В момента, в който „Северен поток-2“ бъде спрян, ще бъде спрян и „Турски поток 2“

Алекс Алексиев: Русия е сила със затихващи способности! По икономика е по-долу от Италия!

7501 | 18 дек. 2018 | 13:47

Тези хора, които искат да купуваме ненатовски самолети, не желаят да сме член на НАТО, твърди председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания


Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания в интервю в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод посещението на заместник- държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас.

 

Обсъжданите теми са свързани със сигурността и отбраната на България, енергийната диверсификация и други.

 

Диалогът излиза ли извън рамките на разискванията между партньори в НАТО? Дали проведените разговори от страна на САЩ, не са насочени към България, а са част от други по-мащабни геополитически дебати? Темата за енергийната диверсификация как ще повлияе на взаимоотношенията с Русия и каква реакция можем да очакваме от Москва?

- Коя от обсъжданите теми между САЩ и България, според вас, е най-важна и ще доведе до трайни последици – партньорството в сигурността, закупуването на изтребители, енергийната диверсификация?
- Купуването на изтребителите е нещо, което ще се реши доста бързо, така че това не е толкова важно, според мен. Много по-важно е енергийната диверсификация, а също и това какво става с Украйна, руската агресия там. Това са много по-важни теми за доста по-дълго време.

- В тази ситуация обаче България все още не е направила окончателен избор коя оферта за изтребители ще предпочете. Освен цената и поддръжката, важно ли е все пак от кого ще бъдат взети изтребителите, сделката предполага ли лостове за въздействие?
- Разбира се, че е важно. Ние сме член на НАТО. В НАТО има една-единствена сила, голяма сила, това са САЩ. Да се говори, че ние можем да останем действителен член на НАТО и в същото време да купуваме ненатовски самолети, е просто смешно. Да не говорим за техническите показатели, да не говорим за това, че ако придобием F-16, бихме могли с течение на времето доста бързо да преминем към по-модерни изтребители, примерно от трета генерация като F-35, R-22 и т.н. Това е просто, тези хора които искат да купуваме ненатовски самолети, не желаят да сме член на НАТО. Това е моето заключение.

- Споменахте руската агресия в Украйна. Специалисти смятат, че САЩ имат стратегия за постоянно военно присъствие на Балканите. След напрежението между Украйна и Русия се заговори за военни бази в Бургас или Варна. Трябва ли да се съгласим с такова предложение или да се придържаме към това, което каза премиерът Бойко Борисов – Черно море е за туризъм, не за война.
- Това, което каза Бойко Борисов е смешно. Черно море от много отдавна е в акваторията на НАТО, както и на Русия. Така че да се смята в момента, че това едва ли не е море само за платноходки и за увеселителни яхти, просто не е сериозно. Разбира се, че като част от НАТО, да не говорим, че голямата част от държавите от акваторията на Черно море са или вече членове на НАТО, примерно Румъния, България, Турция, или такива, които желаят да са членове на НАТО като Украйна и Грузия, например. То е просто, според мен е смешно дори да се дискутира това.

 

Черно море винаги е било в обсега на НАТО. И сега тепърва да започнем да обсъждаме дали това е актуално, просто показва някакво фундаментално незнание на ситуацията, на геополитическата ситуация.

 

Да не говорим затова че, това което Русия прави, особено с последните си агресивни действия, го превръща в море - зона на конфликт. Това трябва да се разбере. Няма никакво съмнение за това. И в тази връзка България просто не може да си позволи да остане извън това.

 

Да не говорим, че това което не се споменава в българската преса – има цяла редица български кораби, които бяха спрени от нормалните си търговски визити в Мариупол, в Бердянск и прочие, от руснаците. Какво е това? Това е просто една икономическа блокада. Това не може да се позволи. Това е против международното право и руснаците би трябвало съответно да си извлекат някакви изводи от това.

- Казахте, че Черно море е в обсега на НАТО, но да не забравяме все пак Русия едва ли с лека ръка ще го приеме. Тя е водила доста войни за проливите и топлите морета, включително и Черно море. Т.е. можем ли да очакваме по-сериозна ответна реакция?
- Безспорно, че Русия е водила войни за проливите, които не са нейни, никога не са били нейни. Русия е водила агресивни войни за тях, включително войни, които засягат пряко България.

