7 жалби за купуване на гласове са постъпили в Комисията

Александър Андреев: Не са установени грешки при попълването на протоколите в Шумен

3882 | 6 ноем. 2019 | 16:09

ЦИК няма как да дава становища по тълкуването на законите на местната администрация в Несебър, каза още той


По отношение на данните, които бяха въведени в ЦИК от протоколите, не бяха установени такива грешки, които да могат по някакъв начин да повлияят върху обявените от общинската избирателна комисия резултати в Шумен. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев на брифинг след провелите се избори за местна власт, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Александър Андреев посочи, че ако има спор по отношение на това дали правилно са отчетени или не протоколите, това е въпрос, който следва да бъде поставен пред административния съд.

 

До момента в ЦИК са постъпили 18 жалби срещу изборни резултати на проведените местни избори. Те са препратени към общинските избирателни комисии и към административните съдилища по места. Една от жалбите от днес е за Шумен.

 

„Казусът следва да бъде представен пред административния съд и в рамките на съдебното производство да се оцени законосъобразността на проведените в Шумен избори“, посочи говорителят на ЦИК.

Относно казуса с Несебър, Александър Андреев каза: "ЦИК до момента винаги е съблюдавала стриктно своите правомощия и в тази връзка има практика, че тя няма как да дава становища по тълкуването на законите на местната администрация в Несебър".

„В ЦИК разгледахме писмото от областния управител на Бургас, с което бяха поставени 4 основни въпроса. Всички те обаче са свързани с тълкуването и прилагането на Закона за местното самоуправление и администрация. Ние отговорихме писмено на областния управител на Бургас, с което изразихме това становище. Оттук нататък ЦИК ясно е дала отговор на това питане. Би трябвало областният управител да прецени всички приложими разпоредби в Закона за местното самоуправление във връзка с встъпването в длъжност на кмета на Община Несебър“, посочи още говорителят на ЦИК.

7 жалби за купуване на гласове са постъпили в ЦИК, посочи още говорителят. Той подчерта, че по отношение на такива сигнали ЦИК и ОИК нямат компетентност и те са препратени към органите на прокуратурата и МВР за извършване на необходимите проверки и предприемане на наказателни преследване, ако се установи, че наистина е извършено престъпление.

 


От категорията

Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Решихме полицията да си свърши работата

Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Решихме полицията да си свърши работата-1596779724.jpg

По думите му е имало доста притеснителни сигнали. Вече имаме връчена подписка, ...

7 авг. 2020 | 08:49

Росен Йорданов, психолог за премахването на блокадите: Полицията си свърши работата

Снимка БНТ-1596779682.png

Вярвам, че демонстрантите ще намерят по-интелигентен начин да отстояват ...

7 авг. 2020 | 08:53

Палатков лагер отново блокира Орлов мост

Палатков лагер отново блока Орлов мост-1596828594.jpg

Нека изградим барикади в цялата страна и да застанем на тях всички заедно! ...

7 авг. 2020 | 22:26

Румен Радев: Репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта

-1595579198.jpg

Готовността да се жертва гражданският мир в името на политическото оцеляване е ...

7 авг. 2020 | 21:40