7 жалби за купуване на гласове са постъпили в Комисията

Александър Андреев: Не са установени грешки при попълването на протоколите в Шумен

2148 | 6 ноем. 2019 | 16:09

ЦИК няма как да дава становища по тълкуването на законите на местната администрация в Несебър, каза още той


По отношение на данните, които бяха въведени в ЦИК от протоколите, не бяха установени такива грешки, които да могат по някакъв начин да повлияят върху обявените от общинската избирателна комисия резултати в Шумен. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на брифинг след провелите се избори за местна власт, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Александър Андреев посочи, че ако има спор по отношение на това дали правилно са отчетени или не протоколите, това е въпрос, който следва да бъде поставен пред административния съд.

 

До момента в ЦИК са постъпили 18 жалби срещу изборни резултати на проведените местни избори. Те са препратени към общинските избирателни комисии и към административните съдилища по места. Една от жалбите от днес е за Шумен.

 

„Казусът следва да бъде представен пред административния съд и в рамките на съдебното производство да се оцени законосъобразността на проведените в Шумен избори“, посочи говорителят на ЦИК.

Относно казуса с Несебър, Александър Андреев каза: "ЦИК до момента винаги е съблюдавала стриктно своите правомощия и в тази връзка има практика, че тя няма как да дава становища по тълкуването на законите на местната администрация в Несебър".

„В ЦИК разгледахме писмото от областния управител на Бургас, с което бяха поставени 4 основни въпроса. Всички те обаче са свързани с тълкуването и прилагането на Закона за местното самоуправление и администрация. Ние отговорихме писмено на областния управител на Бургас, с което изразихме това становище. Оттук нататък ЦИК ясно е дала отговор на това питане. Би трябвало областният управител да прецени всички приложими разпоредби в Закона за местното самоуправление във връзка с встъпването в длъжност на кмета на Община Несебър“, посочи още говорителят на ЦИК.

7 жалби за купуване на гласове са постъпили в ЦИК, посочи още говорителят. Той подчерта, че по отношение на такива сигнали ЦИК и ОИК нямат компетентност и те са препратени към органите на прокуратурата и МВР за извършване на необходимите проверки и предприемане на наказателни преследване, ако се установи, че наистина е извършено престъпление.

 


От категорията

Радев: Геройството на Ботев доказва, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достойнство

-1584871080.jpg

Благодарение на Ботев неродената още България, дързостта и истината дори тогава ...

2 юни 2020 | 12:04

Каракачанов потвърди, че е кум на Пламен Бобоков и кръстник на трите му деца: Те са почтени хора

Кадър: бТВ-1591092255.jpg

По думите му взаимоотношенията им са свеждали до срещи по семейни мероприятия

2 юни 2020 | 12:52

Корнелия Нинова на Околчица: Ботев остава вечен в сърцето, ума и душата на всеки българин

Снимки: БСП-1591094413.jpg

"Вярата му е заразителна, подвигът - пример, смъртта - величава саможертва ...

2 юни 2020 | 13:39

Паргов: В минутата мълчание днес е заключена цялата признателност на народа към Ботев

-1588321807.jpg

Лидерът на БСП -София и столичните социалисти поднесоха венци и цветя пред ...

2 юни 2020 | 13:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


6 ноем. 2019 | 17:00Как ще има грешки, то в ГРОП са по безгрешни и честни от Господ! Затова "народа" толкова силно ги обича и гласува за тях вече 15 г.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.