Акад. Воденичаров: Нещата ще стават по-страшни, стигнали сме до ръба, хората трябва да решават!

Политиците мислят с хоризонт – следващите избори, а за стратегическо развитие са необходими 25 – 30 години

Акад. Воденичаров: Нещата ще стават по-страшни, стигнали сме до ръба, хората трябва да решават!

37864 | 22 ян. 2020 | 08:27

Още преди четири години предложихме ЕГН-то на хората да бъде тяхната шофьорска книжка, тяхната здравна книжка, книжката за тяхната собственост. Ако това беше направено, нямаше да ги има нито проблемите с лекарствата, нито с болничните


- Инициатива „Единение“ излезе вчера с Обръщение към нацията, в което биете камбаната, че „държавата се разпада, нацията е сред най-бързо изчезващите в света, доходите са унизителни, икономиката е инерционна и зависима.“ Как ще спасите държавата от разпад, а нацията от загиване?
- От четири години насам разработваме дългосрочни национални цели, защото една държава е успешна, когато си поставя за хоризонт 25 – 30 години напред. Всички промени, например в здравеопазване, образование, демография, изискват време, за да дадат резултати. Ако днес направите някакви реформи, резултатите ще бъдат след 10 – 15 години. А всеки, който идва да управлява, е с хоризонт до следващите избори. Това е проблемът на България. А след като нямаме дългосрочни цели, нищо не се получава. Ще дам пример със здравеопазването. Не ви ли прави впечатление, че през последните две седмици, който и да излезе да говори – все едно от коя партия, дали е от държавна или частна болница, казва – има проблеми за решаване. Затова – трябва да се седне и да се говори, на първо място, по въпросите на здравеопазването. Но също така и по въпроса с демографията, с образованието.

- Казвате „да се седне“. Кой трябва да седне?
- Ние сме разработили с експерти примерни програми, които да бъдат основа за дискусии. Ако ще говорим за здравеопазването, например, трябва да седнат лекари, представители на политическите партии, които ще вземат решението и ще застанат зад това решение, представители на професионалните организации. Това е кръгът от хора, които в отделните области трябва да стигнат до необходимите решения.

- Изпратихте ли им покани? Измислихте ли как да протече тази дискусия?  Нова Кръгла маса като тази от началото на 90-те ли предлагате?
- С обръщението си ние искаме да предизвикаме тази дискусия! Материалите с нашите програми са готови от няколко години, представени са на партиите в парламента, на професионалните организации. И сега е моментът да се организират тези дискусии.

- Какви трябва да бъдат активните действия след тези дискусии?
- Активните действия са, за да се предизвика дискусията. Защото инерцията и противопоставянето между партиите не им позволява да седнат и да помислят за бъдещето на България, а не за своите партийни цели.

- Искате състоянието на демокрацията може да бъде подобрено. Как да стане това?
- Целият модел на управление на държавата се нуждае от някакви промени, но първо ние трябва да решим най-болните четири – пет въпроса с дългосрочни национални цели, за да излезе средният българин от това състояние, в което се намира в момента.

- Ясно е, че управляващите не ви чуват – казвате, че от четири години отправяте своите предупреждения. Как без волята на управляващата коалиция може да направите каквото и да било?
- Точно това целим! Искаме да привлечем тяхното внимание, за да разберат, че ако искат и в бъдеще да бъдат припознавани от българските избиратели, ще трябва да направят нещо за тези избиратели.

- Дискусията само по себе си не е мярка. Какви са тези мерки, за които говорите?
- Чрез възбуждане на мнението на българите из цялата страна, че въпросите не търпят отлагане, да накара тези хора да осмислят поведението си и да поемат отговорността за това нещо. Всички реформи, които трябва да бъдат извършени, са болезнени!

- Не става ясно как ще постигнете това? Без партиите? Лидерите им не си говорят.
- Когато става дума за бъдещето на България, когато става дума за решаване на натрупани проблеми, тези лидери сигурно ще преосмислят поведението си.

