7 жалби за купуване на гласове са постъпили в Комисията

Александър Андреев: Не са установени грешки при попълването на протоколите в Шумен

1089 | 6 ноем. 2019 | 16:09

ЦИК няма как да дава становища по тълкуването на законите на местната администрация в Несебър, каза още той


По отношение на данните, които бяха въведени в ЦИК от протоколите, не бяха установени такива грешки, които да могат по някакъв начин да повлияят върху обявените от общинската избирателна комисия резултати в Шумен. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на брифинг след провелите се избори за местна власт, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Александър Андреев посочи, че ако има спор по отношение на това дали правилно са отчетени или не протоколите, това е въпрос, който следва да бъде поставен пред административния съд.

 

До момента в ЦИК са постъпили 18 жалби срещу изборни резултати на проведените местни избори. Те са препратени към общинските избирателни комисии и към административните съдилища по места. Една от жалбите от днес е за Шумен.

 

„Казусът следва да бъде представен пред административния съд и в рамките на съдебното производство да се оцени законосъобразността на проведените в Шумен избори“, посочи говорителят на ЦИК.

Относно казуса с Несебър, Александър Андреев каза: "ЦИК до момента винаги е съблюдавала стриктно своите правомощия и в тази връзка има практика, че тя няма как да дава становища по тълкуването на законите на местната администрация в Несебър".

„В ЦИК разгледахме писмото от областния управител на Бургас, с което бяха поставени 4 основни въпроса. Всички те обаче са свързани с тълкуването и прилагането на Закона за местното самоуправление и администрация. Ние отговорихме писмено на областния управител на Бургас, с което изразихме това становище. Оттук нататък ЦИК ясно е дала отговор на това питане. Би трябвало областният управител да прецени всички приложими разпоредби в Закона за местното самоуправление във връзка с встъпването в длъжност на кмета на Община Несебър“, посочи още говорителят на ЦИК.

7 жалби за купуване на гласове са постъпили в ЦИК, посочи още говорителят. Той подчерта, че по отношение на такива сигнали ЦИК и ОИК нямат компетентност и те са препратени към органите на прокуратурата и МВР за извършване на необходимите проверки и предприемане на наказателни преследване, ако се установи, че наистина е извършено престъпление.

 


От категорията

Боян Магдалинчев: Цацаров би бил добра кандидатура за председател на КПКОНПИ

-1558099116.jpg

Дейността на председателя на Антикорупционната комисия е много близко с ...

13 ноем. 2019 | 12:19

Фандъкова: Премахваме възможността за строителство на сгради с намалени отстояния и паркоместа

-1573627211.jpg

Искаме да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни ...

13 ноем. 2019 | 11:57

Стойнев: Бих се радвал да видя тол системата, дано само преди това човечеството не колонизира Марс

-1563961144.jpg

Как е възможно да имаме балансиран бюджет при една задаваща се криза, попита ...

13 ноем. 2019 | 13:31

Херо Мустафа откри защитено жилище за възрастни с умствени увреждания в Сливен

Снимка: Пресцентър-1573644915.jpg

Проектите на добронамереност на Посолството на САЩ продължават да подкрепят ...

13 ноем. 2019 | 13:30

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


6 ноем. 2019 | 17:00Как ще има грешки, то в ГРОП са по безгрешни и честни от Господ! Затова "народа" толкова силно ги обича и гласува за тях вече 15 г.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.