Александър Урумов в "Татко, обичай ме": Стой с лице към трудностите!

Добрият бащински съвет е безценен, особено даден навреме. Думите на бащата са изграждащи думи!

Александър Урумов в "Татко, обичай ме": Стой с лице към трудностите!

1971 | 7 ян. 2019 | 10:57

Словото ни, думите ни ще останат в сърцата на децата ни! И не казвайте – „това не важи за мен!“ Ако си родител, това важи точно за теб! Най-ценният капитал е този, който влагаме в сърцето на детето си.


Александър Урумов, български писател и драматург, вече провокира публиката с  новата си изповедна книга "Татко, обичай ме".

Силно емоционална, тя  е събрала опита на бащата в отглеждането и възпитанието на децата, както и ролята на семейството за изграждането на характерите на младите.

 

"Един баща е най-близо до звездите, когато носи детето на раменете си", казва Александър Урумов.

 

Епицентър.бг ви предлага откъси от книгата "Татко, обичай ме". Може би всеки ще намери част от себе си в нея.

 

Татко, обичай ме

 

Стой с лице към трудностите!

 

Съвсем неочаквано за мен разбирам, че синът ми е научил един такъв труден урок – докато едно лято играем тенис на маса и с удоволствие наблюдавам уверената му игра. Все по-трудно взимам геймовете, все по-близо е той до победата. Което е радост за всеки добър баща – да вижда, че синът му расте, заяква, става все по-силен и започва да го превъзхожда в една или друга област. Най-впечатляващото за мен е, че когато забивам силно топката в неговата страна на масата, той стои с лице към топката и връща все по-спокойно тези невъзможни довчера топки. Някои от тях дори на свой ред ги връща със забиване. Впечатлен съм и не го крия:

- Браво, сине! Играеш мъжки, не се криеш от силните топки!

Синът ми ме поглежда замислено и отговаря:

- Когато бях по-малък и ти забиваше толкова силно, аз се обръщах с гръб, за да се предпазя – изглеждаха ми толкова силни и толкова опасни твоите удари. Тогава ти казваше - не се обръщай с гръб, не бягай от трудностите. Трудностите се решават с лице към тях, не с гръб към тях! И макар да ми се струваше трудно, запомних тези твои думи и това се стараех да правя – и сега вече виждам резултатите.

 

Бях изумен. Замислих се и си спомних как майка му ни гледаше, радваше се и напомняше да бия по-внимателно, защото той е още малък. А аз отвръщах, че точно като малък трябва да започне да свиква да се бори и да не се страхува. За да може като расте, да преодолява страха и да бъде успешен и смел.

 

 

Бях забравил кога съм му казвал всичко това…но тези мои думи бяха придобили свой собствен живот в неговото сърце, бяха работили в него, бяха се вградили в паметта и в характера му. И да – бяха превърнали едно предизвикателство и препятствие в стъпало и ново, по-високо ниво на развитие и разбиране в съзнанието на едно момче.

 

 

Добрият бащински съвет е безценен, особено даден навреме. Думите на бащата са изграждащи думи! Дълбоко се замислих тогава, край тенис масата, колко голяма сила имат думите на бащата. Замислих се как самият аз помнех думите на баща ми и осъзнах как с времето те все по-дълбоко са работили вътре в мен.

 

Замислих се как ние, синовете, помним думите на бащата и с годините точно това споделяме: „Баща ми казваше..." И същевременно все по-силно се открояват грижите на майките - ласката, нежността, храната, любовта в майчините очи.

 

 

Заветните думи на бащата и нежната любов и грижа на майката – това остава в душите и в сърцата на синовете.

 

 

Сигурно затова и Бог е изпратил Слово на своите деца. И не кога да е, а в самото начало – „В началото бе Словото“. И то не къде да е - „И Словото бе у Бога“. И то не какво да е – „И Словото бе Бог“.

 

Словото ни, думите ни ще останат в сърцата на децата ни! И не казвайте – „това не важи за мен!“ Ако си родител, това важи точно за теб! Най-ценният капитал е този, който влагаме в сърцето на детето си.

Думите имат сила. Думите влияят на реалността.

 

Самите ние сме създадени чрез слово и чрез слово ни е вдъхнато жизнено дихание! Самите ни души са изговорено и оживотворено Слово! Светлината е създадена чрез Слово – „И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина“.

Създаващото светлина Слово!

 

Затова нека говорим на децата си думи на мир, на живот и на окуражаване, а не думи на объркване или отчаяние. Понякога, когато кажа добри и мили думи на някой човек, реакцията му ме натъжава. Защото е толкова трогнат и толкова благодарен, и толкова объркан! И тогава разбираш този човек колко рядко чува насърчителна, блага приказка. Всекидневието му е изпълнено с остри, агресивни, нараняващи думи.

 

Острите думи са като оси - жилят, причиняват болка, сеят отмъщение.

Ако някой родител говори на детето си, че е простак нека да не очаква изискани обноски.

 

Ако го нарича глупак, нека да не очаква мъдри мисли и умни действия.

И не защото детето е такова, каквото го нарича родителят, а защото думите на родителя имат творческа сила. Думите на родителя творят реалности!

 

Това, че детето ви не се вмества във вашите очаквания не означава, че нещо не му е наред. Само с добро и любов можем да пожънем добро и любов. Защото каквото посеем, това ще пожънем!

 

Добрите слова са като медоносни пчели - те носят сладост, превързват рани и правят живота ни благ.

Добрите слова са вечност, а във вечността не съществува време.

Добрите думи имат вечен срок на годност.

 

Затова във вечността на добрите думи – само за един земен миг! - могат да се посеят семена и те да изникнат, да се разлистят, да разцъфтят и да дадат плод. И в миг да разцъфтят цветя и градини.

Думите са градините на вечността.

 

Затова "за всяка празна дума, която кажат човеците ще отговарят в съдния ден".

Всяка празна дума-градина се превръща във въпрос - защо е празна тази градина? Всяка дума ще бъде припомнена...

 

Какво сеем с думите си във вечността?

Празните думи са като празни къщи, в които никой не живее.

Защо тогава ги строим?

Защо понякога изговаряме нараняващи думи към децата си?! Защо проектираме своят страх от собствените ни пропуски върху тях?!

 


От категорията

Валерия Велева: Защо ГЕРБ търпя толкова дълго време модела "Тотев"?

-1448546816.jpg

Всеизвестен факт е, че Бойко Борисов не обичаше Тотев. Даваше много за града, ...

22 юли 2019 | 15:41

Д-р Калоян Методиев: Оставаме в сивата зона на ЕС, управляващите са го ударили през просото

-1559543879.jpg

Свидетели сме на буквален процес на изчезване на българския народ от държавата, ...

22 юли 2019 | 13:11

„Тренд“: Борисов остава най-одобрявания лидер с 36%, следват Каракачанов (29%) и Нинова (24%)

„Тренд“: Борисов остава най-одобрявания лидер с 36%, следват Каракачанов (29%) и Нинова (24%)
-1563791451.jpg

Инициативата на ГЕРБ за намаляването на държавната субсидия за партии на 1 лев ...

22 юли 2019 | 12:25

Проф. Нина Дюлгерова: Новите кукли в Украйна ще действат като старите

-1472220656.jpg

Страната се управлява отвън. Дори изборът на Зеленски е решен отвън, каза проф. ...

22 юли 2019 | 15:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.