- Това, за което алармирате – демографската криза, реформите в образованието и здравеопазването, неведнъж са говорили и Бойко Борисов, и Корнелия Нинова. Значи те виждат проблемите. Но всеки от тях слага ударението на различно място. Тази ситуация може ли да бъде променена?
- В името на бъдещето на държавата трябва да седнат заедно и да започнат да решават тези проблеми един по един.

- Представяте ли си, че може да има нещо, предложено от БСП, което да бъде възприето от ГЕРБ?
- Има програми, подготвени от професионалисти, които трябва да бъдат прегледани от по-широк кръг професионалисти. Да бъдат привлечени представители от партиите, които да чуят какво мислят професионалистите и да решат – застават ли зад промените и реформите, които са необходими.

- Какви реформи предлагате? Дайте пример.
- Още преди четири години предложихме ЕГН-то на хората да бъде тяхната шофьорска книжка, тяхната здравна книжка, книжката за тяхната собственост. Ако това беше направено, нямаше да ги има, нито проблемите с лекарствата, нито с болничните. Казвахме, че болниците не може да бъдат търговски дружества, че лекарите не могат да бъдат търговци. Тези неща са казани, по тях трябва да са вземе отношение. Кризата във водния сектор, например, поставя въпроса за необходимостта от административна реформа. За нас призивът е – дайте да видим кои са реформите, които да поправят направените грешки. Реформи и пак реформи, това е важното.

- Младите са дезинтересирани, как ще ги привлечете? Без тяхната енергия никакви реформи не биха успели.
- Младите хора не са толкова безучастни към това, което се случва. Те просто чувстват, че каквото и да се направи, няма да има промяна. Това е, което ги отблъсква.

- Виждате ли нов политически субект като носител на тези ваши идеи?
- Ако някой политически субект припознае идеите ни, ще бъде добре. Но голяма част от съществуващите партии вече ползват част от тези идеи. Виждаме, че и управляващата партия приема част от нещата, но ги приема на порции. А не може да се чака повече. Нещата ще стават по-страшни, стигнали сме до ръба, не можем да прескачаме нататък!
Хората трябва да проискат реформите, а трябва активно да участват в тях!

- Искали ли сте среща с премиера, с президента, с председателя на парламента по проблемите, които поставяте?
- Не, но нашите материали са стигнали до президента, до Министерския съвет, до парламентарнопредставените партии.


От категорията

Валерия Велева: БОРИСОВРАДЕВСПРЕТЕСЕ !

-1448546816.jpg

Хората седят затворени по домовете си, стискат зъби с пламнали от проблеми и ...

8 апр. 2020 | 01:53

Проф. Петър-Емил Митев: Ген. Мутафчийски показва лидерски качества - решения, харизма, резултати

-1479297140.jpg

Мястото на нашата страна е в Европейския съюз, а мястото на самия ЕС не е ...

5 апр. 2020 | 14:40

Иван Игов: Приказките, че сме съсипани като общество, се оказаха неверни

-1506677516.jpg

„След такава криза никога вече няма да е както преди, както в личния ни живот, ...

9 апр. 2020 | 09:35

The Times: Дойде ли краят на Pax Americana

Снимка: YouTube-1586355674.jpg

Коронавирусът не се респектира от никого и не се спира пред никакви граници. ...

8 апр. 2020 | 17:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир


25 ян. 2020 | 00:17



Чак сега се е сетил "да бие камбаната" неуважаемото професорче, а преди две или три години когато Давутоглу беше в София за да представи цинично книгата си "Стратегическата Дълбочина" същото професорче заедно с други майкопродавци ръкопляскаше от първия ред.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


22 ян. 2020 | 14:38



Лошо, Седларов, лошо! И слабичко. Прилича на хленчене! 4 год.се молили на ГЕРБ да ги чуят, пък те все ги отсвирвали и Бойко не ги бръсне за джанка. А бе, вие мъже ли сте, академици, мъдреци, ми ударите по масата, изнесете данни как нацията загива, а държавата е разграбена, призовете хората , а не управляващите да ви чуят!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


