В галерия “Mishel Art Gallery” на ул. "Св.Св. Кирил и Методий"24 в понеделник - 16.12.2019 г. от 18:00 ч.

В галерия “Mishel Art Gallery” на ул. "Св.Св. Кирил и Методий"24 в понеделник - 16.12.2019 г. от 18:00 ч.

Акварели с шамански размах в изложбата „Дух и Вселена“ на Краси Тодоров

920 | 14 дек. 2019 | 12:13

Водата върху листа разказва за цял един друг свят, осъществява прехода от фино-материалния към реалния свят. Това е движение на енергията и уславянето й в авторски кодове, казва художникът


Краси Тодоров е художник-изследовател на N-мерните пространства. Директор на Център за научни изследвания и иновация „ZN ART”, София. Автор на “ZN ART – Музей на хартия“, Регионален исторически музей – Враца. Независим директор на Глобалната асоциация на художниците акварелисти (GAWA ) и лидер за България.

 

Директор в Международен институт за нови образователни технологии, РГГУ, Москва. Носител на множество награди и отличия, сред които наградата „Отлична работа“ от „Езерото – рай в синьо“ : Кингдао международна акварелна изложба 2019, и „Първо място за акварелна скулптура“, представена в COD, Тирана, Албания.

 

„АКВА_РЕЛ. Царството на водата и светлината. Магията на материалността. Водата рисува и оставя следи, запечатва като стъпки в снега. След време стъпките изчезват, но продължават да са там. Ако се замислим, ще осъзнаем, че една капка вода съдържа необходимите кодове, които въздействат и променят същността на океани и морета.

 

Самата тя е код, който се разпространява и трансформира. Така както една капка, изпита от нас, се превръща от капка вода в капка кръв, така и творческият процес е неизмерим и многопластов, защото той е свързан с дълбокото познание и преноса на истинска духовност. Трепетите на сърцето и безкрайните пътувания на ума и фантазията, нанесени със силата на нашата енергийна същност, в съчетание с водата и нюансите на светлината, създават геометрия на едно ново пространство. Нашето пространство в акварела.

 

Водата върху листа разказва за цял един друг свят, осъществява прехода от фино-материалния към реалния свят. Това е движение на енергията и уславянето й в авторски кодове. Акварелът е миг на безвремие; водно огледало, в което душата и нашето съзнание се оглеждат. Няма как да се скрием, защото това е миг на откровение. Това е нашата енергийна следа в търсенето и осмислянето на безкрайността. Дълго пътуване, концентрирано в един миг. Акварелът е религия.

 

Безпощадно откровена и открита, тя отваря нашия личен храм за външния свят.

 

Акварелът е свещенодействие. Ритуал, който създава необходимите връзки и структурира своеобразно пространство между материалния и духовния свят. В него търся идеи, с които искам да разширя съзнанието си, за да мога да намеря изказа, средствата и внушението на общото съзнание и познание. Чрез акварела бих искал да направим една крачка отвъд видимото и с шамански замах да трансформираме капката вода в капка светлина“, казва Краси Тодоров.

 


От категорията

Неповторимата Лили Иванова стартира поредно национално турне с 16 концерта в цяла България

фотограф: Васил Къркеланов-1579092779.jpg

Концертите ще бъдат в най-големите спортни зали във Видин, Бургас, Сливен, Гоце ...

15 ян. 2020 | 14:44

Георги Господинов с престижна италианска награда за разказите си

Георги Господинов -1579185999.png

Господинов ще изнесе лекция магистралис във Флоренция, озаглавена „За тъгата, ...

16 ян. 2020 | 16:45

За девети път

Национална литературна награда за български роман на годината на НДФ „13 века България“

Национална литературна награда за български роман на годината на НДФ „13 века България“-1579619083.jpg

Творбите, в шест екземпляра – по един за всеки от членовете на журито, трябва ...

21 ян. 2020 | 17:04

Световноизвестният баритон Владимир Стоянов ще пее в „Риголето“

Световноизвестният баритон Владимир Стоянов ще пее в „Риголето“-1579618635.jpg

Наскоро, през месец октомври 2019 г., певецът беше удостоен с почетното звание ...

21 ян. 2020 | 16:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.