Авторката на романа Нора Пенчева

Авторката Нора Пенчева е професионален инструктор по йога и медитация

Актриса от „Седем часа разлика” чете откъси от дебютен роман

5929 | 16 апр. 2017 | 21:00

В представянето на книгата "№9" ще се включи и Димитър Николов с награда от фестивала „Златна роза” за най-добра мъжка роля за филма “Христо“

Авторката на романа Нора Пенчева-1492365724.jpgКорицата на романа "№9"-1492365696.jpg

Две млади кинозвезди ще участват в премиерата на романа „№9“ от Нора Пенчева на 19 април от 18.30 ч. в бар „Естерхази“ в София. Боряна Братоева (“Седем часа разлика“) и Димитър Николов (награда от фестивала „Златна роза” за най-добра мъжка роля за филма “Христо“) ще четат откъси от романа от името на двамата главни герои – Ева и Ангел.

 

„№9“ е провокативен, остър, суров и много увлекателен роман! С бързо развиващо се действие и енергични диалози, той не оставя читателя на спокойствие, докато не го прочете докрай.

 

Авторката Нора Пенчева е професионален инструктор по йога и медитация. Завършила е философия в СУ „Св. Климент Охридски“ и е била няколко години преподавател по философия. Днес тя е привлечена изцяло от философията на Изтока и се е посветила на нея. И на писането. „№9“ е съвременен роман и писателски дебют за Нора. Той е номиниран в литературния конкурс на фонд „Развитие“ за 2016 г.  Авторката има и свой собствен литературен  блог – „Зона за дишане“, където са публикувани нейни стихотворения и разкази.

 

Що за роман е „№9“? На първо място това е един много увлекателен роман. С бързо развиващо се действие и енергични диалози, той не оставя читателя на мира, докато не го прочете докрай. С това Нора малко прилича на своята именита съименничка Нора Робъртс. И също е на ръба на комерсиалното, което не крие. Защото понякога комерсиалното е най-близо до действителността. Особено когато описва булевардния бит на съвременниците.

 

Главният герой на „№9“ е футболната звезда Ангел – типична съвременна „икона“ за подражание на подрастващите. Естествено, около такива като него, могат да се срещнат и доста плеймейтки, мамини синчета с много пари и други достоверни персонажи от родната действителност.

 

Животът им е празен, а езикът често пъти вулгарен, което прави и езика на романа да бъде на моменти на ръба на приличието и отвъд. Ангел притежава съвършената външност и съвършената кариера в очите на широките младежки маси. Перфектният му вид обаче сякаш е доказателство на известната мисъл, че колкото по-съвършено изглежда един човек, толкова повече демони се крият в него. Демоните на Ангел се крият в детството му…

 

На другия край на „света на чалгата“ се намира  главната героиня на

„№9“ – Ева. Обезобразена от рядка болест, тя си отмъщава на всички с отчуждение, грубост и пълно отрицание. Нейният език също е за 18 +, макар че е маска най-вече за голямата й уязвимост. За разлика от обкръжението  на Ангел, светът на Ева е интелектуален, но дълбоко скрит от всички останали.

 

Ангел и Ева изглеждат толкова несъвместими един с друг, че има само едно нещо, което може да пресече пътищата им и това са неведомите пътища на любовта. Единият от тях търси липсващата му красота, а другият – липсващата му душа. В крайна сметка ги намират, но не без цената на пречки и страдания.

 

„№9“ е един обещаващ дебют, който поставя отново някои вечни въпроси за човешките отношения, за законите на привличането. Той рисува и един донякъде отблъскващ свят на материалното и показното, който ни заобикаля, но предпочитаме да не мислим за него. Романът на Нора Пенчева  разглежда темата за любовта, но и темата за страданието, най-тежкото от което може да бъде причинено само от човек на човека.

 

Тази книга е еднакво интересна за 18 и за 80 годишни читатели. За първите, защото посочва липсите с главно „Л“ в агресивната суета, която ги обгръща. За вторите – защото им разказва за света на следващите поколения и той е такъв, какъвто никой от тях дори не подозира…

 

Книгата излиза от печат през април с логото на издателство „Авлига“. Худжник на корицата е младата Мария Цакова. Премиерата на романа е на 19 април 2017 г. в бар “Естерхази” от 18.30 ч. С участието на актьорите Боряна Братоева и Димитър Николов.


От категорията

Изпълнители с писмо до Борисов: Без работа и доходи сме. Компенсирайте ни заради ковид-кризата!

Не можем да практикуваме професията си заради наложените от държавата мерки, пише Рут Колева-1614961796.jpg

"Това е първата кауза, зад която се обединяваме толкова единодушно и ...

5 март 2021 | 18:29

Журито на Берлинале обяви първите победители на кинофестивала

Сн. Уикипедия-1614871801.png

Със "Сребърна мечка" /наградата на журито/ за късометражен филм беше ...

4 март 2021 | 17:29

Избраха българската песен за Евровизия, парчето ще стане ясно с концерт по БНТ на 10 март

-1613993961.jpg

Екипът ми се обедини около мнението, че е много важно да отидем на конкурса с ...

2 март 2021 | 17:28

Петима млади творци са номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2021
(Видео)

Петима млади творци са номинирани за  Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2021-1614887989.jpg

За някои те може да се опишат просто като: снимал Наоми Кембъл, състудент на ...

4 март 2021 | 21:57