22 ян. 2020 | 11:05



Ако свестните хора в Територията се обединят по някакъв начин, било чрез форуми или по друг начин, има надежда да се организира нещо за свалянето на МАФИЯТА. За жалост, свестните хора не искат да се цапат, не искат да поемат риска на властта, защото това наистина си е риск. Зад тъй наречената "власт" стои КОЗЯК и той няма да допусне СВЕСТНИТЕ ЗА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА. Остава единствения възможен изход____РЕВОЛЮЦИЯ, РЕФЕРЕНДУМИ СРЕЩУ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НАТО. От КОЗЯК ще организират цветна контрареволюция което не е толкова страшно, ако масата стане НАРОД. Само ако стане НАРОД!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


венелин урумов


22 ян. 2020 | 13:53



Свестни хора !!!какво е това понятие ХОРА КОИТО ЖИВЕЯТ В РАМКИТЕ НА ЗАКОНА????????????Трябва да се говори за СВЕСТНИ ИНТЕРЕСИ на гражданите !!!Хората не са ГРАЖДАНИ докато не припознаят ИНТЕРЕСА СИ В ОБЩЕСТВЕНИТЕ ДЕЛА!!!!До момента ШАЙКИ СЕ РЪФАТ ЗА КОКАЛА!!!!!!!!! До момента ХОРАТА ГЛЕДАТ СЕИР """"хляб и зрелища """""А ГРАЖДАНИТЕ СА ТВЪРДЕ МАЛКО ЗА ДА ИМАТ ВЛИЯНИЕ НАД ХАОСА НА ТЪЛПАТА!!!!Изборите са категоричен пример !!!!


OFFche Welle


22 ян. 2020 | 11:39



...Свестните у нас считат ги за луди. Тиквата вредом всеки почита...


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


22 ян. 2020 | 10:58



За стадото, наречено "народ" липсва свестен водач! Само и единствено тогава МУТРИТЕ могат да бъдат отстранени от властта и съответно съдени!!! Само тогава!!!____КОЙ ДА ПОВЕДЕ СТАДОТО? КОЙ? НИНОВА? Та тя освен да пише декларации и да иска ялови вотове, друго да е направила?_____ЛОЗЕТО НЕ ЩЕ МОЛИТВА! ЛОЗЕТО ИСКА МОТИКА!!!!____Това е истината драги ми колеги от форума.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


22 ян. 2020 | 23:21



Степанов, серГей е един национален предател, който трябва да бъде умъртвен по особено жесток начин, точно както и всеки друг от мутренската шайка. С доста от нещата, които посочваш бих се съгласил, НО ако ставаше въпрос за нормална държава с нормални процеси. Време е обаче да се разбере, че България няма време, нито за игри на избори, нито за кръгли маси, нито за други тинтири минтири, изглеждащи реално в нормални условия. А иначе Нинова или всеки друг лидер на БСП, най малко трябва да изчисти партията от джендърмюсюлманските мутри.


Димитър Степанов


22 ян. 2020 | 13:43



Това ще вдигне още влиянието на БСП. БСП трябва да убеди останалите, извън Герб да се променит избирателния закон и се въведе 100% машинно гласуване, за да се елиминират 600000 фалшифицирани от Герб боюлетини и тогава да се явяваме на избори. Това е правилната политика и БСП я следва стъпка по стъпка. А това, че БСП нищо социално не е родина не е вярно. БСП при правителството на Станишев презизчисли 3 пъти всички пенсии и те всичките за 4 години се вдигнаха двойно. Правителството на тройнта коалиция има най добрите макроикономически резултати за 30 години. 6.5% ръст на БВП всяка година, 5 млрд евро дълг, сега при Герб е двойно по висок, по 6 млрд евро чужди инв. всяка година, при Герб нямат и 1 млрд. Увеличиха майчинските и детските и т.н. Прочети в сайта на БСП "Визия за България" , за да видиш какво се предвижда, а не да се говорят общи приказки.


