Александър Урумов в "Татко, обичай ме": Любовта е смисълът на семейството. Не парите.

Истината е, че дори и в съня си не съм виждал баща ми да ме целуне

Александър Урумов в "Татко, обичай ме": Любовта е смисълът на семейството. Не парите.

1552 | 3 дек. 2018 | 16:09

Не вярвайте на теориите за дистанцираност от децата, на сдържаност, за това как децата трябва да се прегръщат и целуват само когато спят. Как единствено чрез строгост и суровост децата ще станат хора.


Александър Урумов, български писател и драматург, вече провокира публиката с  новата си изповедна книга "Татко, обичай ме".

Силно емоционална, тя  е събрала опита на бащата в отглеждането и възпитанието на децата, както и ролята на семейството за изграждането на характерите на младите.

 

"Един баща е най-близо до звездите, когато носи детето на раменете си", казва Александър Урумов.

 

Епицентър.бг ви предлага откъси от книгата "Татко, обичай ме". Може би всеки ще намери част от себе си в нея.

 

ТАТКО, ОБИЧАЙ МЕ (откъс)

Татко, обичай ме

 

Всичко в живота е взаимоотношения

 

Каквото и да ви говорят, знайте, че става дума за пари“. Виждал съм този надпис в не един и два офиса. Поставен е на подходящо място, за да ориентира разговора по същество. Добрата новина при този директен подход е, че пести време и на двете страни.

 

 

По-важният извод, надхвърлящ законите на бизнеса, е, че в живота всяко нещо има своята цена. Включително и самият живот. Включително и най-малките детайли в него, като например историите в тази книга, за която е платена цена и затова в момента вие я четете.

 

Цената е и в пари – за купувача, и в преживявания – за героите в нея, и във време, преживявания и труд – за писателя, и в пари и реклама – за издателя.

Каквото и да ви говорят, знайте, че става дума за цена – това е законът в човешките взаимоотношения. Невинаги пари, но винаги цена.

И действие, и бездействие – всичко има цена. Нерядко бездействието струва по-скъпо от действието. Нерядко резултатът от действието може да е безплатен за някого, но само защото някой друг е платил цената.

 

И все пак мисля, че в семейството това правило звучи по следния начин:

Каквото и да ви говорят – знайте, че става дума за любов.

 

Включително и парите, разбира се, са функция на любов и отговорност – защото само в такива случаи те са заредени с добро.

 

 

Любовта е смисълът на семейството. Не парите.

Не вярвайте на теориите за дистанцираност от децата, на сдържаност, за това как децата трябва да се прегръщат и целуват само когато спят. Как единствено чрез строгост и суровост децата ще станат хора.

Основно два вида хора са последователите на тази теория – първите не са получавали достатъчно нежност и ласка в детството си и не са били насърчавани да я проявяват в отношенията си към близките. А трудно се проявява това, което не си получил.

 

 

Вторите се заблуждават, че точно чрез суровост и строгост ще успеят да възпитат някакви свръхчовеци, които – неуязвими от жаждата за любов и ласка – ще постигат свръхуспехи.

 

 

Самите родители, съзнателно или несъзнателно прилагащи тези принципи, искрено страдат в своите усилия да заобиколят незаобиколимото. Любовта е незаобиколима като живота. Защото живот без любов е рана.

Моят баща – силен и достоен човек, отдал живота си на семейството, изгубил майка си още на 14 години. Неполучил достатъчно майчини ласки в трудното военно и следвоенно време на 40-те години на ХХ век, пренебрегван от баща си, той не беше научен от никого как да изразява своите чувства.

 

Този дефицит, за който нямаше никаква вина, той беше превърнал в свое убеждение, в своеобразен параван за истинската първопричина. Така баща ми беше решил да вярва в правилото, че децата се милват и целуват единствено докато спят. Възможно е да ме е милвал и целувал, докато спя.

 

Много ми се иска да е било така. Истината е, че дори и в съня си не съм виждал баща ми да ме целуне. Не му се сърдя, обичам го толкова много и се прекланям пред неговата посветеност на дома и семейството! Знам, че той просто никога не беше получавал нежност от своя баща и затова не знаеше как се прави.

 

И колкото повече осъзнавах през годините, че никой не го беше целувал и милвал като малък, толкова повече се стараех да пречупя тази бариера в отношенията му към хората.

 

И точно затова, вече в неговата преклонна старост, често си намирах поводи да го прегърна и да го целуна. В тези моменти ставаше много неловко, защото той просто не знаеше какво да направи. И затова непохватно, неубедено и объркано правеше единственото, което знаеше – да се дръпне и да се опита да се затвори в своята вътрешна зона на сигурност. Въпреки това аз продължавах да се стремя към него точно с такива прояви на любов и нежност.

 

 

Милият ми баща, който винаги беше толкова уверен, силен и властен, а в тези случаи се сконфузваше и се чувстваше толкова безпомощен и дори уязвим. Толкова е трудно понякога да се разбере нещо толкова естествено – че любовта е висша форма на уязвимост, защото е висша форма на доверяване и разкриване. Когато обичаш, точно тогава си най-уязвим. И въпреки това, или може би точно поради това, любовта е даване. Никой не може да ти даде толкова много, колкото може да ти даде любовта.

 

 Дори и да ги носим в сърцата си, дори да мечтаем да ги видим хора – без любов не можем да постигнем нищо със и за децата си.

 

Очаквайте още откъси от "Татко, обичай ме".

 


От категорията

Вежди Рашидов връчи почетен плакет на Народното събрание на Националната библиотека

Вежди Рашидов връчи почетен плакет на Народното събрание на Националната библиотека -1544456146.jpg

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите поздрави ...

10 дек. 2018 | 17:35

Георги Йорданов за Емил Чакъров: Един пленителен диригент

Георги Йорданов за Емил Чакъров: Един пленителен диригент-1544457900.jpg

Назначението му за постоянен гост-диригент на Ленинградска филхармония „Дмитрий ...

10 дек. 2018 | 10:46

Новогодишният музикален фестивал - незабравими вълнения за столичната публика

Сътвореното от Емил Чакъров е неувяхващ пример за съвършенство, красота, родолюбие-1544457114.jpg

Емил Чакъров, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Асен Найденов, Алексис ...

10 дек. 2018 | 10:50

Очите на паметника на Цар Самуил в София угаснаха! Може да светнат срещу 3000 лв.

Очите на паметника на Цар Самуил в София угаснаха! -1544459760.png

Скулпторът Александър Хайтов посочва, че диодите и инженерната работа трябва да ...

10 дек. 2018 | 17:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.