 

Мога да ви напомня, че 1915 г. тогавашният външен министър на Русия, Сергей Сазонов, изпрати тайна нота на Франция и Англия, в която казваше, че Русия иска проливите. Иска проливите да й принадлежат със забележете, с прилежащи територии. Какво значи с прилежащи територии? Това значи България. Така че руската империалистическа агресия спрямо проливите, спрямо България съществува. Но това не значи, че трябва да се съгласим с това.

- От 1915 г. е минало доста време. Да се върнем в съвременните условия, ако България премине към създаването на военни бази във Варна или Бургас, до защита или до засилване на напрежението ще доведе това? Въобще каква реакция да очакваме от Русия и може ли тя да е в икономическата сфера?
- Вижте, единственият икономически коз, който има Русия срещу България, тъй като търговия между двете страни почти не съществува е, че те ни продават газ, а ние можем да намерим газ от много други места.

 

Това е съвсем друга тема, за която за съжаление в България не се говори. Това, което е от геополитическо значение не са толкова военноморски бази във Варна или Бургас, а това че САЩ са пред загубата на основната си база в Турция - „Инджирлик“ и ако да кажем някой иска да помогне на България, става въпрос за военновъздушни бази, които да заменят „Инджирлик“.

 

Дали ще стане? Според мен не, тъй като нашите управници просто не са готови за това. Те са прекалено обвързани с Русия. А каква ще бъде реакцията? Това лично мен не ме интересува.

 

Русия е една сила със затихващи способности. Погледнете какво е Русия? В България много се говори за това колко е велика Русия. Русия като икономическа сила е по-долу от Италия и Южна Корея. Да не говорим за наистина големи държави. Симпатизирам на руснаците от историческа гледна точка, но това което Владимир Путин прави в момента за съжаление е да деиндустриализира Русия.

 

И когато след време историята на Русия напише за тези години, положително ще пише, че Путин нанесе най-големите вреди на Русия. Не са американците, не е НАТО, не е ЕС, а самият Путин. За какво говорим тук? Ще ви дам един единствен пример.

 

В момента Русия произвежда един-единствен самолет, който се продава на западните държави. Казва се „Сухой суперджет 100“. Защо се продава? Защото единствено нещо, което е руско в него е ламарината. Всичко останало – авиониката, моторите са западни. Русия е до такава степен изостанала, че то е дори смешно да се говори. За хора, които знаят какво става, са убедени че Путин направо унищожава Русия. Това поне е моето мнение.

- Господин Алексиев, да се върнем на българо-американските отношения. У нас посещението беше на заместник-държавен секретар. В Гърция посещението беше на държавен секретар. Езикът на дипломация как ще прочете този факт?
- България сега съвсем явно е в невралгична точка на геополитиката, както говорихме вече за Черно море, за Украйна, между Украйна, Русия и Турция. Така че, поне според мен, България би трябвало и тя да е в полезрението на САЩ. Доколко това е важна, стратегическа позиция, трудно е да се каже, тъй като ние като че ли правим всичко възможно да се правим на едва ли не васали на Русия.

 

И ако направим и тази глупост да купим самолети, които не са натовски, това само може фактически да задълбочи мнението на западни политици, особено на американски политици, че България, макар и да е член на НАТО, не се смята за такъв.

- Както стана ясно от предишния ми въпрос, успоредно с разговорите, които Вашингтон води с България, води разговори, да не кажа еднотипни и с Гърция, и с Кипър. Според вас това случайно ли е?
- Не е случайно. Случайности в политиката няма по принцип. Това, за което говорим от гледна точка на Кипър е най-вече свързано с икономиката и с енергийната независимост. Знаете много добре, че съвсем наскоро бяха открити огромни залежи на газ в Кипър, както и в Израел преди това, в Египет. Въобще Източното крайбрежие на Средиземно море става едва ли не една от най-важните зони на производство на газ в света. Вероятно ще има тръбопровод между Израел и Гърция, и евентуално в Италия. Въобще се появяват нови възможности за диверсификация на източниците на газ и от това България трябва да се възползва. В момента се говори за нови терминали за втечнен газ в Гърция, на остров Кърк в Хърватия вече има построен такъв терминал. В Букурещ се събраха почти всички лидери източноевропейски държави да говорят за това как може да се осигури диверсификация и допълнителни източници на енергия, тъй като това което в момента съществува, особено за България, е пагубно. Ние разчитаме само на Русия, като източник на нашата енергия, което е не знам как да го оприлича, но от геополитическа гледна точка е пагубно за България. И това се вижда от факта, че ние плащаме едва ли не най-високите цени. Принципът в Източна Европа е колкото си по-близък до Русия, толкова повече плащаш. Затова крайно време е България да намери начин да диверсифициране своите източници за енергия, особено на газ, както и на петрол.