Димитър Степанов


22 ян. 2020 | 13:42



Не е така, както ги пишеш. Първо ние сме България, а не Франция. Жълтите жилетки са несистемни. И какво постигнаха досега. Свалиха ли Макрон. Отнюд. Второ във Франция не се фалшифицират избори, за разлика от тук. Това с протестите нали го играхме в 2013. И какво стана ? Повечето народ гледаха отстрани и после избраха ГЕРБ. Нинова действува правилно. Тя ерозира стъпка по стъпка доверието в ГЕРБ. Те сами се оливат. Трябва само да се подбутват. Не виждаш ли, че народът не е узрял за кардинални промени. И днешната анкета на Галъп го доказва. Кибиците гледат отстрани при избори. БСП трябва за всяко оливане на Герб да натиска допълнително и го прави. БСП тази година трябва да си избере нови, по енергични хора в структурите, да си избере за първи път председател от цялата партия и това да премине перфектно, за да няма забележки. Да си избере нов Конгрес, който да избере нов оперативен орган Национален съвет, защото сегашният е за смяна. Това ще вд


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


22 ян. 2020 | 12:33



Драги ми Степанов, БСП уж е "социалистическа" партия, ама нищо социално до сега не е родила! Уважавам твоето мнение, НО една социална партия трябва да действа на принципът на жълтите жилетки и социалните протести, като тези във Франция. Хората там са упорити и ще протестират докато постигнат своето. Това е НАРОД! Казваш, какво да направи Нинова. Ами да изкара хората на протест под прозорците му. Материал за протест, дал Бог. Перник да подкара и каруцата на МУТРАТА ще се обърне. Лошото за Нинова ще е след това, когато катурне ШАЙКАТА. Там й е проблема на Нинова, В наследство ще получи една разнебитена Територия, ограбена и оглозгана, а зад гърба й ще стои Мустафата с дебелата сопа! Това е само единият от проблемите й. Има и още, скрити за нас, които ще цъфнат на мегдана. Но без протести и то МАСОВИ, промяна НЯМА ДА ИМА!____Това е моето скромно мнение.


Димитър Степанов


22 ян. 2020 | 11:32



И какво друго да направи Нинова? Челни стойки ли? С протестите с този заспал народ очевидно е още по зле!


Лулчев


22 ян. 2020 | 10:07



Първо Тиквата и Шайката задължително трябва да бъдат изметени от властта, а след това да се състави реформаторско експертно правителство на Националното съгласие.Второто е това, че главният прокурор да предяви обвинения на всички длъжностни лица за извършените от тях престъпления.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


22 ян. 2020 | 11:30



Точно!


Стършел


22 ян. 2020 | 10:24



Това са правилните действия.


венелин урумов


22 ян. 2020 | 09:55



Проблема е че "хората ""не искат реформите!!!Хората ще поискат реформите когато по голямата част от тях станат ГРАЖДАНИ !!!Реформите се посрещат като заплаха за статуса на хора КОИТО СА НА ИЗГОДНИ ПОЗИЦИИ !!!!!ВЪТРЕ В ИГРАТА!!!!!Хората отвън се стремят към към този статут СТАНИ ДА СЕДНА!!!Гражданите виждат че това боричкане за КОКАЛА не води до никаде но са ЗА СЪЖАЛЕНИЕ МАЛЦИСТВО !!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Kai


22 ян. 2020 | 09:47



Това са им активните действия програми и дискусии!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


22 ян. 2020 | 09:12



Данъкоплатец, тъй като повечето разсъждават като теб, затова докараха Индианската тиква вече 10 години на власт и затова България си отива. Никой не иска да слуша умните хора, защото се чувства комплексиран от тях. Да, току що те нарекох комплексар и съм сигурен, че утре пак ще гласуваш за ББ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


22 ян. 2020 | 10:55



Драги ми господин Димитров, как мислиш___СЪС СТАРИ КУРВИ, МОЖЕ ЛИ ДА СЕ НАПРАВИ НОВО КАБАРЕ?____Аз също бих искал дискусии за бъдещето на територията, НО НЕ С ТЕЗИ ХОРИЦА. Как мислиш, Неделчев става ли за реформа? Бизнесмените? Да не говорим за Тренчев. Помним какви ги твореше в Народното събрание. Съгласен съм за разговори за бъдещето на страната, НО САМО И ЕДИНСТВЕНО, ПРОВЕЖДАНИ МЕЖДУ РОДОЛЮБЦИ, МОРАЛНО ЧИСТИ, А НЕ СТАРИ ПЕРИКАРДЕТА!_____ПОЛИТИКАТА Е МРЪСНА РАБОТА, НО НЕ ЗА МРЪСНИ ХОРА!


