Александър Урумов в "Татко, обичай ме": Любовта е смисълът на семейството. Не парите.

Истината е, че дори и в съня си не съм виждал баща ми да ме целуне

Александър Урумов в "Татко, обичай ме": Любовта е смисълът на семейството. Не парите.

2592 | 3 дек. 2018 | 16:09

Не вярвайте на теориите за дистанцираност от децата, на сдържаност, за това как децата трябва да се прегръщат и целуват само когато спят. Как единствено чрез строгост и суровост децата ще станат хора.


Александър Урумов, български писател и драматург, вече провокира публиката с  новата си изповедна книга "Татко, обичай ме".

Силно емоционална, тя  е събрала опита на бащата в отглеждането и възпитанието на децата, както и ролята на семейството за изграждането на характерите на младите.

 

"Един баща е най-близо до звездите, когато носи детето на раменете си", казва Александър Урумов.

 

Епицентър.бг ви предлага откъси от книгата "Татко, обичай ме". Може би всеки ще намери част от себе си в нея.

 

ТАТКО, ОБИЧАЙ МЕ (откъс)

Татко, обичай ме

 

Всичко в живота е взаимоотношения

 

Каквото и да ви говорят, знайте, че става дума за пари“. Виждал съм този надпис в не един и два офиса. Поставен е на подходящо място, за да ориентира разговора по същество. Добрата новина при този директен подход е, че пести време и на двете страни.

 

 

По-важният извод, надхвърлящ законите на бизнеса, е, че в живота всяко нещо има своята цена. Включително и самият живот. Включително и най-малките детайли в него, като например историите в тази книга, за която е платена цена и затова в момента вие я четете.

 

Цената е и в пари – за купувача, и в преживявания – за героите в нея, и във време, преживявания и труд – за писателя, и в пари и реклама – за издателя.

Каквото и да ви говорят, знайте, че става дума за цена – това е законът в човешките взаимоотношения. Невинаги пари, но винаги цена.

И действие, и бездействие – всичко има цена. Нерядко бездействието струва по-скъпо от действието. Нерядко резултатът от действието може да е безплатен за някого, но само защото някой друг е платил цената.

 

И все пак мисля, че в семейството това правило звучи по следния начин:

Каквото и да ви говорят – знайте, че става дума за любов.

 

Включително и парите, разбира се, са функция на любов и отговорност – защото само в такива случаи те са заредени с добро.

 

 

Любовта е смисълът на семейството. Не парите.

Не вярвайте на теориите за дистанцираност от децата, на сдържаност, за това как децата трябва да се прегръщат и целуват само когато спят. Как единствено чрез строгост и суровост децата ще станат хора.

Основно два вида хора са последователите на тази теория – първите не са получавали достатъчно нежност и ласка в детството си и не са били насърчавани да я проявяват в отношенията си към близките. А трудно се проявява това, което не си получил.

 

 

Вторите се заблуждават, че точно чрез суровост и строгост ще успеят да възпитат някакви свръхчовеци, които – неуязвими от жаждата за любов и ласка – ще постигат свръхуспехи.

 

 

Самите родители, съзнателно или несъзнателно прилагащи тези принципи, искрено страдат в своите усилия да заобиколят незаобиколимото. Любовта е незаобиколима като живота. Защото живот без любов е рана.

Моят баща – силен и достоен човек, отдал живота си на семейството, изгубил майка си още на 14 години. Неполучил достатъчно майчини ласки в трудното военно и следвоенно време на 40-те години на ХХ век, пренебрегван от баща си, той не беше научен от никого как да изразява своите чувства.

 

Този дефицит, за който нямаше никаква вина, той беше превърнал в свое убеждение, в своеобразен параван за истинската първопричина. Така баща ми беше решил да вярва в правилото, че децата се милват и целуват единствено докато спят. Възможно е да ме е милвал и целувал, докато спя.

 

Много ми се иска да е било така. Истината е, че дори и в съня си не съм виждал баща ми да ме целуне. Не му се сърдя, обичам го толкова много и се прекланям пред неговата посветеност на дома и семейството! Знам, че той просто никога не беше получавал нежност от своя баща и затова не знаеше как се прави.

 

И колкото повече осъзнавах през годините, че никой не го беше целувал и милвал като малък, толкова повече се стараех да пречупя тази бариера в отношенията му към хората.

 

И точно затова, вече в неговата преклонна старост, често си намирах поводи да го прегърна и да го целуна. В тези моменти ставаше много неловко, защото той просто не знаеше какво да направи. И затова непохватно, неубедено и объркано правеше единственото, което знаеше – да се дръпне и да се опита да се затвори в своята вътрешна зона на сигурност. Въпреки това аз продължавах да се стремя към него точно с такива прояви на любов и нежност.

 

 

Милият ми баща, който винаги беше толкова уверен, силен и властен, а в тези случаи се сконфузваше и се чувстваше толкова безпомощен и дори уязвим. Толкова е трудно понякога да се разбере нещо толкова естествено – че любовта е висша форма на уязвимост, защото е висша форма на доверяване и разкриване. Когато обичаш, точно тогава си най-уязвим. И въпреки това, или може би точно поради това, любовта е даване. Никой не може да ти даде толкова много, колкото може да ти даде любовта.

 

 Дори и да ги носим в сърцата си, дори да мечтаем да ги видим хора – без любов не можем да постигнем нищо със и за децата си.

 

Очаквайте още откъси от "Татко, обичай ме".

 


От категорията

Андре Рийо поздрави България с "Върви, народе възродени"

Кадър: YouTube-1558608597.png

Холандският цигулар и диригент ще изнесе два концерта у нас. Билетите за ...

23 май 2019 | 13:30

Откриха глава на древна римска богиня до Колизеума

-1556690573.jpg

Според изявлението, бялата мраморна глава е малко по-голяма от естествения ...

25 май 2019 | 16:22

"The Voyager: Мелодии за глас и пиано" - в зала България

На 26 май (неделя) в камерна зала "България" от 19 ч. Вероник Носбаум – сопран и Роман Носбаум - пиано (Люксембург) ще представят най-новия компактдиск на  Албена Петрович Врачанска-1558881344.jpg

На 26 май (неделя) от 19 ч. Вероник Носбаум – сопран и Роман Носбаум - пиано ...

26 май 2019 | 14:35

Ученици от Северна Македония и Албания се включиха в празничното шествие за 24 май в София

Ученици от Северна Македония и Албания се включиха в празничното шествие за 24 май в София-1558806773.jpg

Те се присъединиха към групата на Частно средно училище „Цар Симеон Велики“

25 май 2019 | 20:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.