- Вие казахте, че диверсификацията е най-важното от разговорите, които се водят между България и САЩ в момента. Но еднотипните разговори, които се водят и с Гърция, където тя беше наречена един фантастичен съюзник на САЩ, и където също се водят разговори за инвестиции, енергетика, отбрана и сигурност. В един по-късен момент това няма ли да доведе до противопоставяне на Атина и София? Примерно в скорошен план- върху „Турски поток-2“ и от къде да мине той?
- Надявам се, че няма, въпреки че това е напълно възможно, вие споменахте „Турски поток-2“. Руснаците пак играят с това, Путин беше казал преди време, че едва ли не те могат да решат „Турски поток-2“ да не минава през България.

 

Това са малко академични разговори, според мен, тъй като до „Турски поток-2“ няма да се стигне.

 

Това мога да ви обещая. Защо? Защото американците са против „Северен поток-2“, който е тясно свързан с „Турски поток-2“. Може би сте забелязали, че дори американският конгрес преди няколко дни прокара резолюция. Какво значи това? Американците ще наложат санкции на западни фирми, които в момента строят или поне финансират отчасти „Северен поток-2“.

 

Това значи, че те ще се откажат от този проект. Той е чисто политически, независимо от това какво говорят немците и специално госпожа Меркел, че бил комерсиален проект. Няма нищо комерсиално в него. Той е чисто политически проект на Путин.

 

И в момента, в който „Северен поток-2“ бъде спрян, ще бъде спрян и „Турски поток 2“. Това го каза в прав текст вчера Съливан. Много по-важно е ние да направим съответните изводи от това, което става в геополитиката и за съжаление нашите управници, като че ли са до такава степен свързани с Русия и с единствения доставчик на газ „Газпром“, който е един политически орган на Путин, като че ли отказваме да гледаме на настоящите интереси, национални интереси на страната.

 

За какво говоря тук? Ще ви кажа, че тук в България въобще не се вписва за това.

 

 


От категорията

Стефан Данаилов: Моля Нинова да не подава оставка, да поеме критиките и да спаси партията!

Стефан Данаилов: Моля Нинова да не подава оставка, да поеме критиките и да спаси партията-1560456636.jpg

Елена не показа политическа мисъл. Тя се държеше като разследващ журналист и ни ...

14 юни 2019 | 09:52

Кеворк Кеворкян: Откраднаха Гоце от слънчасалите

-1460633929.jpg

Македонците биха обесили на площада в Скопие онзи, който каже „Майната му на ...

16 юни 2019 | 09:26

Васил Василев: Борисов не можа да осъществи мечтата на третия си мандат - да се освободи от Нинова

-1537119115.jpg

Ако Иран затвори Ормузкия проток и горивата поскъпнат двойно или тройно, Европа ...

18 юни 2019 | 16:49

Михаил Мирчев: Нинова изигра една перфектна политическа игра

-1553797086.jpg

Вижте и чуйте словото на З Нинова. То имаше цели. Постигна ги!

17 юни 2019 | 20:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Пенчо Генчев


19 дек. 2018 | 09:31Със затихващи способности по скоро е този лешпер. Нека си припомним, че когато беше в силата си, съветваше Фил Дългото изречение (оня, с големия задник). Резултатът от съветите му ги знаем, а който не ги знае може да прочете. Тъпанар отвсякъде. Нискоразряден агент на CIA.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Krassimir Vitanov


19 дек. 2018 | 01:29Пичове, комуняги ние българите сме в богатото и развито семейство, а чемоданчиките нека си гледат Сибир!!! Ако не ви харесва в България, моля заминете за Сибир да се гушкате с руската мечка!!! Нещастни, червени тролове!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


antimultikulti


19 дек. 2018 | 01:46Можете само да обирате фекалиите на "богатото и развито семейство". Една трета от БЪЛГАРИТЕ, ИСТИНСКИТЕ, живеят под прага на бедността, благодарение на вашето "семейство"!! Един прекрасен ден, "семейно" ще ви натикаме на майка ви в "утката!!


