Вече сме настъпвали мотиката „леви цели с десни инструменти, уточни той

Александър Симов: Ще е проблем за БСП, ако президентството стои зад друга партия

5377 | 19 септ. 2021 | 11:54

Ако ГЕРБ имаха такъв митичен, популярен, всеобщ любимец като кандидат за президент, отдавна да са го изкарали и да го въртят по всички телевизии. ГЕРБ имат проблем с кандидата си за президент и заради това не го обявяват, заяви социалистът


Невъзможността да се проведе качествен разговор взривява вече втори пореден парламент. Ако и в третия партиите не излязат от тийнейджърския си период и не се научат да говорят, то и той ще бъде обречен предварително. Това мнение изрази пред БНР Александър Симов от БСП. Той определи себе си като политически наивник, който е вярвал, че може да се постигне съгласие за макар и временно управление в 46-ото Народно събрание.

 

Относно идеята с десни инструменти да се постигат леви цели и резултати, анонсирана от Кирил Петков, Александър Симов коментира, че в тази ситуация е добре да си част от партия, която има дълга история и се е сблъсквала с подобен феномен преди. 

 

„Ние тази мотика сме я настъпвали и още носим синините от нея.“

През 2007-2008 година със същата фраза в БСП беше продадена идеята за плоския данък, припомни Симов.

 

„Точно тогава имаше хора, които ни казваха, че ето, ние въвеждаме дясна мярка, която ще постигне леви цели. И така с десни инструменти ние изведнъж постигаме някакво ляво чудо. Всичко това се оказа абсолютен абсурд, една красива измама, която така и не сработи. Плоският данък съвсем не се оказа магическото средство, което всички мислеха, че ще реши проблемите с бедността у нас. В България, а и в света с десни мерки постигаш десни цели. Това е тъжната истина.“

 

„Не смятам, че профилът на Кирил Петков и Асен Василев е ляв. Ако някой трябва да се чувства „заплашен“, това е градският десен избирател, който е показал през последните години, че обича да гласува за новото и лъскавото“, категоричен е Симов. 

 

Живеем в раздрана от интриги и политически проблеми среда, в която надеждата е основният фактор, посочи Александър Симов. Той не изключва леви избиратели да подкрепят новия политически проект на досегашните служебни министри, но не го отчита като конкуренция в лявото пространство.

 

Извън камерите и телевизионните студия представителите на тази нова политическа сила действат с инструментите на статуквото, допълни той.

„Тук виждаме един малко подземен механизъм, на който нямаше как да не реагираме. Не че има парцелирани електорати и някакви запазени територии в политическите процеси. (…) Тук не говорим за ухажване, вече виждаме откровен опит за купуване на регистрация, за купуване на партии, за купуване на някакво влияние. Политиката не е борса, това не е поредната бизнес сделка, която да можеш да осъществиш. Още преди да проведат някакви идеи, да покажат хора, с които да спечелят доверие, виждаме как новите лица много мрачно напомнят на някои минали действия, които изведоха хората на улицата.“

 

В анализ на данните от последните социологически проучвания Александър Симов отбеляза, че доверието в БСП се запазва. Първия резултат на ГЕРБ той отдава на непостигането на промяна.

 

Симов потвърди, че БСП да стои зад тандема Радев – Йотова.

„Не допускам БСП да има друг кандидат за президент.“

Ще е проблем за БСП, ако президентството стои зад друга партия, уточни той.

 

Ако ГЕРБ имаха такъв митичен, популярен, всеобщ любимец като кандидат за президент, отдавна щяха да са го изкарали и да го въртят по всички телевизии. Според мен е точно обратното – ГЕРБ имат проблем с кандидата си за президент и заради това не го обявяват“, заяви още Александър Симов.


От категорията

Вигенин, Анастасова и Гайдарски се разграничиха от позицията на ИК на Радев за решението на КС

-1635346258.jpg

Възразяваме, също така, Инициативният комитет да се включва почти неприкрито в ...

27 окт. 2021 | 17:50

КС с удар срещу Радев и Петков: Указът за служебния икономически министър е противоконституционен

-1635324483.jpg

Всички актове на Петков могат да бъдат обявени за нищожни от заинтересовани ...

27 окт. 2021 | 11:31

Герджиков: Като български гражданин се чувствам разочарован и огорчен от постъпката на президента

Герджиков: Като български гражданин се чувствам разочарован и огорчен от постъпката на президента-1635351767.jpg

“Радев носи отговорност за назначението на Кирил Петков за служебен министър в ...

27 окт. 2021 | 19:22

Каракачанов: Актовете на Петков като служебен министър са незаконни
(Видео)

Красимир Каракачанов Кадър: бТВ-1635348728.jpg

"Излизаш и казваш: „Извинявайте, полакомих се да бъда министър, предложиха ...

27 окт. 2021 | 18:31