Борко Димитров


22 ян. 2020 | 10:21



По принцип сте прави всички, дето се дразните на поредните вероятно безплодни кръгли маси и дискусии. Но нали знаете, че страхливият българин няма да излезе на барикадите... за съжаление...


FuckEU


22 ян. 2020 | 09:29



Да доста умно ми се вижда организирането на кръгла маса, която ще накара националните предатели да осмислят поведението си и да решат проблемите на родината ни. България си отива, защото населението и така иска. Ако искаше да я има България щеше да гони управляващи с камъни, докато не дойдат свестни, да прави революции, въстания .... Еми като не им пука няма да си имат държава, какво толкова. Нито сме първият изчезнал народ, нито ще бъдем последния.


Стършел


22 ян. 2020 | 09:06



Необходима е национална кръгла маса по приоритетите на държавата,но преди това трябва гробокопача герб да бъде свален от власт.Трябва всички прогресивни сили в България да помогнат на БСП да свали от власт герб.БСП са готови да съдействуват за формиране на правителство на националното съгласие ,но без продажниците и безхаберниците от герб,без неграмотниците като борисов и неговата пасмина.И тогава държавата ,малко помалко ще започне да се съвзема и ще стъпи на краката си.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


22 ян. 2020 | 10:17



Съвземането на Родината ни минава през съд и отнемане на имуществото на националните предатели. Извоюването на национален суверенитет и напускане на всички мюсюлманоджендърски съюзи.


FuckEU


22 ян. 2020 | 10:13



Дори да свалиш ГРОБарите от власт, нали пак техните господари от родината им европа ще дърпат конците? Българина така и не разбра, че с евроджендърсъюза и нато РОДИНАТА му си заминава. Дай да махнем мутрата, да си харчи милиардите някъде по света на рахат и да поставим серГей на власт. Виждаш ли някаква разлика, че аз нещо страдам от замъглено зрение и все ми се привижда, че подмяната на християнското население ще продължи?


Mari Paunova


22 ян. 2020 | 10:05



Подкрепям Стършел!!!


Mari Paunova


22 ян. 2020 | 10:03



Абсолютно точно, подкрепям!!!


венелин урумов


22 ян. 2020 | 10:01



Като чуя как всички ПРОГРЕСИВНИ СИЛИ !!Изтъркани лозунги от преди 50 години ме хваща !!!!!уртикария!!


FuckEU


22 ян. 2020 | 09:05



Ади стига вече празни приказки, дискусии и кръгли маси. Спасението на БЪЛГАРИЯ минава през рязане на глави. Мафията е превзела държавата, така че от кръгли маси, избори и тинтири минтири, единствените облагодетелствани ще бъдат мутрите, защото ще останат на власт, за да ни доизбият.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


22 ян. 2020 | 09:22



Абсолютно правилно! Демокрация у нас няма! Революция трябва!


Величков Любомир


22 ян. 2020 | 08:41



Професоре , каво можем да очакваме от човек , който като дете ,пък и като младеж е чел една единствена книга за индианците в любимата Му Америка. И тези ваши думи няма да прочете .Както и вчерашното интервю в "Труд " с проф. Петър Иванов по проблемите на демографската катастрофа. И това е защото за Него вие сте никой , а Той е най мъдрият и знаещият .Тоя ще затрие държавата , а и страната с егото си.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


22 ян. 2020 | 08:34



Дрън, дрън ярина!__Празни приказки от 1001 нощ. Нещо конкретно? Ммм?___ГОЛО НИЩО, само мерак за баницата!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.