“. Така че това е една терористична бомбардировка, която не е насочена срещу определени военни обекти. Просто са ръсени бомбите, за да се убиват колкото може повече цивилно население и да се предизвика паника. Не само населението, а и държавните учреждения тогава напускат столицата и по-голямата част от страната. С една дума това е едно военно престъпление, което трябва да бъде осъдено макар и 73 години по-късно.


- Възможно ли е било да се предотвратят тези атаки?
- Марков: Вече са се водили преговори в Анкара и Кайро за излизане на България от коалицията на Тристранния пакт. Рузвелт непосредствено след бомбардировката пише на Чърчил: „Ето, сега България вече иска да се отдели от Германия. Целта е постигната, нека спрем бомбардировките за известно време“. Но Чърчил му отговаря: „След като лекарството дава ефект, трябва да утроим дозата“ и бомбардировките продължават. Така че войната се превръща в действителна и страда мирното, беззащитно население. Тук искам да отбележа нещо, което се прикриваше някога в нашата историография. В отбраната на София загиват петима германски. Това трябва да се отбележи, защото германците са имали една ескадрила на „Враждебна“ като съюзници, въпреки че и те са били бомбардирани масово и са унищожавани техни градове от англо-американската авиация. Направили възможното и те да защитят столицата.


- Какви щети са нанесени на столицата при тези бомбардировки?
- Около 4000 сгради са унищожени, защото са употребени не само осколъчни бомби, но и запалителни бомби. Така че в продължение на няколко дни София е горяла. Не е било възможно пожарната да смогне да загаси тези огромни пожари. Голяма част от Центъра е разрушен. Днес това, което ние наричаме „Ларгото“ – между Президентството и Министерски съвет – тази търговска улица е била изцяло срината от бомбите на 10 януари. Следи има навсякъде. Били са хвърляни бомби по 2 тона. Представете си това са 2.5 м. в центъра на София с огромна разрушителна мощ.


- Защо спрямо България се предприема тази серия от атаки и съизмерими ли са те спрямо заплахата, която страната ни е представлявала за англо-американските съюзнически войски?
- Аз го наричам това военно престъпление, защото Българската армия не е убила нито един английски, нито един американски войник. На практика Българската армия не воюва със Съединените щати и Великобритания, а войната е обявена под натиска на Хитлер на 13 декември 1941 година, но ние не участваме пряко във войната срещу американците. Точно обратното – Чърчил е смятал, че България трябва да бъде наказана, тъй като му е провалила плановете през пролетта на 1941 г.,когато той иска да прави анти-германски блок на Балканите и настоява българската армия да воюва срещу германската армия, когато настъпва на юг срещу Гърция и на запад срещу Югославия. Не е било възможно Българската армия да воюва за защита на Версайските граници от 1919 година, когато милион и половина българи бяха подхвърлени под чужд национален герб. Чърчил не е бил прав тогава да стоварва върху нас отговорността, че не е успял да създаде анти-германски блок на Балканите.


- Каква е била готовността на българската авиация тогава?
- Тогава не само София е бомбардирана. Бомбардирани са Враца, Русе, Скопие, Беломорието. Днешният Първомай, тогава Борисовград също е бомбардиран. Стотици селища са бомбардирани и българската изтребителна авиация е полагала всякакви усилия да покрие въздушната защита. Разбира се София е била основна обект на бомбардировките и тук са били съсредоточени основните български изтребители както от летището „Марино поле“ при Карлово. Оттам са излитали изтребителите. Имали сме добра система на оповестяване като сме засичали бомбардировачите още от Адриатическото крайбрежие. Големият брой бомбардировки са насочени срещу Плоещ, това е област в Румъния - единственият източник на Вермахта за гориво, а ние сме проследявали дали ще бъдат насочени бомбардировачите към Плоещ или към някой български град. Оповестявали са чрез сирени за въздушна опасност и вече е имало мрежа от скривалища. Особено София е била снабдена със скривалища, но те не са стигали за всички. За съжаление много от хората са се укривали в мазетата на своите къщи и са загивали заедно със своите домове. Цели семейства са загивали. Това е била ужасна трагедия. Това е едно престъпление, което някои днес смятат, че не е удобно да се напомня, защото видите ли, ние сме съюзници на Великобритания и САЩ в НАТО. Напротив историята трябва да я пишем каквато и да е и каквато е била, и да осъждаме военните престъпления на победителите. Независимо кои са те.


-  Как бомбардировките над българската столица повлияват политиката на София, и какви ходове предприема българското правителство след тях?
- Ускоряват се преговорите в Анкара и Кайро за излизане на България от Тристранния пакт, но Чърчил е поставял условия, които не са били възможни да бъдат изпълнени веднага. Например той настоява българските войски и администрация да се изтеглят веднага в довоенните граници, което при онези условия след поредния опит за национално обединение не е било възможно. Това е пречело на преговорите, но според мен Чърчил ни е разигравал до последно, до навлизането на Червената армия на 5 септември 1944 година. Всъщност той си играе с нашите преговарящи. Той още от май 1944 г., когато сключва съюзен договор със Сталин, определя България в Съветската зона и искал да накаже българите, като ги предаде на Сталин, което и става. Това става с неговото злорадно съгласие.


