Бившият председател на БАН не вижда какво има да се дискутира за македонския език

Акад. Воденичаров: В България македонско малцинство няма (ВИДЕО)

2356 | 28 авг. 2017 | 15:59

Воденичаров беше категоричен, че между обикновените българи и македонци няма проблеми и ако сега се махнат "тези глупави неща, които се натрупаха", хората трябва да започнат да работят заедно.


Това е един политически документ, който изисква и двете страни да проявят добронамереност. Така бившият председател на БАН академик Стефан Воденичаров коментира пред македонската телевизия "Сител", цитиран от actualno.com, темата с подписания в началото на август Договор за приятелство и добросъседство с Македония. Воденичаров беше категоричен, че между обикновените българи и македонци няма проблеми и ако сега се махнат "тези глупави неща, които се натрупаха", хората трябва да започнат да работят заедно.

 

Бившият председател на БАН каза и, че не вижда нищо в Договора за добросъседство, което да засяга българския или македонския суверенитет. Той заяви, че в България специално има съвсем малко гласове против документа. И добави, че няма какво да се дискутира по въпроса с македонския език, след като статутът му е уреден в македонската конституция. "Мисля си, че между българския, сръбския и македонския език разликата е много малка", заяви Воденичаров.

 

Той добави и, че не може да каже, че има македонско малцинство в България, а че има хора, чиито корени са македонски. На въпрос относно Илинденско-Преображенското въстание и дали то представлява въстание за свобода на Македония като отделна държава или въстание с цел присъединяване на Македония към българската държава, академикът отговори, че по такива теми трябва историците внимателно да преценят фактите, а "фактите и документите са едни и същи".

 

Той даде пример с конференция на БАН и на Македонската академия на науките, на която в първите дни много се спорило, но след това нещата се изяснили, без да стане ясно в каква посока. Воденичаров призова засега България и Македония да се захванат първо с въпросите, по които нямат несъгласие. Академик Воденичаров каза и, че в България не е имало фашизъм. Не съм виждал и чувал българската армия по времето на Втората световна война да е проявявала по-различно от нормалното за военно време поведение, каза той.

 

Според Воденичаров сега е много важно отношенията в културната област да бъдат много разширени. Много важно е да има добри икономически контакти и връзки, добави академикът, давайки пример с бъдещ процес на сближаване между български и македонски общини на база икономически сходства.

 

Източник: actualno.com

 Академик Стефан Воденичаров (ВИДЕО)

Воденичаров беше категоричен, че между обикновените българи и македонци няма проблеми и ако сега се махнат "тези глупави неща, които се натрупаха", хората трябва да започнат да работят заедно.

От категорията

Проф. Герджиков: Единодушието около номинацията на Иван Гешев за главен прокурор дава надежда

-1509605177.jpg

Относно избора на европейски главен прокурор и номинацията на Лаура Кьовеши, ...

22 юли 2019 | 21:32

Кирил Добрев потушава напрежението в БСП-Варна

Кирил Добрев потушава напрежението в БСП-Варна, Гуцанов остава шеф на Градския съвет на партията-1563819764.jpg

На практика Борислав Гуцанов не е отстранен, въпреки че Корнелиия Нинова ...

22 юли 2019 | 21:20

Кметът на Момчилтрад демонстрира завидни умения по билярд

Сунай Хасан демонстрира завидни умения и успя да надвие победителя в турнира Ергюн Емин-1563825106.jpg

Над 40 бяха участниците в оспорваните надпревари, които са част от проявите, ...

22 юли 2019 | 22:51

Депутатите излизат в лятна ваканция за 34 дни. Връщат се при вето за машинното гласуване

Депутатите излизат в лятна ваканция за 34 дни. Връщат се при вето за машинното гласуване-1563821618.jpg

Крайният законов срок, в който президентът може да върне закона за изборните ...

22 юли 2019 | 21:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.