zmei15


19 дек. 2018 | 00:25Алекс, сине, защо резилиш баща си?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незнакомов


18 дек. 2018 | 22:50Още един русофоб с повишена потенция и затихващи умствени способности


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Marta


18 дек. 2018 | 21:43А ти ще си заслужиш хонорара. Само, че ще останеш мнооого разочарован. Този който е разорен и фалирал е САЩ продажник нещастен


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


antimultikulti


18 дек. 2018 | 18:27Не знам защо на такива, като тази проститутка, Сашко Алексиев, трябва са се обръща въобще внимание. Кервана си върви, а такива както Сашко, смучат на камилите израстъците между краката.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Майната


18 дек. 2018 | 17:42мръсен соросоид , отрепка ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


18 дек. 2018 | 17:34Mr Алексиев, защо не отидете в Москва и да му кажете за силата на Русия очи в очи? Можете да го кажете дори на границата на граничаря. Мисля, че сте храбър bulgarian people. По това време в Сибир не е студено, а в Лубянка ще се погрижат да ви стоплят.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Пешо


18 дек. 2018 | 17:34С такива разузнавачи, американците със сигурност ще загубят хегемонията си,а тука въобще не трябва да ги слушат.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър


18 дек. 2018 | 17:30Приказва каквото са му спуснали господарите му отвъд океана. Куп лъжи и мераци на болни хора. Един ден ще се чуди къде да се скрие


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


18 дек. 2018 | 17:16Алескиев,вече ти казах ,че лошите разузнавачи никога не са били добри геополитици.А ти си слаб агент.И за това твоите разсъждения са нелепи.Едва ли не искаш да изкараш Русия ,като държава без влияние,което не евярно.На 20 декември Путин ще говори пред над 1700 журналисти.Освен това ядрената сила на САЩ е в опадък.Нали знаеш ,че периода на промяната в ядрените технологии и обслужването им е около 30 години.След ситемите Трайдънт и Томахоук и след ПРО и ИДЖИС които се провалиха да си чул да има нещо ново във военния арсенал на САЩ.Да не говорим ,че от повече от 10 години САЩ не истрелват свои космически кораби със свои двигатели.Така че разумните хора могат да преценят къде и какво е влиянието на отделните велики сили.Разумните хора в САЩ вече отчитат огромното изоставане във воената област и ядрените технологии на САЩ.А такива като Алексиев пробутват на българите фалшиви новини.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


18 дек. 2018 | 17:36Тези 1700 журналисти ще чакат и А.Алексиев да пристигне, иначе няма да започнат


Terminator


18 дек. 2018 | 17:29Вчера пак се изказваше въпросния глупак по въпроса! Иска му се да е така ама не му се получава пасианса! Шо ли не вземе да прочете доклада на шефа на мозъчния тръст за анализи и прогнози на Родшилд и Рокфелер (не мога да се сетя как точно се казваше) и тогава да прави "прогнозите" си!


Рахо


18 дек. 2018 | 17:01Добре платения предател се опитва да заработи парите си!! Но не казва че краварите са купили газопреносната мрежа на Украйна и затова сега са против Северен поток 2!! И като говори за нови източници на газ говори като че ли всички други са на границата ни и аха да ни дадат още друга газ,и забележете много по евтина!!! И да не ни обяснява за Италия знаем на какъв хал и е икономиката и че външния и дълг е над 300%


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владо


18 дек. 2018 | 16:42През септември 2018 г. руското предприятие Енргомаш подписа с американската компания Орбитал Ей Ти Кей договор, според който до 2021 г. ще достави още 4 ракетни двигателя РД 181 за американски ракети носители Антарес . След влизането в Крим в състава на Русия през 2014 г. и последвалите санкции стигна се до забрана да се използват такива след 2019 г.. Пентагонът обаче издейства анулиране на тези ограничения, защото според руски специалисти САЩ не могат да създадат собствени двигатели поне до 2025 г. (Mediapool.bg)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Емил Станоев


18 дек. 2018 | 16:31Тоя измекярин преди твърдеше че моста към Крим няма да го бъде !! Приказките му бяха подобни .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владо


18 дек. 2018 | 16:27Изпитвам само дълбоко отвращение и погнуса към тая дърта продажна гад!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.