- Каква е оценката на тези събития от днешна гледна точка?
- Министър-председателят Богдан Филов обявява въздушната война за символична, като казва „Далече са англичаните, още по-далече са американците“, но тази война става действителна. Т. е. поуката е, че политиците трябва да предвиждат всички възможности от своите действия, включително и най-лошите.


Фокус, Силвия Маринова


От категорията

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

Йоаким Каламарис: Изборът на името Северна Македония е удар по православието

Йоаким Каламарис Снимка: Радио "Фокус"-1529506013.jpg

Ципрас е разрушител, ратификацията ще мине през парламента, но това ще бъде ...

20 юни 2018 | 17:45

Кеворк Кеворкян: Наивността българска

-1460718675.jpg

Ако бяхме по-пресметливи, а и търпеливи, ние трябваше да играем ролята на Гърка ...

20 юни 2018 | 22:09

Дойче Веле: Бъдещето на Ангела Меркел зависи от споразумението за мигрантите с България

Дойче Веле: Бъдещето на Ангела Меркел зависи от споразумението за мигрантите с България -1529480680.jpg

Ако германският канцлер не намери в рамките на Европейския съюз решение на ...

20 юни 2018 | 10:43

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ATANAS VASILEV


12 ян. 2017 | 06:07Когато казваш само половината от истината, ти откровено лъжеш. Защо г н Марков не споменава нито с една дума подлата и предателска роля на Стойчо Мошанов, който съвсем умишлено бавеше и накрая провали преговорите с Америка и Англия в Кайро? Благодарение на действията на тоя предател стана възможно Сталин да ни обяви война и де факто на него дължиме 70 годишната трагедия на България "по пътя на социализма"?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


10 ян. 2017 | 21:47Иванчо да ти кажа, че Дрезден е разрушен от англо американците! По отношение на Берлин изобщо запознат ли си с Берлинската операция и колко дни е продължила тя (16 април 1945г. 2 май 1945г.)? От къде изсмука това 40 дневно бомбардиране? Ако не си запознат по добре не задавай глупави въпроси!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван


11 ян. 2017 | 10:15Вярно Краси. Дрезден и половин Германия общо са разрушени от англо американците. Пропуснах да го пиша, но е известно на всеки умен човек. За 40 те дни: Б. операция вярно е била само две седмици, ама Берлин дълго преди това (още от1942 г.) е бомбардиран и от руснаци и от американци. англичани. Важното и основното е, че софийските бомбардировки не са престъпление, а частици от жестоката война, водена по тогавашните правила "зъб за зъб" (или бомба за бомба (или за дума, даже)). Коментирай това, а не броя на дните.


Иван


10 ян. 2017 | 19:53Питам Академика: 1. Срутването до основи на Ковънтри и тримесечните немски бомбардировки на жилищни райони на Лондон са или не са престъпление още през 1941 г.? 2. Срутването до основи на Дрезден (и на други градове) и 40 дневното жестоко бомбардиране на целия Берлин от съветски самолети (и оръдия) са или не са престъпление вече през 1945 г.? 3. България, като съюзник на Германия, е обявила война на противниците и: СССР, САЩ, Англия. И е била наказана, също като самата Германия. Трагедия за пострадалите е безсъмнено. Но не е престъпление както не са Ковънтри, Берлин, и дори и Хирошима поне според тогавашните представи за война. Но който сключва съюзи и обявява война трябва да мисли предварително за последствията. Тодор Живков като искаше да ни прави 16 съветска република дали е мислил и дали го е съгласувал с БАН? И дали лично с Вас др. Академик? Щото това е истински, абсолютно и безспорно престъпление.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


10 ян. 2017 | 19:39Уважаемият проф. Марков нещо бърка. Не Чърчил ни е разигравал до последно през 1943 44 г., а ние сме го разигравали до последно през 1914 15 г. Като Първи Лорд на Адмиралтейството през 1 та св. война, през 1915 г. той предприема авантюрата с десанта на Дарданелите, защото бисексуалното копиле Фердинанд до последно е играел двойна игра между Антантата и Централните Сили. Чърчил е повярвал на някакви намеци от българска страна и заповядва десанта, защото е считал, че България ще удари Турция от запад така, както през Балканската война и Цариград ще падне в християнски ръце. Антантата губи 45000 французи, англичани, австралийци и новозеландци и позорно бяга от Ататюрк обратно на корабите си. Чърчил подава оставка. Ето това той счита за за предателство и никога не може да ни прости. 2 та св. война е само следствие. А това, че в интервюто не се споменава, че пред американското посолство в Лозенец има паметник на американските пилоти военнопрестъп


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Nikolay


10 ян. 2017 | 21:27Не е вярно! Чърчил не е чакал българите да му помогнат при Дарданелите през 1915 г. Чак когато търпи неуспех там ( понеже е самонадеян пуяк), ухажват българите, но не предлагат почти нищо ( само Източна Тракия) или без никакви гаранции от съседите ( за Македония почти не се говори).Антантата не прави нужното да привлече България, с което се удължава войната и Русия пада накрая.Иначе политиците ни правят грешка да с Германия предвид съотношението на силите, втора грешка след най фаталната за България 1913 г....