Бившият председател на БАН не вижда какво има да се дискутира за македонския език

Акад. Воденичаров: В България македонско малцинство няма (ВИДЕО)

2517 | 28 авг. 2017 | 15:59

Воденичаров беше категоричен, че между обикновените българи и македонци няма проблеми и ако сега се махнат "тези глупави неща, които се натрупаха", хората трябва да започнат да работят заедно.


Това е един политически документ, който изисква и двете страни да проявят добронамереност. Така бившият председател на БАН академик Стефан Воденичаров коментира пред македонската телевизия "Сител", цитиран от actualno.com, темата с подписания в началото на август Договор за приятелство и добросъседство с Македония. Воденичаров беше категоричен, че между обикновените българи и македонци няма проблеми и ако сега се махнат "тези глупави неща, които се натрупаха", хората трябва да започнат да работят заедно.

 

Бившият председател на БАН каза и, че не вижда нищо в Договора за добросъседство, което да засяга българския или македонския суверенитет. Той заяви, че в България специално има съвсем малко гласове против документа. И добави, че няма какво да се дискутира по въпроса с македонския език, след като статутът му е уреден в македонската конституция. "Мисля си, че между българския, сръбския и македонския език разликата е много малка", заяви Воденичаров.

 

Той добави и, че не може да каже, че има македонско малцинство в България, а че има хора, чиито корени са македонски. На въпрос относно Илинденско-Преображенското въстание и дали то представлява въстание за свобода на Македония като отделна държава или въстание с цел присъединяване на Македония към българската държава, академикът отговори, че по такива теми трябва историците внимателно да преценят фактите, а "фактите и документите са едни и същи".

 

Той даде пример с конференция на БАН и на Македонската академия на науките, на която в първите дни много се спорило, но след това нещата се изяснили, без да стане ясно в каква посока. Воденичаров призова засега България и Македония да се захванат първо с въпросите, по които нямат несъгласие. Академик Воденичаров каза и, че в България не е имало фашизъм. Не съм виждал и чувал българската армия по времето на Втората световна война да е проявявала по-различно от нормалното за военно време поведение, каза той.

 

Според Воденичаров сега е много важно отношенията в културната област да бъдат много разширени. Много важно е да има добри икономически контакти и връзки, добави академикът, давайки пример с бъдещ процес на сближаване между български и македонски общини на база икономически сходства.

 

Източник: actualno.com

 Академик Стефан Воденичаров (ВИДЕО)

Воденичаров беше категоричен, че между обикновените българи и македонци няма проблеми и ако сега се махнат "тези глупави неща, които се натрупаха", хората трябва да започнат да работят заедно.

От категорията

Радев:Имаме нужда от образовани хора, те трудно се поддават на новини за небивал напредък

-1574346978.jpg

Образованият човек търси не само своето лично облагодетелстване, той търси ...

21 ноем. 2019 | 16:31

Избраха Мария Габриел за зам.-председател на ЕНП

Сн. фейсбук-1574343370.png

Поздравявам я за избирането ѝ за първи вицепрезидент на EPP с най-добрия ...

21 ноем. 2019 | 15:31

Утре ще е облачно, на много места с валежи от дъжд

-1574230247.jpg

Почти без валежи ще остане в източните райони. С умерен, в източните райони и ...

21 ноем. 2019 | 21:09

Караянчева: Нека всяко дете да има дом и семейство, да расте в мир, да бъде обичано

Сн. пресцентър-1574363084.jpg

По думите й всяко дете е една необятна, вълшебна, пъстра, но и чуплива вселена ...

21 ноем. 2019 | 21:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.