В галерия “Mishel Art Gallery” на ул. "Св.Св. Кирил и Методий"24 в понеделник - 16.12.2019 г. от 18:00 ч.

В галерия “Mishel Art Gallery” на ул. "Св.Св. Кирил и Методий"24 в понеделник - 16.12.2019 г. от 18:00 ч.

Акварели с шамански размах в изложбата „Дух и Вселена“ на Краси Тодоров

2456 | 14 дек. 2019 | 12:13

Водата върху листа разказва за цял един друг свят, осъществява прехода от фино-материалния към реалния свят. Това е движение на енергията и уславянето й в авторски кодове, казва художникът


Краси Тодоров е художник-изследовател на N-мерните пространства. Директор на Център за научни изследвания и иновация „ZN ART”, София. Автор на “ZN ART – Музей на хартия“, Регионален исторически музей – Враца. Независим директор на Глобалната асоциация на художниците акварелисти (GAWA ) и лидер за България.

 

Директор в Международен институт за нови образователни технологии, РГГУ, Москва. Носител на множество награди и отличия, сред които наградата „Отлична работа“ от „Езерото – рай в синьо“ : Кингдао международна акварелна изложба 2019, и „Първо място за акварелна скулптура“, представена в COD, Тирана, Албания.

 

„АКВА_РЕЛ. Царството на водата и светлината. Магията на материалността. Водата рисува и оставя следи, запечатва като стъпки в снега. След време стъпките изчезват, но продължават да са там. Ако се замислим, ще осъзнаем, че една капка вода съдържа необходимите кодове, които въздействат и променят същността на океани и морета.

 

Самата тя е код, който се разпространява и трансформира. Така както една капка, изпита от нас, се превръща от капка вода в капка кръв, така и творческият процес е неизмерим и многопластов, защото той е свързан с дълбокото познание и преноса на истинска духовност. Трепетите на сърцето и безкрайните пътувания на ума и фантазията, нанесени със силата на нашата енергийна същност, в съчетание с водата и нюансите на светлината, създават геометрия на едно ново пространство. Нашето пространство в акварела.

 

Водата върху листа разказва за цял един друг свят, осъществява прехода от фино-материалния към реалния свят. Това е движение на енергията и уславянето й в авторски кодове. Акварелът е миг на безвремие; водно огледало, в което душата и нашето съзнание се оглеждат. Няма как да се скрием, защото това е миг на откровение. Това е нашата енергийна следа в търсенето и осмислянето на безкрайността. Дълго пътуване, концентрирано в един миг. Акварелът е религия.

 

Безпощадно откровена и открита, тя отваря нашия личен храм за външния свят.

 

Акварелът е свещенодействие. Ритуал, който създава необходимите връзки и структурира своеобразно пространство между материалния и духовния свят. В него търся идеи, с които искам да разширя съзнанието си, за да мога да намеря изказа, средствата и внушението на общото съзнание и познание. Чрез акварела бих искал да направим една крачка отвъд видимото и с шамански замах да трансформираме капката вода в капка светлина“, казва Краси Тодоров.

 


От категорията

„Портал на два свята“ - Цари Мали град - най-новата идея на режисьора Пламен Карталов

„Портал на два свята“ - Цари Мали град - най-новата идея на режисьора Пламен Карталов-1596740162.jpg

Самоковската гора, самоковските майстори резбари, самоковските рудници, ...

6 авг. 2020 | 21:55

На 19 септември от 19 часа

Бах и Моцарт ще звучат на 4 пиана в Античния театър в Пловдив

Йордан Камджалов-1521143625.jpg

Прочутите български музиканти Томислав Байнов и Йордан Камджалов дават на ...

3 авг. 2020 | 15:42

Народният театър връчва награда на името на Иван Вазов по случай 170 години от рождението му

Народният театър връчва награда на името на Иван Вазов по случай 170 години от рождението му-1594129096.jpg

Публиката ще види документалния филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора ...

7 юли 2020 | 16:37

Двама казахски философи в изложба на галерия „Мисията“
(Галерия)

Ескпозицията ще остане в галерия „Мисията“ до 14.08. при спазване на всички мерки за дезинфекция.-1596480845.jpg

1150-та годишнина от рождението на Ал-Фараби, “Аристотел на Изтока”, и 175-та ...

3 авг. 2020 | 21:52